Hülya Avşar yönetmen kovdurdu mu?

Daha yayına başlamamış bir dizide yönetmen değişir mi? Normal şartlarda değişmez. Hele ki sözünü ettiğimiz yönetmenin geçmişinde Öyle Bir Geçer Zaman ki gibi başarılı işler varsa...

Ama olmayacak şey oldu, Zeynep Günay Tan’ın Kösem Sultan’daki görevine son verildi. Hoş yapımcı firma “Ailevi sebeplerden dolayı görevi bıraktı” diye açıklama yaptı ama kimseye inandırıcı gelmedi bu açıklama.

***

İddia o ki Zeynep Günay Tan’ı işinden ettiren “Ya o ya ben” diye rest çeken Hülya Avşar. Doğru olabilir mi derseniz, mümkündür. Bilgi değil ama analize dayanarak yazdım bunu. Niye açıklaması da çok basit.

Çıkan bu haberlerin ardından “Hülya Avşar, yapımcıya, magazin basınına malzeme vermeme konusunda uyarıldığı için sessizliğini koruyor” tarzı bir haber çıktı. Benim bildiğim Hülya Avşar haksızlığa uğradığını düşünseydi mutlaka konuşurdu.

En azından yakın çevresine söyledi diye işin bir açıklamasının yayınlanmasını sağlardı. Nedense olmadı bu...

***

Gelelim işin diğer kısmına... Çoğu kişi farkında değil ama Hülya Avşar çok ciddi bir baskı altında. Kariyerindeki solo işler son dönemde istediği sonuçları vermedi.

Örneğin Tv 8’de konuşulan programlar yaptı ama istediği reytingi alamadı. Şimdi son derece iddialı bir işte, ilk bölümlerin sürükleyici rolü Safiye Sultan olarak ekrana dönüyor.

Üzerindeki sorumluluk son derece büyük ve haliyle de baskı yaratıyor.

Hülya Avşar’ı şımarık bulanlar ya da çok fazla kapris yaptığını düşünenler olabilir. İnsan bazen içindeki korkuyu saklamak adına her şeyin en iyisini ben bilirim tavrına girebilir.

***

Zeynep Günay Tan’ın durumuna da bakalım: Sadece mesleki bilgi değil eğitim olarak da ego yönetmeyi bilecek donanıma sahip Zeynep Günay Tan.

Ancak onun üzerindeki baskı herkesin üzerindekinden daha fazlaydı. Birincisi, Muhteşem Yüzyıl gibi hep birinci olmuş bir projenin devam eden serisinde yönetmen koltuğuna oturdu. İkincisi, geçen sezona büyük umutlarla başlayan ama tutmayan Benim Adım Gültepe dizisini de o çekmişti.

Dizinin tutmama sebebi reji değildi ama sonuçta yönetmen olarak onun adı yazıyordu. Bunlara alt alta yazınca insan gerilimi tahmin edebiliyor.

***

Futbol maçlarında aşırı motivasyonun oyuncular üzerinde nasıl baskıya yol açtığını çok sık gördük. Tahminen benzer bir durum Hülya Avşar ve Zeynep Günay Tan için de söz konusu oldu.

Sonuca gelecek olursak, eğer Hülya Avşar “Ya o ya ben” dediyse büyük hata yapmış. Bunca tanıtım ve çekim sil baştan yapılamayacağı için elbette kamera arkasındaki isim gider. Tüm takımı değiştiremeyeceği için kötü sonuçlarda  hoca değiştirmeyi tercih eden futbol takımlarında da durum aynıdır.

Ancak unutmamak gerekir ki “Ya o ya ben” demek bir süre sonra sektörün yeni bir iş için kapınızı çalmaması demektir.