11. Uluslararasý Bodrum Bale Festivali, tarihten ve mitolojiden esinlenen yapýtlarýn yer aldýðý programýný sergilemeye hazýrlanýyor.
ÝZ Hürrem Sultan ile Spartaküs’ü televizyon dizilerinin kahramanlarý olarak mý izliyorsunuz? Bir de onlarý bale karakterleri olarak sahne üstünde izleyin! 7-21 Aðustos günleri arasýnda yolunuz Bodrum’dan geçerse ya da yakýnlarda yaþýyorsanýz 11. yýlýný kutlayan, Türkiye’nin ilk ve tek Uluslararasý Bale Festivali’ni kaçýrmayýn! Bu tarihi kiþilikleri konu alan Hürrem Sultan ve Spartaküs’ün yaný sýra ve üç büyüleyici bale eseri daha Türkiye, Güney Kore ve Rusya Federasyonu’ndan topluluklar tarafýndan sahnelenecek.
Rengim Gökmen yönetimindeki Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüðü’nün opera ve baleyi yerleþik sahnelerinden çýkarýp Türkiye ve dünyanýn dört bir yanýna taþýdýðý, önde gelen opera ve bale topluluklarýný da Türkiye’deki izleyicilerle buluþturduðu festivaller örnek birer çalýþma. 2003 yýlýndan bu yana aralýksýz sürdürülen Bodrum Bale Festivali de biletleri þimdiden tükenen temsilleriyle ülkemizin tarihi ve doðasýyla en güzel yerlerinden birini kültür ve sanatla anýlýr hale getiriyor. Sanatseverler ‘Bodrum geceleri’ denince artýk klasik müzik, bale ve caz etkinliklerini anlýyor!
11. Uluslararasý Bodrum Bale Festivali, Ýstanbul DOB’nin Hürrem Sultan prodüksiyonuyla açýlýþ yapacak. Bestesi Nevit Kodallý’ya, koreografisi Oytun Turfanda’ya ait Hürrem Sultan’ý Deniz Yamanus ve Oktay Keresteci sahneye koyuyor. Sultan Süleyman’ýn tahta geçiþi, Kanuni adýný alýþý, savaþlarý ve Hürrem ile iliþkisi üzerinden saray yaþamýný konu alan iki perdelik balenin dekor ve kostümleri de dönemin görkemini yansýtýyor.
Samsun Devlet Opera ve Balesi, Ýstanbul Opera Festivali’nin ardýndan Bodrum Bale Festivali’nde de yükselen yýldýz konumunda. Dünya Dans Günü’nde prömiyerini yaptýðý Bach Alla Turca’nýn temsillerini 10 ve 11 Aðustos tarihlerinde verecek. Müzik tarihinin en büyük bestecilerinden Johann Sebastian Bach’ýn yapýtlarýndan yola çýkan Bach Alla Turca iki bölümden oluþuyor: Libretto ve koreografide Marco Cantalupo’nun, dekor ve kostüm tasarýmýnda Katarzyna Gdaniec’in imzasýný taþýyan ilk bölümde Bach’ýn tempolarýna göre bir masanýn baþýnda oturmuþ dört kiþinin tartýþmasýný izliyoruz. Adý da Bach Konçerto. Baleye adýný veren ikinci bölüm Bach Alla Turca’nýn koreografisi Mehmet Balkan’a ait. Müzikleriyse Anjelika Akbar’ýn Bach’ýn besteleriyle yaptýðý düzenlemelerden oluþan Bach La Orientale” albümünden. Temsilde Anjelika Akbar ve Mehmet Akatay’ýn canlý performanslarýný dinleyeceðiz. Samsun Devlet Opera ve Balesi sanatçýlarýnýn festivale özel bir sürpriz konuðu da var sahnede: Ünlü model Çaðla Þikel!
Mitolojide Samsun civarýnda yaþadýklarý iddia edilen efsanevi Amazonlarý sahneye taþýyan ise Ankara DOB. Nugzar Magalaþvili’nin koreografisi Amazonlar 14 Aðustos gecesi sahnelenecek. Ýki perdelik bale, Iason ve adamlarýnýn Altýn Post’u bulmak için Argos teknesiyle çýktýðý yolculukta kadýn savaþçýlardan oluþan Amazon toplumuyla karþýlaþmalarýný konu alýyor.
HAÇATURYAN’DAN SPARTAKÜS SÜÝTÝ
11. Uluslararasý Bodrum Bale Festivali’nin bu yýlki yabancý konuklarý Güney Kore’den Universal Ballet ve Rusya Federasyonu’ndan Sibirya Devlet Balesi. Universal Ballet dünyaca tanýnmýþ üç koreograftan çaðdaþ eserler üçlemesi sunarken Sibirya Devlet Balesi, bir bale klasiði olan Spartaküs ile festivalin kapanýþýný yapacak.
17 Aðustos’ta izleyebileceðimiz Black Cake, Duende, Tango üçlemesinin ilk bölümü Hollandalý koreograf Hansvan Manen’in insanlýða, karanlýða ve yaþama sevincine dair siyah renge odaklý bir çalýþmasý. Müzikleri de eserin ayrý ayrý zevk veren katmanlarý misali dört farklý besteciden Çaykovski, Janacek, Mascagni ve Massanet’den alýnma.Ýspanyol sanatçý Nacho Duato’nun koreografisi Duende izleyiciyi bir masal dünyasýna taþýyor. Mitolojiden gelen elfler ve perilerin, Fýndýkkýran misali geceleri canlanan oyuncaklarýn bulunduðu fantastik bir aleme taþýyor bizi Debussy’nin müzikleri eþliðinde. Tango deyince bale sahnelerinde hemen akla gelen besteci Astor Piazzola’dýr. Koreli koreograf Young Soon Hue, tango adýmlarýndan ve bandoneon sesinden esinlendiði yapýtýn insanlarýn kategorize edilmeleri ve yüzleþmeleri üzerine kurdu.
Bodrum Kalesi, 20 ve 21 Aðustos gecelerinde sadece eþsiz bir bale temsiline deðil ilginç bir kültürel buluþmaya da ev sahipliði yapacak. Sibirya Devlet Balesi uzak ve soðuk bir coðrafyadan geliyor. Ermeni besteci Aram Haçaturyan’ýn Ermeni müziðinden izler taþýyan Spartaküs bale süitiyse Roma Ýmparatorluðu tarihinden bir kahramanýn öyküsünü anlatýyor. Karýsýnýn ölümüyle sabrý taþan Trakyalý köle Spartaküs’ün gladyatör ve köleleri ayaklandýrmasýný ve isyancýlarýn özgürlük tutkusuyla dillere destan Roma ordusunu yenmesini anlatýyor.