Hürrem Sultan, Spartaküs ve Amazonlar Bodrum Kalesi’nde

11. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, tarihten ve mitolojiden esinlenen yapıtların yer aldığı programını sergilemeye hazırlanıyor.

İZ Hürrem Sultan ile Spartaküs’ü televizyon dizilerinin kahramanları olarak mı izliyorsunuz? Bir de onları bale karakterleri olarak sahne üstünde izleyin! 7-21 Ağustos günleri arasında yolunuz Bodrum’dan geçerse ya da yakınlarda yaşıyorsanız 11. yılını kutlayan, Türkiye’nin ilk ve tek Uluslararası Bale Festivali’ni kaçırmayın! Bu tarihi kişilikleri konu alan Hürrem Sultan ve Spartaküs’ün yanı sıra ve üç büyüleyici bale eseri daha Türkiye, Güney Kore ve Rusya Federasyonu’ndan topluluklar tarafından sahnelenecek.

Rengim Gökmen yönetimindeki Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün opera ve baleyi yerleşik sahnelerinden çıkarıp Türkiye ve dünyanın dört bir yanına taşıdığı, önde gelen opera ve bale topluluklarını da Türkiye’deki izleyicilerle buluşturduğu festivaller örnek birer çalışma. 2003 yılından bu yana aralıksız sürdürülen Bodrum Bale Festivali de biletleri şimdiden tükenen temsilleriyle ülkemizin tarihi ve doğasıyla en güzel yerlerinden birini kültür ve sanatla anılır hale getiriyor. Sanatseverler ‘Bodrum geceleri’ denince artık klasik müzik, bale ve caz etkinliklerini anlıyor!

11. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, İstanbul DOB’nin Hürrem Sultan prodüksiyonuyla açılış yapacak. Bestesi Nevit Kodallı’ya, koreografisi Oytun Turfanda’ya ait Hürrem Sultan’ı Deniz Yamanus ve Oktay Keresteci sahneye koyuyor. Sultan Süleyman’ın tahta geçişi, Kanuni adını alışı, savaşları ve Hürrem ile ilişkisi üzerinden saray yaşamını konu alan iki perdelik balenin dekor ve kostümleri de dönemin görkemini yansıtıyor.

Samsun Devlet Opera ve Balesi, İstanbul Opera Festivali’nin ardından Bodrum Bale Festivali’nde de yükselen yıldız konumunda. Dünya Dans Günü’nde prömiyerini yaptığı Bach Alla Turca’nın temsillerini 10 ve 11 Ağustos tarihlerinde verecek. Müzik tarihinin en büyük bestecilerinden Johann Sebastian Bach’ın yapıtlarından yola çıkan Bach Alla Turca iki bölümden oluşuyor: Libretto ve koreografide Marco Cantalupo’nun, dekor ve kostüm tasarımında Katarzyna Gdaniec’in imzasını taşıyan ilk bölümde Bach’ın tempolarına göre bir masanın başında oturmuş dört kişinin tartışmasını izliyoruz. Adı da Bach Konçerto. Baleye adını veren ikinci bölüm Bach Alla Turca’nın koreografisi Mehmet Balkan’a ait. Müzikleriyse Anjelika Akbar’ın Bach’ın besteleriyle yaptığı düzenlemelerden oluşan Bach La Orientale” albümünden. Temsilde Anjelika Akbar ve Mehmet Akatay’ın canlı performanslarını dinleyeceğiz. Samsun Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının festivale özel bir sürpriz konuğu da var sahnede:  Ünlü model Çağla Şikel!

Mitolojide Samsun civarında yaşadıkları iddia edilen efsanevi Amazonları sahneye taşıyan ise Ankara DOB. Nugzar Magalaşvili’nin koreografisi Amazonlar 14 Ağustos gecesi sahnelenecek. İki perdelik bale, Iason ve adamlarının Altın Post’u bulmak için Argos teknesiyle çıktığı yolculukta kadın savaşçılardan oluşan Amazon toplumuyla karşılaşmalarını konu alıyor.

HAÇATURYAN’DAN SPARTAKÜS SÜİTİ

11. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin bu yılki yabancı konukları Güney Kore’den Universal Ballet ve Rusya Federasyonu’ndan Sibirya Devlet Balesi. Universal Ballet dünyaca tanınmış üç koreograftan çağdaş eserler üçlemesi sunarken Sibirya Devlet Balesi, bir bale klasiği olan Spartaküs ile festivalin kapanışını yapacak.

17 Ağustos’ta izleyebileceğimiz Black Cake,  Duende, Tango üçlemesinin ilk bölümü Hollandalı koreograf Hansvan Manen’in insanlığa, karanlığa ve yaşama sevincine dair siyah renge odaklı bir çalışması. Müzikleri de eserin ayrı ayrı zevk veren katmanları misali dört farklı besteciden Çaykovski, Janacek, Mascagni ve Massanet’den alınma.İspanyol sanatçı Nacho Duato’nun koreografisi Duende izleyiciyi bir masal dünyasına taşıyor. Mitolojiden gelen elfler ve perilerin, Fındıkkıran misali geceleri canlanan oyuncakların bulunduğu fantastik bir aleme taşıyor bizi Debussy’nin müzikleri eşliğinde. Tango deyince bale sahnelerinde hemen akla gelen besteci Astor Piazzola’dır. Koreli koreograf Young Soon Hue, tango adımlarından ve bandoneon sesinden esinlendiği yapıtın insanların kategorize edilmeleri ve yüzleşmeleri üzerine kurdu.

Bodrum Kalesi, 20 ve 21 Ağustos gecelerinde sadece eşsiz bir bale temsiline değil ilginç bir kültürel  buluşmaya da ev sahipliği yapacak. Sibirya Devlet Balesi uzak ve soğuk bir coğrafyadan geliyor. Ermeni besteci Aram Haçaturyan’ın Ermeni müziğinden izler taşıyan Spartaküs bale süitiyse Roma İmparatorluğu tarihinden bir kahramanın öyküsünü anlatıyor.  Karısının ölümüyle sabrı taşan Trakyalı köle Spartaküs’ün gladyatör ve köleleri ayaklandırmasını ve isyancıların özgürlük tutkusuyla dillere destan Roma ordusunu yenmesini anlatıyor.