Ýç piyasalarda ‘10 kat fazla’ varlýðýmýz var

Yaþadýðýmýz süreçte ortaya çýkan dalgalanmalarý “2001 krizi” ile kýyaslayama kalkanlar çok önemli bir noktada yanýlýyorlar; Türkiye’de siyasi tablo ne olursa olsun, Devlet’in “en noktasýnda” halk tarafýndan seçilmiþ bir LÝDER, çok güçlü ve “birikimi olan” bir ÝRADE ve  buna ilaveten de Türk Halkýnýn 10 yýldýr biriktirdiði 700 milyar dolarýn üstünde dönebilir varlýðýmýz var!

Daha da açýk yazayým; belki farkýnda deðiliz ama iç piyasalardaki yabancý paranýn 10 katý “yerli birikimimiz” var! Asýl soru; bunu ne kadar bilinçli kullanýyoruz, bireysel bilinç düzeyimiz hangi noktada?

Bu noktada þunu söyleyebilirsiniz; halkýn bankalarda yatan parasý ne kadar olursa olsun, Devlet bu parayý nasýl kullanabileceði hale sokacak? Milli Bilinç Düzeyi nasýl deðiþecek?

Sonuç 1: Türk Devleti Sayýn Erdoðan’ýn Baþbakanlýðý döneminden itibaren attýðý halka arz adýmlarýyla “varlýðýný halký ile paylaþma” sürecine girdi...Bunun anlamý çok açýk; Devletin varlýklarýný Halk ile paylaþmasý...Bu eðilim önümüzdeki dönemde atarak hýzlanacaktýr...Size tavsiyem; “varlýðýnýzý bankalarda bedavaya tutmak, bedavaya kullandýrmak yerine Devletin sizlerle paylaþacaðý bu deðerli mallarý mutlaka alýn”!

Sonuç 2: Halka arz süreci sadece köprü ve otoyollardan ibaret deðil. Devletin halkýyla paylaþabileceði daha yüzlerce deðerli malý var ve bunlarý paylaþma isteði Cumhuriyet tarihinde asla görmediðimiz çok önemli bir adýmdý...

Peki bu süreçte hangi adýmlar atýldý, daha da atýlmalý ve bizler nasýl katýlmalýyýz?

Özellikle “2023 vizyonu kapsamýnda” neler sorgulanabilir?

Daha önce de yazmýþtým, yeni duruma göre tekrar sorgulayalým;

1- BÝST: Ýçeriye yönelik “çekici” düzenlemeler yapýlýrken, ayný anda bir BÖLGE BORSASI daha BÝST’in tecrübesinden yararlanarak hayata geçirilmeli. ÝMKB’nin “Borsa Istanbul” olmasý sadece adýnýn deðiþmesi yetmez!

2- Kamu eliyle “Türk halkýna” enstrümanlar anlatýlmalý! Bankalarda yatan vatandaþýn yüzlerce milyar TL’si ve dolarý “X,Y” faiz pazarlýðýnda neredeyse “bedavaya” kullanýlýyor. Bu para sermaye piyasasýnda “FAÝZSÝZ” bir ortamda kurgulanacak “sinerjiden” kar alarak deðerlenebilir.

3- Avrasya Menkul Deðerler Borsasý mutlaka kurulmalý! Bölgedeki þirketlerin Rusya-Orta Asya-Orta Doðu ülkelerinin “kote olabilecekleri” ve kurgulanacak “yeni enstrümanlarýn” iþlem göreceði yeni bir “ortak organize pazar”!

4- BÝST, ÝZMÝR VOB, Avrasya Menkul Deðerler Borsasý ve Altýn Borsasý yeni bir yapýlanma ile Türkiye’nin bütün ihtiyacýný karþýlayabilir hale getirilmeli. Bu yapýlar içinde 24 saat iþlem yapýlabilecek “elektronik pazarlar” da oluþturulmalý.

5- Türkiye’nin altýn rezervinin ciddiyeti yeniden ele alýnarak sorgulanmalý, idrak edilmeli ve Altýn Borsasý (deðerli metaller borsasý) kurularak, “Londra Metal Borsasý” alternatifi olarak bölge ülkelerinin de ihtiyaçlarýna göre Pazar yeniden düzenlenmeli. Ýçeride “yastýk altýndaki” altýnlarýn sertifikaya döndürülüp daha aktif iþlem gördüðü yapý teþvik edilmeli.

6- Kurulacak Altýn Borsasý (Deðerli Metaller) bütün piyasalara yönelik kurulacak bir FETVA KURULU eþliðinde Ýslami Bankacýlýk ihtiyaçlarýnýn tamamýna cevap vermeli. Bir örnek; Türkiye’deki Ýslami Bankacýlýk kurumlarýndaki para her gece Londra Metal Borsasýna gidip geri geliyor. NEDEN ? PÝYASA yapýlandýrýlamaz mý ? YAPILABÝLÝR ! 

7- Kentsel dönüþüm hýzlanmalý. Geçmiþte yapýlan saçma tahsislerle halkýn elinden alýnan “çok deðerli alanlar” geri kazanýlmalý ve deðerlendirilmeli.

8- TOKÝ daha güçlü bir hale getirilmeli ve þehirlerdeki yeniden yapýlanma faaliyetleri hýzlandýrýlarak “bina konsolidasyonu” ne pahasýna olursa olsun baþlamalý. “Konsolidasyon” mantýðý çok basit; bir cadde üzerinde 5 katlý 4 bina varsa, 10 katlý 2 binaya çevrilerek kalan alan YOL ve YEÞÝL SAHA olarak düzenlenebilir...Bu sayede yollarýn geniþlemesinin önü açýlýr, þehirler kökten deðiþir !!

9- “FETVA KURULU” Devlet eliyle kurulmalý ve bütün para-sermaye-menkul piyasalarýný kapsayacak þekilde özellikle Orta Doðu’dan gelecek sermayenin hassasiyetlerini kapsayacak gerekli “görüþleri” ortaya koymalý.

10- TPAO-BOTAÞ yeniden yapýlandýrýlarak, verilecek maden-gaz-petrol imtiyazlarý sonucu halka açýlmalý ve içeride-dýþarýda bu þirketlerin % 49’u satýlmalý. Bu yaratýlan kaynak ile “arama-sondaj” faaliyetleri hýzlanmalý.

11- Tapu tespit ve deðerlendirme komisyonlarý kurularak “iþgal altýndaki” kamu topraklarý yeniden deðerlemeye alýnmalý. Örnek: Boðazdaki yalýlarýn, ormanlarýn kalbine saplanan sitelerin, fabrikalarýn tapularýnýn hepsi eksik veya hiç yok ! Sadece sorularak ortaya çýkacak gerçek “milyarlarca TL’ye” yol açabilir !

12- Kamu Bankalarýnýn havuzlarýndan “Acil Müdahale Fonu” kurulmalý ve piyasalar manipüle edilmek istendiðinde bu FON devreye girerek “regülatör” olmalý.

13- Türk vatandaþlarý bankalara paralarýný “ben yiyemedim, sen ye” mantýðý içinde bedavaya kullandýrmak yerine “halka arz edilecek mallara” ortak olarak bu þirketlerin yarattýðý-yaratacaðý zenginliði paylaþmalý.

14- TÜRKÝYE DEVLET VARLIK FON’u kurularak, Türkiye Cumhuriyeti Devlet imkanlarý ile “küresel yatýrým” ve “varlýk alýmý” adýmlarý atýlmalý.

Sevgili dostlarým, bir Devlet ve onu yöneten LÝDER, Devlet’in deðerli varlýklarýný bankalara-holdinglere satmak yerine Türk Halkýna satmak için adýmlar atýyorsa ve bu zenginlik halk ile paylaþýlacaksa, size tavsiyem bu sürece mutlaka katýlýn ve çocuklarýnýza iyi birer miras býrakýn!

Son söz: Bir kamu malý satýldýðýnda, bankalarýn o ihaleleri alan holdinglere verdiði para sizin paranýz. Bankalardaki tüm para sizin varlýðýnýz. Banka sizden toplayýp kredi olarak veriyor ve alanlar sizin paranýzla alýyor. Sayýn Erdoðan’ýn Baþbakanlýðý döneminde açtýðý yol bu açýdan önemli. Blok satmak yerine halka arz sürecini baþlattý. Bu finansal bir devrim adýmýydý. 2023 vizyonu çerçevesinde arkasýnýn geleceðini düþünüyor ve bitiriyorum; finansal bilinç düzeyimiz ve farkýndalýðýmýzýn düþük olmasýndan yararlanan YERLEÞÝK DÜZEN yýllarca bizim paramýzla bize baský yaptý! O dönem kapandý! Malýn gerçek sahipleri uyandý, gereken yapýlacak!