Ýç savaþ planladýlar iç barýþ oldu

Ekonomi yönetiminin dýþ iliþkilerde baþlattýðý ziyaretler serisinin üçüne tanýklýk ettim, Danimarka, Polonya ve Romanya’da...

Ziyaretler ‘ekonomik’ ama öncelikli konu darbe giriþimi, FETÖ ve OHAL.

Zira yabancý ticaret ortaklarý Türkiye’de ne olduðunu, gelecek günlerin ne getireceðini merak ediyor.

Verilen mesajlar net:

- Türkiye’deki darbe giriþimi, halkýn demokratik olgunlukla karþý koymasý ve Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn siyasi liderliðiyle baþarýsýzlýða uðratýldý.

- Darbe giriþimini baþlatan, eðitim, hoþgörü, diyalog ve hizmet görüntüsü altýnda bürokrasi, ordu, sivil toplum ve ticaret hayatýnda güçlenen Fetullahçý Terör Örgütü (FETÖ) yapýlanmasýdýr.

- Bu yapý, Türkiye’de ve uluslararasý alanda Türkiye’nin imkanlarýndan yararlanarak elde ettiði gücü, devleti tamamen ele geçirmek amacýyla kullanmýþtýr.

- Halkýn da, Erdoðan’ýn da, siyasi yapýnýn da temel talebi ve hedefi ‘daha demokratik bir Türkiye’dir. Bunun mesajlarý ilk günden itibaren tüm açýklamalarda verildi.

- Dünya bu açýklamalarý dikkate almalý, FETÖ baðlantýlý medya organlarý ve lobilerin etkisi altýnda kalýnmamalý.

- Türkiye, darbeci yapýnýn temizlenmesi ve kurumlarýn, sistemin demokratikleþmesi için gerekli adýmlarý atmaya baþladý.

- Türkiye, Avrupa’nýn bir parçasýdýr ve Avrupa kurumlarýnýn da önemli bir parçasý olmaya devam edecek.

- Ülkelerinizde bu yapý halen eðitim ve diyalog adý altýnda okullar, STK’lar ve þirketler yönetiyor. Bu okullardan yetiþen, yetiþecek kiþilerin, Türkiye’de olduðu gibi, girecekleri devlet kurumlarýnda, þirketlerde sahip olacaklarý bilgileri ‘örgütlerine’ aktarmalarý, ülkeleriniz için de bir ‘tehdit’ oluþturacaktýr.

- Türkiye’deki darbe soruþturmasýný takip edin ve örgütün yapýlanmasýný, kanlý bir darbe giriþimine nasýl ‘cüret’ edebildiðini somu veriler ýþýðýnda analiz edin.

Bu izah, anlamak istemeyenleri bile en azýndan ciddi bir kuþkuya düþürüyor. 

Kalan kýsmýnda ise o ülkelerdeki Türk toplumu devreye giriyor.

Romanya örneði gibi...

***

Romanya’da FETÖ’ye baðlý bir anaokulu, 9 kolej ve bir üniversite var. 3300 öðrencileri var-dý. 

Romanya hükümeti okullarla ilgili uyarýya, ‘kapatýrsak bu öðrencileri nereye yerleþtiririz’ diye mazeret beyan edince, Bükreþ Büyükelçisi Osman Koray Ertaþ çözüm üretmiþ.

Ailelerle görüþmüþ, Ýngilizce eðitim veren uluslararasý okullarla anlaþmýþ.

Yeni baþlayacak öðrenciler için yüzde 35 indirim, FETÖ okullarýndan geçecek öðrencilere ‘ayný fiyat garantisi’, taksitle ödeme ve Türkçe eðitim imkaný saðlamýþ. Okullar da ‘yemeklerde domuz ve domuz ürünleri kullanmama’ garantisi vermiþler.

Bir ayda 100 öðrenci FETÖ okullarýndan kaydýný sildirerek diðer okullara geçmiþ. 

Romanya Türk Ýþadamlarý Derneði (TÝAD) ve Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliði (RMTTDB) FETÖ baðlantýlý kurum ve þirketleri dýþlamýþ. Örgütle ‘eleman’ düzeyinde baðlantýlý olmayan iþadamlarý da baðlarýný koparmýþ.

Romanya’daki soydaþlar ve Türkiye’den gelen farklý siyasi görüþlerdeki Türklerin kurduðu STK'lar, FETÖ’ye karþý birleþmiþ, ortak bildiri yayýnlamýþ.

Ýþadamlarý “Ýç savaþ planladýlar ama Türkiye’de de, Türklerin yaþadýðý ülkelerde de ‘iç barýþý’ saðladýlar” diyorlar.

Hem Polonya, hem Romanya, aslýnda AB ve özellikle ABD’ye bakýyor.

Örgütün baþý Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi halinde özellikle doðu Avrupa ülkelerinin örgüte karþý net tavýr alacaðýný anlattý görüþtüðüm herkes.

***

Dünyada Türkiye'yi ve Türk adýný kullanarak güçlenen FETÖ, þimdi ABD ve AB'deki Erdoðan ve Türkiye karþýtlarýyla ayný cepheye geçti.

Bunu ‘yemeyenler’ de var elbette.

Örneðin Romanya’nýn eski baþbakaný Victor Ponta

Onun döneminde ‘böcek’ sanýðý iki polis Türkiye’ye iade edilmiþti.

Ponta, darbe giriþiminin hemen ardýndan 21 Temmuz’da hem ülkesini yönetenlere, hem de AB’ye yönelik çok sert bir yazý yayýnlamýþ: "Romen basýný Türkiye’deki darbeyi destekliyor ve demokratik yollarla seçilmiþ Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn alaþaðý edilmemesinden hayal kýrýklýðý duyuyor. Romanya, Taliban ve ÝÞÝD’den daha tehlikeli bir tarikatýn kontrolüne geçmesi riski karþýsýnda ne yapardý? Bazý yorumcular darbenin bir senaryo olduðunu öne sürüyor. Türk Cumhurbaþkaný çok büyük risk alýp tatil yaptýðý yerden ayrýlmasaydý, darbecilerin helikopterleri tarafýndan bombalanacaktý. Romen basýnýnda çýkan bazý haberlerde Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn Almanya’dan siyasi sýðýnma talebinde bulunduðu iddia edildi. O sýrada gözü kara Erdoðan Ýstanbul’a inmiþti bile!”

***

Polonya ve Romanya heyetine Kalkýnma Bakaný Lütfü Elvan baþkanlýk etti. Heyette 'ilk kez' muhalefet temsilcileri de yer aldý. CHP Genel Baþkan Yardýmcýsý Sezgin Tanrýkulu ve MHP Genel Baþkan Yardýmcýsý Baki Þimþek, bu '15 Temmuz ruhu'ndan son derece memnundu. Yabancý muhataplarýnýn, gazetecilerin darbe, OHAL ve demokrasiye iliþkin sorularýna 'muhalefet' olarak deðil, bir 'Türk siyasetçi'olarak cevap vermeleri çok önemliydi.

Gerçekten de, FETÖ'nün iç savaþ planýndan halk iç barýþ çýkardý...