İçecekler de kilo aldırıyor

Kilo kontrolünde tükettiğimiz besinler kadar içecekler de büyük rol oynuyor. Özellikle meşrubatlar ve enerji içecekleri kalori bakımından hiç masum sayılmaz.

Vücut enerjisini dengelemek, kilo kontrolü için en önemli etkendir. Kilomuzu korumak için, fiziksel aktivitenin (vücuttan atılan kalori) ve yediklerimizle içtiklerimizin (vücuda alınan kalori) dengede olması gerekir. Genelde, yediklerimize dikkat etsek de, içeceklerimize etmeyiz. Yediklerimiz, aldığımız kalorilerin büyük bir kısmını oluştursa da, içecekler de kilo alımında bir rol oynuyor.  Araştırmalara göre, 1960’lı yıllara kıyasla içeceklerden alınan kalori miktarı iki katına çıktı. Bunun nedeni, gazlı içeceklerinin ve sporcu içeceklerinin  fazla tüketilmesi ve ülkemizin geleneksel içeceklerinden biri olan çayın bol şekerle tüketilmesi. 

Bol su: Su kasların maksimum fiziksel gücü ve beynin zihinsel performansı için gerekli bir sıvıdır. Gün içerisinde ne kadar su içmeniz gerektiği boyunuz, kilonuz ve hareket oranınıza göre değişir. Daha aktif kişilerin daha çok suya ihtiyacı vardır. Fakat, sizin için doğru su miktarını idrarınızdan anlayabilirsiniz. İdrarınız, renksiz ve kokusuz ise vücudunuza göre doğru miktarda su içiyorsunuz demektir.

Günde 3 kez süt: Süt ürünleri, kemiklerin gelişimi ve kuvvetlenmesinde, dişlerin sağlığında ve kas kitlesinin artmasında etki gösterir. Aynı zamanda, yüksek tansiyon riskini azaltır. Araştırmalar sonucu, az yağlı sütün sporcuların kas kitlesini geliştirdiği ve performanslarını attırdığı görülmüştür.

Meyve suyu: Taze sıkılmış meyve suyundaki vitamin oranı çok yüksek olsa da, bir bardak portakal suyunda en az 4-5 tane sıkılmış portakal vardır. Vitaminlerle birlikte, 4-5 portakaldan aldığınız kaloriyi, bir bardak meyve suyundan alırsınız. Bu yüzden, portakal suyu içip gereksiz kalori almaktansa, bir portakal yiyerek hem vitamin ihtiyacınızı karşılarsınız hem de içinde bulunan lifler sayesinde kendinizi daha tok hissedersiniz.