Ýçerideki mücadele

Yeni bir dünya düzeninin kurulmakta olduðu ve ülkemizin yerinin deðiþerek önemli bir noktaya geleceðini düþünüyoruz. Bu konuda iki farklý bakýþ açýsý var. Bazýlarý olaylar ve yapanlar küçük de olsa bunun deðiþimlerin sebebi olduðunu düþünüyor. Dünyadaki deðiþimler planlanmaz kaotik bir ortamda herkes kendisine göre bir iþ yapar ve bu dünyaya þekil verir diyor. Yani Birinci Dünya Savaþý’nýn Prens Ferdinand’ýn Gabriel Prencip adýnda birisi tarafýndan, kendi duygularýyla öldürülmesinin sonucu olduðunu ve bunun önceden hazýrlanmýþ bir planýn gerçekleþmesi için yapýlmýþ bazý güçlerin eylemi olduðunu, katilin bir  alet olarak bilinçli kullanýldýðýný düþünmüyor. Bir cinayet dünyayý yeniden þekillendiriyor. Ve haritalar yeniden çiziliyor. Dünyada bir operasyon yapýlacaðý zaman bunun gerekçesi olarak cinayetler iþlenebilir. Bazý küçük ülkelerin siyasi gerilimleri kullanýlabilir. Mesela Suriye dünyaya þekil verecek yerde ve güçte deðildir. Gerçekleþen iç savaþ kendi sýnýrlarý dýþýnda bir etki yapmaz. Sadece oyunu kuran varsa bu Türkiye’yi tahrik eder ve Türkiye’nin önemi nedeniyle çatýþmayý geniþletir. Suriye üzerinden oynanan oyun henüz büyük sonuçlar yaratamýyor ve Körfez çevresindeki ülkelerin savaþmasýný bekliyoruz.

Bir ülkedeki geliþmeler sadece o ülkedeki sebepler yüzünden olmaz. Zaten içinde sorun olmayan ve gerekirse çatýþma yaratýlmayacak ülke yoktur. Bir ülkedeki siyasal deðiþimler genellikle iç dinamiklere baðlanýr. Ancak dýþ faktörlerin de içeriyi anlamsýz kýlacak etkileri vardýr. Türkiye böyle olaylarla karþýlaþmýþtýr. Bir olayý inceleyelim ve sebebini sorgulayalým:

***

Ýnönü devletin kuruluþunda görev almýþ ve CHP’nin lideri olmuþtur. Ancak o tarihlerde baþarýlý sayýlmayan bir kiþi. Ecevit onu genel baþkanlýktan uzaklaþtýrmýþtýr. Ecevit’in hangi düþüncesinin onu öne geçirdiðini bilmiyoruz. Ýnönü daha sonra partisinden istifa etmiþtir. Bu istifayý Ýnönü’nün kiþisel duygularýna baðlayamayýz ve yenilginin getirdiði ruhsal sorunlarla açýklayamayýz.

Türkiye’nin hangi ülkelerle birlikte olacaðý hiçbir þekilde fertler tarafýndan ifade edilmiyordu. Ancak Ýnönü’nün AB ile birlikte olmak istediði ve anlaþma imzaladýðý göz ardý edilemez. ABD ile iliþkilerinin zayýf olduðunu gösteren bazý emareler vardý ayrýca onun Kýbrýs’a müdahalesine izin verilmedi. Ecevit AB’ye karþý soðuk davrandý, ABD onu Kýbrýs fatihi yaptý. Bunlarý kimseyi eleþtirmek için söylemiyorum. Önümüzdeki günlerde farklý politik cepheler oluþacaktýr. Bunun sadece farklý partiler tarafýndan oluþturulmayacaðýný, tüm partilerde böyle bir ayrýþma görülebileceðini sanýyorum. Ayrýþmanýn sebebi birçok iç olayla sahneye sürülecek ama asýl sebep dýþ politika olacaktýr. Mesela CHP’deki lider deðiþimi CHP’nin iç politikasýnda sadece konuþma üslubunun deðiþmesine neden olmuþtur. Çünkü CHP’nin dýþ ve iç makro politikalarýnýn ne olduðu bilinmiyor. Öðrenci olaylarýnýn yeniden baþlamasý bu cepheleþmenin bir iþaretidir ve yakýnda terörden daha fazla iç ayrýþmayý tahrik edebilir.

Çözüm nedir? Her parti içindeki farklý dýþ politikadan yana olanlarýn birlikte hareket edeceklerini ve baþarýlý olmak için iç huzuru bozacaklarýný düþünmek lazým. Dýþ politikaya göre kiþiler ayrýþmalý ve mücadele barýþ içinde yapýlmalýdýr Açýklýk barýþ getirir, gizlilik oyun oynamayý teþvik eder ve acý duyacaðýmýz günler yaþarýz.