Ýçin, þifa olsun!

Hava sýcaklýklarý mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Grip ve viral hastalýklar da fýrsattan istifade þu ara yayýldýkça yayýlýyor. Bu aralar vücudu saðlam tutmakta, baðýþýklýðý arttýrmakta fayda var. 

Mevsim malzemelerinin þifasý hafife alýnacak bir durum deðil. Bedene iyi bakmak için onlarýn gücünü kullanýn. Özellikle de kýþýn. Ne kadar yoðun olursanýz olun en azýndan bir çorba için. Yemek aralarýnda þifalý içecekleri unutmayýn. Bir parça ondan, bir parça bundan, tutam tutam þifa içeceði hazýrlamaya sakýn üþenmeyin. Böylelikle hem baðýþýklýðýnýz güçlenir hem de sistem keyifle çalýþýr. Çay ve kahve içiyorum demeyin, onlar ayrý. Mutfak tezgahda protokol yerinde sabitlenmiþ geleneksel içeceklerimiz deðil bahsim. Konumuz þifa veren çorbalar ve bol baharatlý sýcak içecekler!

Konsome çorba ilaç gibidir

Yoðurtlu, taze naneli  sýcak çorbalar mideyi rahatlatýr, iþtahsýzken mideyi yormayarak tok tutar. Özellikle organik tavuk veya güvendiðiniz bir kasaptan alýnmýþ kuzu kemiði ile konsome çorbalara kýþýn en az haftada bir yer verin. Urfa geleneði olan tiritte bir çeþit konsome çorbadýr ve direnci arttýrmak için biçilmiþ kaftandýr hatýrlatalým. 

AYDAN’IN KIÞ ÇAYI

Bir çaydanlýða sekize kesilmiþ bir adet kýrmýzý elma, bir-iki dilim ayva, iki çubuk tarçýn, bir kaç adet karanfil tanesi ve bir-iki incecik dilim taze zencefil koyup üzerine su doldurun. Kýsýk ateþte býrakýn yarým saat elmalar iyice yumuþayana kadar kaynasýn. Bundan sonra býrakýn bir köþede soðusun ve hemen içmeyecekseniz daha sonra üzerine biraz daha duru su koyup kaynatýn çünkü tadý durdukça çok yoðunlaþýr.

SICAK ÇÝKOLATA

Azteklerden günümüze mutluluk hormonlarýný coþturan sihirli formül! Yoðun ve stresli bir gün geçirdiniz, hafif bir ürpertiniz var ve bir türlü ýsýnamýyorsunuz. Hemen bir iki kalýp bitter çikolatayý yarým litre süt, bütün kýrmýzý acý biber (kesinlikle doðramayýn) ile bir tencereye koyup, eriyene kadar karýþtýrýn. Ýçinden biberi çýkartýp, bardaklara bölüþtürüp. Üzerine toz kakao ve tarçýn serpin.

DENENMELÝ

Bu aralar taze zerdeçal marketlerde bolca satýlýyor. Hiçbir dönem bu kadar fazla taze zerdeçal hayatýmýzda yoktu. Onun renk, lezzet ve þifasýný farklý tariflerde kullanmayý denemelisiniz.

OKUMALI

Uzun zamandýr vejeteryan olmak istiyor ve karar veremiyorsanýz Jonathan Safran Foer’in Hayvan Yemek romanýný okuyun.

YAPILMALI

Þimdi pancarýn tam zamaný. Pancar yapraklarýný kavurun, köklerini fýrýnlayýn, haþlama suyuyla kýsýr hazýrlayýn. Izgara etlerin yanýnda garnitür, keçi peynirinin yanýnda iyi bir eþleþme yapýn. Az miktar tüketin ama bol çeþitte pancarlý tarifler yapýn.

Taze zerdeçal Ýstanbul kýyýlarýna vurdu, sepete atýn

Ýçeriðindeki bileþikler, bilimsel araþtýrmalara göre baðýþýklýðý zýrh gibi korumaya yardýmcý. Beyin için müthiþ bir gýda, hafýzaya destek. Meme, prostat ve kalýn baðýrsak kanseri dahil çeþitli kanser tiplerine karþý günümüzde tedavide destek olarak da kullanýlmakta. Hakkýnda bu güne kadar ortalama 10 bin küsür bilimsel makale yazýlmýþ. Sarýmsak, tarçýn, ginseng, zencefil, devedikeni gibi þifasý kanýtlý birçok bitkiden daha da iyi olduðunu bilim adamlarý kesin olarak kanýtlamýþ. Taze zerdeçal tozunda bulunmayan bileþenler içeriyor. Bugüne kadar çoðumuz tazesini belki de hiç kullanmadý. Anavataný Hindistan. Þu aralar marketlerde bolca tazesini bulabildiðimiz bir dönem. Taze zerdeçal çok faydalý bir yumru kök. Ýçeceklere dahil edip, süzme mercimek çorbasý veya konsome çorbalarýna ekleyip bu þifasýndan faydalanmak gerek.

ADAÇAYI-IHLAMUR

En güzeli adaçayý yapraklarýný saksýda taze yetiþtirmek. Çayda bile tazesini tüketmek. Kurutulmuþ adaçayýnýn lezzetini sevmeyip asla içmeyen birçok kiþi, taze adaçayýný sevebilir. Tazesindeki lezzet ve koku bambaþkadýr. Ihlamurda ise durum tam tersi. Doðru bir kurutma ile elde edilen ýhlamur yapraklarýnýn aromasý daha yoðun ve daha lezzetli olur. Peki hiç bu iki bitkiyi ayný anda çay haline getirmeyi denediniz mi? Bir tutam taze adaçayý ve bir tutam kuru ýhlamur yapraklarýnýn içine biraz portakal kabuðu ekleyip çay gibi demleyin, beðeneceksiniz. Böylelikle adaçayýnýn iltihap söktürücü etkisiyle, ýhlamurun soðuk algýnlýðýna olan þifasý birleþir.

BAHARATLI SÜTLÜ ÇAY 

Bence kýþýn içilebilecek en güzel içeceklerden birisi. Bir tülbentin içine bir miktar hafifçe ezilmiþ menengeç tohumu, siyah karabiber tanesi, karanfil ve bir dal biberiye yapraðý koyup aðzýný baðlayýn. Siyah çayý normal demlerken içine hazýrladýðýnýz bu keseyi atýn. Demlenme sonlandýðýnda çay bardaklarýna aktarýp, üzerine az miktar sýcak keçi sütü ekleyin. Akþam yatmadan içilebilecek en güzel kýþ içeceði olduðunu fark edeceksiniz.

Mercimeðin gücü adýna!

Yeþil mercimek gerçek enerji deposudur. Ýçeriðindeki tüm vitamin ve mineralleri saysam bu sayfayý doldurur. Özet olarak, yeþil mercimek sahip olduðu vitaminlerin dýþýnda, lif ve kompleks karbonhidratlar nedeniyle enerjiyi sürekli artýrabilir. Vücudunuzun zayýfladýðýný hissettiðiniz, enerjinizin hýzlý tükendiðini fark ettiðiniz zamanlar doðru mutfaðýn yolunu tutun ve bir gece önceden onu soðuk suya salýn. Ertesi gün yýkayýp bol suda haþlayýn ve ýspanak gibi yeþil sebze kökleri, tavuk suyu ile birleþtirip enerjisi güçlü bir çorba hazýrlayýn. 

Pancarý hafife almayýn

Mevsimin en ihtiþamlý sebzesi olan pancarýn en üstün özelliði sadece rengi deðil. C vitamini, fosfat, potasyum ve birçok vitamin ile mineral içeriyor. Ýçeriðindeki nitrat, vücutta nitrik okside dönüþmesi sayesinde beynin enerji ihtiyacý ve biliþsel fonksiyonlarýn en elveriþli þekilde yürütülmesinde önemli rol üstlenmekte. Yapýlan çalýþmalar, C vitaminin solunum yolu enfeksiyonu belirtilerini azalttýðý ve hastalýk süresini kýsalttýðý yönünde. Hipertansiyonu düþürüyor. Ona þahane rengini veren “betalain” ayný zamanda güçlü bir antioksidan.Metabolizmanýn dýþarýdan aldýðý veya kendisinin oluþturduðu serbest radikallere (Kanserden kronik kalp yetmezliðine neden olabilecek zararlý maddeler) maruz kalýyor. Yine de yaklaþýk bir yumrunun ortalama 100mg sodyum ve 10 gram þeker içerdiðini unutmayýn. Haþlarken tuz eklemeyin, þeker sorununuz varsa aþýrý tüketmeyin.