Ýçindeki et mi saðlýksýz? Yoksa soðan mý?

Lahmacunda yapýlan yeni düzenlemeye karþý okuyucularýmdan gelen tepki ortak: “Denetleyene de yapana da güvenmiyoruz.” Durum böyle olunca bazý sorular önem kazanýyor. Bu yazýdaki sorularýn yanýtlarýnýn ciddi ciddi düþünülmesi gerekiyor...

Kýsaca hatýrlayalým... Yeni alýnan kararla lahmacundaki et oranýný yüzde 25’ten yüzde 35’e çýkarýldý. Karara uymayana þu an itibariyle 13 bin TL ceza verilecek. Tüketicinin tepkisini göz önüne alýrsak denetim mekanizmasýnýn tüketicinin güvenini acilen kazanmasý gerekiyor.

Aþaðýdaki sorularým iþleri düzelteyim derken kafa karýþtýrabilir, bu nedenle peþinen belirtmek isterim ki bence yiyeceklerde standart iyidir. Söz konusu yiyecekse üretenin ahlaklý, tüketenin de bilinçli olmasý þarttýr. Þimdi gelelim sorulara...

Denetleme, gýda sektörünün en hayati ama sorunlu bölümü. Bugüne kadar denetlemelerin iþe yaramadýðýný en net balýkta gördük. Þikayet hattý bile var ama avlanma yasaðý olan balýklarý hala market raflarýnda görüyoruz. Lahmacunda bunu nasýl aþacaðýz?

Hadi diyelim ki et doðru oranda kullanýldý. Peki o etin, ne eti olduðunu nasýl bileceðiz?

YetkilÝLer bu düzenlemenin saðlýk kriteri gerekçesiyle yapýldýðýný açýkladý. Saðlýkta öncelik hijyen deðil mi? Uzaklara gitmeyelim, Beyoðlu’nun arka sokaklarýnda bulanýk sularda kaynatýlan, plastik, pis varillerde taþýnan mýsýrlara, tezgaha konulmadan yere düþen açýk ekmeklere ve listesi çarþaf kadar uzayabilecek bu gibi konulara ne demeli? Hijyen kriteri nedir? Bol et midir yoksa temizlik mi?

Lahmacunda bol soðan kullanýlmasý saðlýksýzmýþ. Kararýn gerekçesi bu. Et mi saðlýklýdýr yoksa soðan mý? Buyrun size kocaman bir soru daha. Ýnanýlmaz miktarlardaki et üretimi sebebiyle atmosferimizde oluþan koca bir delik, damarlarýmýzda da kolesterol var. Bu durumda et tüketimini artýrmak doðru?

OKUYUCULAR “Güvenmiyoruz, kendimiz yapmaya çalýþýyoruz” demiþ. Olmaz... Lahmacun ve lahmacun gibi yiyeceklerde asla ayný lezzeti yakalayamazsýnýz. Bir kere odun fýrýný gerek. Gerçekçi olalým. En çok yemek yapanýn bile hazýr gýdaya ihtiyacý var. O halde tüketici olarak duruma dahil olmamýz gerekmez mi? Yine balýk konusunu örnek göstereceðim. Kaçýnýz Saðlýk Bakanlýðý’nýn ALO 174 hattýný aradý?

BÝR þehrin gastronomisini puzzle olarak düþünürsek o puzzle’ýn en önemli parçasýnýn da ‘sokak’ yiyecekleri olduðunu söyleyebiliriz. Sokak yiyecekleri olmadan gastronomiden söz edemeyiz.

GIDA sektörüne getirilen ‘medeni’ düzenlemelerin geleneksel üretimi bir bir öldürdüðünü biliyor musunuz? Mesela peynir çeþitlerinin geleneksel üretimden hýzla uzaklaþtýðýný, endüstriyel makinelerde hazýrlanýp sonra da içlerine aroma artýrýcýlarýn eklendiðini kaçýnýz biliyor? Standart iyidir, hijyen elzemdir ama pire için yorgan yakýlýr mý? Aklýn yolu birdir. Fransa’nýn bu meseleyi nasýl çözdüðüne bakmak yeterlidir mesela. Lahmacunla ne alaka derseniz, hani peynire olan sokak yiyeceklerine de olmasýn.

Ve sen lahmacun ustasý! Kýyma pahalýysa, GDO’lu soya kýymasý, yasak hayvan etleri kullanmak yerine vejetaryen lahmacun yapsan ne olur? Kýymalýysa kýymalý, deðilse deðil! Ne yaptýðýný beyan et yeter.

Bilenlere sorduk, en iyi lahmacun nerede yenir?

Mehmet Yasin (Gazeteci-Yazar)

Çiya / Kadýköy

Tatbak / Niþantaþý

Özkilisli / Fatih

Hacýbey / Teþvikiye

Hamdi / Eminönü

M. Adnan Þahin (Araþtýrmacý, yazar, danýþman)

Özkilisli / Fatih

Çavuþoðlu / Beyazýt

Lahmacuncu Halil / Kadýköy

Sahan / Ataþehir

Çýðýr / Aksaray

Burak Zafer (Lokanta Armut’un þefi)

Arruha / Niþantaþý

Ziya Þark / Kavacýk

Miço Antep Sofrasý / Çapa

Özkilisli / Fatih

Urfalý Hacý Usta / Aksaray

Ebru Erke (Food&Travel Dergisinin Genel Yayýn Yönetmeni)

Tatbak / Niþantaþý

Arruha Urfa Lokantasý / Niþantaþý

Özkilis / Fatih

Zeynep Özyýlmazel (Bloger, fotoðrafçý, þarkýcý)

Adana Ýl Sýnýrý / Beyoðlu

Go Meso / ÝstinyePark