‘Metrobüs þoförüyle ayný maaþý alýyorum’ diye sýzlanan tiyatrocu da vardý ‘Sanat ahlaksýzdýr’ diyen þom aðýzlý operacý da... Bu ‘tip’ler hep olacak ama 3. Milli Kültür Þurasý verimli bir platformdu.
‘Sanat ahlaksýzdýr, sanat dinsizdir, sanatta ayýp yoktur’ diye söze baþlayan opera sanatçýsý da vardý, ‘Devlet kurumlarýnda sanatçýlar metrobüs þoförleri kadar anca maaþ alýyor’ deyip ucuz, anlamsýz karþýlaþtýrmalar yapan da… Tabi bu ipe sapa gelmez sözlerin yanýnda çok önemli mevzular da dile getirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlýðý’nca düzenlenen 3. Milli Kültür Þurasý’ndan bahsediyorum... Farklý görüþlerden 170 yazar, akademisyen ve sanatçý üç gün boyunca Türkiye’nin kültür atlasýný konuþtu. Sinemadan tiyatroya, müzecilikten mimariye, kültür diplomasisinden yayýncýlýða kadar 17 ana baþlýk etrafýnda üç gün süren bir beyin jimnastiði… Talepler, öneriler, görüþler…
En üst düzey katýlýmla baþladý 3. Milli Kültür Þurasý... Açýlýþýný Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn yaptýðý Þura’da Kültür ve Turizm Bakaný Nabi Avcý da ter döktü. Ýlk gün oturumlarýný bizzat yönetti. Sonraki günlerde de hep orada, sanatçýlarýn, kültür ve fikir üreten insanlarýn yanýbaþýnda oldu.
Ben, Þura’nýn ikinci gününde Sahne Sanatlarý Komisyonu’nun hararetli toplantýsýný izledim. Komisyon Baþkaný Ýskender Pala’nýn bir katýlýmcýya yerinde itirazýna þahit oldum. Diyordu ki o katýlýmcý ‘Devlet Kara Yollarýnda on binlerce çalýþan var. Bilmem þurada, burada on binlerce çalýþan… Devletin bütün sanat kurumlarýnda çalýþan sanatçý sayýsý 2 bin 500. Yani koca devlet bu kadar kiþinin maaþýna mý göz koydu ki bizi kapatmak istiyorlar?’
Ve Ýskender Pala’nýn cevabý: ‘Bu devlet isterse 2 bin 500 sanatçýsýný kuþ sütüyle besler. Mesele para deðil. Mesele sanat kurumlarýnýn yeterince üretken olamayýþý.’ Sonrasýnda söyledikleri mühim: ‘Bakýn bu toplumun ezici çoðunluðu muhafazakar normlara sahip insanlardan oluþuyor. Biz burada kaç tane muhafazkar camiadan yönetmen, besteci, oyuncu görüyoruz? Neden bu insanlar aramýzda yok? Çünkü bu insanlar sanat kurumlarýnda yýllarca aþaðýlandýlar, ötelendiler. Onlarýn tavrý da sizi izlememek, görmemek oldu. Ýþte bu yüzden toplumun büyük bir kesiminden kopuk sanat anlayýþýmýz oldu. Kabahati biraz da kendinizde arayýnýz.’
Bu hararetli tartýþmadan hareketle Milli Kültür Þurasý’nýn yer yer ‘beyin fýrtýnalarýna’ sahne olduðunu da söylemek mümkün.
Sonuç itibariyle, Türkiye’nin kültürel röntgeninin çekildiði bu Þura’da alýnan kararlar, bir yol gösterici olarak ‘not’ edildi. Alýnan kararlar ileride kitaplaþtýrýlacak.
Neler mi talep ediliyor; Çok baþlýk var. Örneðin sinemacýlar bir sinema müzesi istiyor, Türk dünyasýnda sinema faaliyetlerine destek olacak bir üst çatý kuruluþu istiyorlar. Yayýncýlar, yurt dýþý tanýtým faaliyetlerinin artýrýlmasýný istiyor. Baþka?... Kültürün bütçedeki payýnýn iki katýna çýkarýlmasý, sanat etkinliklerinden KDV alýnmamasý, sanat bankasýnýn kurulmasý... Bunun gibi daha onlarca baþlýk…
Þurada alýnan kararlar için en kýsa zamanda kollarýn sývanmasý dileðiyle… Fikir var; Þimdi sýra estetik ve aksiyonda…