Ýddianamede adres yazýlmasýn

Cuma günü Ýstanbul'da 2 genç kýzýn vahþice katledilmesinin ardýndan yaþanan tartýþmalar arasýnda dikkatimi çeken bir nokta oldu.

Taciz edilmiþ veya tecavüze uðramýþ kadýnlarýn sapýklardan þikayetçi olmamalarýnýn sebepleri arasýnda, mahkeme aþamasýnda adres bilgilerinin karþý tarafýn da görüyor olmasýymýþ.

Savcýlarýn hazýrladýðý iddianamelerde sanýðýn bilgileriyle birlikte maðdurun da kimlik numarasý, doðum tarihi, anne baba adý, baðlý olunan kütük yeri ve adres bilgileri yer alýr. Sadece e-devlet þifreniz yazýlmýyor! Yani size saldýran, taciz ve tecavüz edene devlet tüm bilgilerinizi veriyor. Böylece sapýklar adýnýzý ve adresinizi öðrenip rahatça size ulaþmýþ oluyor Nasýl uygulama ama?..

Bu sorun sýrf kadýnlar için deðil hepimiz için büyük bir sorun. Kendi halinde yaþayan iþinde gücünde olan birine mafya vb. it kopuklar musallat olsa, o da bunlardan þikayetçi olup dava açsa adamýn tüm bilgileri, iddianame sayesinde bir anda mafyanýn elinde. Ev adresini öðrendikleri müþtekiyi davadan vazgeçirmek için mafyanýn neler yapacaðýný hepimiz çok iyi biliyoruz.

Hukukî olarak bu bilgilerini iddianamede neden yer aldýðýný bilmiyorum. Tamam mahkeme heyetine sunulan dosyada olmasý gerekiyor da taraflara verilen iddianamede olmasý neden zorunlu? Hayatýn akýþýnda bu bilgilerin paylaþýlmasýnýn nelere mâl olduðu bilindiði halde niye bu ýsrar?

Aslýnda basit bir düzenlemeyle bu sorun çözülebilir. Taraflara verilecek iddianamede ne sanýðýn ne de müþtekinin kiþisel bilgileri yer almasýn. Sadece mahkeme heyetinin elinde bu bilgiler olsun. Genel davalarda bu yapýlamayacaksa bile hiç deðilse taciz ve tecavüz davalarýnda maðdurun mezkûr bilgileri saklansýn. Kadýnlara pozitif ayrýmcýlýk burada yapýlsýn.

Kadýnlar, kimlik ve adres bilgileri sapýklarýn eline geçer korkusuyla davacý olamadýklarýný açýkça dile getiriyorlar. Bu hal sapýklarý daha da azdýrýyor. Zaten cezalarýn bir caydýrýcýlýðý yok. Kadýnlarýn bu çýðlýðýna kulak verilmeli ve gereken düzenleme acilen yapýlmalý.

Bu tür melun vakalar karþýsýnda kýzlarýmýzýn cesaretle seslerini çýkaracak þartlarý oluþturmalýyýz. Tabiî ki bundan önce, kimsenin sapýklýða yeltenmeyi düþünemeyeceði bir düzeni kurmalýyýz.