Fazla kilolardan kurtulmak kadar ideal kilonuzu korumak da özveri isteyen bir süreçtir. Bu dönemde 8 önerimi uygularsanýz kilonuzu kolayca muhafaza edersiniz.
Fazla kilolar, cinsiyet fark etmeksizin her bireyi hem ruhsal hem de fizyolojik yönden kötü etkiliyor. Kiþiler hayal ettikleri vücut tipine ulaþmak adýna sayýsýz yol deniyorlar. Kilo vermek ve bu kilonun kontrolünü saðlamak aþamalý, özveri isteyen bir iþtir. Bu dönemde bireylerin kendi bedenlerini tanýmalarý ve iþtah kontrolü saðlamalarý çok önemlidir. Ýþte egzersizle birlikte kilo yönetiminde kolayca uygulayabileceðiniz 8 adým...
1. Öðün atlamayýn: Açlýk-tokluk hormonlarýný ve kan þeker düzeyini ayarlamak için kahvaltý baþta olmak üzere hiçbir öðün atlanmamalý. Öðünler arasýnda 4 saatten fazla bir ara olmamasýna dikkat edin.
2. Bol sývý tüketin: Yeterli miktarda su içimine özen gösterin. Yemeðe baþlamadan önce içeceðiniz 1 bardak su iþtah kontrolü saðlar.
3. Yeterli uyku: Ýþtahý düzenleyen leptin ve ghrelin hormonlarý, uyku düzensizliklerinden olumsuz etkilenen
2 hormondur. Bu 2 hormon vücuttaki açlýk ve tokluk sinyallerinin algýlanmasýnda önemli rol oynar. 8 saatlik kaliteli bir gece uykusu iþtahýn kontrol altýnda tutulmasýnda önemli bir rol oynar.
4. Yediklerinizi test edin: Belli bir öðünü tükettikten sonra ne kadar sürede acýktýðýnýzý kontrol edin. Yemek yedikten 2 saat sonra karnýnýzýn boþ olduðunu hissetmeden bir þeyler yemek istiyorsanýz bu, yediðiniz yemeðin sizi tatmin etmediðini gösterir. Bu þekilde farkýndalýðýnýzý artýrarak daha bilinçli bir beslenme düzenine geçersiniz.
5. Porsiyon kontrolü saðlayýn: Tükettiðiniz besinlerin saðlýklý olmasý kadar miktarlar da önemli. Porsiyon kontrolü saðlamak amacýyla daha küçük tabaklar kullanabilirsiniz ve unutmayýn ki yemeðinizi asla sonuna kadar bitirmek zorunda deðilsiniz.
6. Yemek yediðiniz mekan önemli: Hangi yemeði ne kadar yediðinizin farkýnda olmak adýna mümkünse yemeðinizi sizi oyalayacak, örneðin televizyon izlemek, bilgisayarda çalýþmak gibi eylemlerden uzak ortamlarda tüketmelisiniz.
7. Yavaþ yiyin: Beyine yemek tüketimi sýrasýnda 20 ile 30 dk arasýnda tokluk sinyali gider ve o sinyaller sonunda tokluk hissetmeye baþlarsýnýz. Hýzlý yemek sizin sadece fazla besin tüketiminize neden olur. Besinleri yavaþ yavaþ çiðneyerek, yediðinizi hissederek tüketin.
8. Negatif düþüncelerden uzak durun: Ýdeal kiloyu korumak baþlý baþýna strestir. Olumsuz düþüncenin beyinde dolaþtýðý bu dönemde sizi olumlu etkileyecek aktiviteler içinde bulunun.