SETA ile TDV Kadýn, Aile ve Gençlik Merkezinin birlikte düzenlediði “Gençlik Forumu: Aidiyet, Dönüþüm, Gelecek” toplantýsý çok sayýda yazar, araþtýrmacý ve aktivistin katýlýmýyla 3-4 Mayýs 2014 günleri gerçekleþtirildi. Forumda genç konuþmacýlar da yer aldý. Foruma iki gün boyunca yoðun bir ilgi vardý. Forumla ilgili gözlemlerimi paylaþmak istiyorum.
Özgür ve idealist
Forumda açýlýþ konuþmasý yapan Diyanet Ýþleri Baþkaný Mehmet Görmez, enfes bir konuþma yaptý. Görmez, hem Hz. Muhammed’in hayatýndan örnekler vererek özgürlüðüne düþkün idealist bir gençlik resmi çizdi, hem de günümüzde bu ideallerin gençlere anlatýlmasýnda yeni bir dile olan ihtiyacý vurguladý.
Görmez, özellikle Arap Baharý sonrasý Ýslam Dünyasýndaki güncel geliþmeleri þöyle deðerlendirdi: “Þimdilerde sanki Ýslam dünyasýnda hem aidiyetten hoþlanmayan hem de birey olmaya ve özgürlüðüne düþkün bir gençlik türüyle karþý karþýyayýz.” Görmez, gençlere yönelik yapýlmasý gerekenleri þu anlamlý çaðrýyla özetledi: “Gençler, hem özgür bir birey hem de üst deðerlere baðlý gönüllü bir aidiyet duygusu taþýmalýlar.”
Görmez’in gençleri alabildiðine kucaklayýcý konuþmasýnýn tamamýna, genclikforumu.net adresinden eriþebilirsiniz.
Ortak dil ihtiyacý
Forumda açýlýþ konferansý veren Ýstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Ýhsan Fazlýoðlu, Türkiye’de üzerinde uzlaþtýðýmýz ortak bir dil olmadýðýna vurgu yaptý.
Ýhsan Hoca, özetle þöyle dedi: “Her toplumun bir vasatý ve ortak kanonik (yasalý, kurallý) yapýsý vardýr. Kanonik yapý, farklý görüþ ve yaklaþýmlarý dýþlamaz. Ancak, kanonik yapý olmadan hukuk da olmaz. Parçalanmýþlýk olur, kavga olur. Türkiye ve Ýslam dünyasýnýn sorunu, ortak bir kanonik ahlak anlayýþýnýn olmamasýdýr.”
Ardýndan forumda çeþitli panel baþlýklarý altýnda birbirinden ilginç sunumlar ve tartýþmalar yapýldý. Bunlarýn sadece bazýlarýný özetlersem, diðerlerine haksýzlýk yaparým. Bunun yerine, forumda yapýlan bütün konuþmalarýn videolarý veya transkriptleri, genclikforumu.net’te hazýr olunca, dikkatinize sunmayý arzu ediyorum.
Gençlerin talep ve eleþtirisi
Foruma çok yoðun bir ilgi vardý. Bundan dolayý, aþaðýda da ifade edeceðim üzere, farklý kurumlarýn bu tür etkinlikleri daha çok yapmasýnda büyük fayda var. Ancak, yoðun ilgi olmasý, gençlerin eleþtiri yapmadýðý anlamýna gelmiyor.
Foruma katýlan bazý gençler, oturumlarda neden az sayýda genç konuþmacý olduðunu eleþtirdi. Bu tür forumlarda daha çok genç konuþmacý olmasý, gençlik sorunlarýný anlamak ve açýklamak açýsýndan önemli ve haklý bir talep.
Benim forumda yaptýðým gözleme göre, gerçekten de gençler kendilerini daha çok duyurmak istiyorlar. Dolayýsýyla, gençlerin kendilerini daha rahat ifade edecekleri ortamlara ihtiyaç var. Bununla birlikte, gençlerin, sadece biyolojik yaþ temelli avantajlarýný vurgulamak ve kullanmak yerine, Türkiye’nin genel sorunlarýna iliþkin güncel tartýþmalarýna katký yapabileceklerini veya yapabilecek bir seviyeye çýkmalarý gerektiðini düþünüyorum.
Forumun deðerlendirme toplantýsýnda gençlere yönelik daha farklý ve daha kapsayýcý formatlarý da içeren daha çok sayýda etkinlik yapýlmasý yönünde genel bir kanaat oluþtu. Gençlere yönelik çalýþma yapmak isteyenlere de bu talebi ve ortak kanaati böylece duyurmak isterim.