Selahaddin E. ÇAKIRGÝL
Selahaddin E. ÇAKIRGÝL
Tüm Yazýlarý

‘Ýfade Hürriyeti'nin, yeni bir ‘savaþ metodu' olarak kullanýlmasý mý?

Önce bir acý hadiseye bakalým:

16 Ekim Cuma günü akþama doðru, Paris'in kuzeybatýsýndaki Conflans-Sainte-Honorine'de, 18 yaþýnda olduðu bildirilen bir genç, 47 yaþýnda olduðu bildirilen Samuel Paty isimli bir tarih öðretmenini, güpegündüz, sokak ortasýnda baþýný keserek öldürüyor. ’Þüpheli’ de hemen, polis tarafýndan öldürülüyor.

*

Buraya kadar söylenenlere bakarak, ‘Dünyanýn her tarafýnda olabilecek bir polisiye vak’a..’ denilebilir.

Þeklen bakýlýrsa, öyle..

Ama, öyle deðil iþte..

Çünkü, iþlenen cinayet, Müslüman ismi taþýyan bir gencin üzerine atýlýyor.

Diyelim ki, bu da olabilir.

Ama, konu orada kalmýyor ve bir ‘terör eylemi’nden söz ediliyor ve bu ‘terör’ suçlamasýnýn baþýna bir de ‘Ýslâm’ kelimesi ekleniyor, Fransa Baþkaný Emmanuel Macron tarafýndan..

*

Macron, 2 Ekim günü yaptýðý konuþmada, ‘Ýslâmcý ayrýlýkçýlar’dan bahsederek, Fransa'daki Müslümanlar'ýn ayrýlýkçý fikirleri savunan bir ideolojilerinin olduðunu, bu kiþilerin kendi yasalarýný Fransa'nýn yasalarýndan üstün gördüklerini ve Fransa'da, Cumhuriyet rejiminin ortaðý olmasý için Ýslâm'ýn yeniden yapýlandýrýlmasý gerektiðini’ dile getirmiþti.

*

Hatýrlayalým, 65 milyonluk Fransa’da, -çoðu Kuzey Afrika’lýlardan oluþan- 6 milyona yakýn, yani yaklaþýk onda biri kadar bir Müslüman nüfus yaþamaktadýr.

Macron’un bu yaklaþýmý, totaliterlik hevesini yansýtmakta, ‘Laїcism’ dini adýna, Ýslâm dinine þekil vermeye çalýþmaktadýr. Ve, onun bu müdahaleci ve totaliter laiklik anlayýþýný dile getirdiði konuþmasýnýn üzerinden henüz iki hafta geçmekteyken meydana gelen bu hadise, üzerinde durulmayý gerektiriyor.

Hemen ekleyelim, Müslümanlarýn Fransa’da, kendilerinin inançlarýna müdahale edilmemesi þartiyle, kendi inanç ölçüleri içinde yaþamaya çalýþýrlar.

Ama, Macron’un son açýklamalarýnýn hemen ardýndan, Paris'in de dâhil olduðu ‘Ile-de-France Ýdarî Bölgesi Konsey Baþkaný’ Valerie Pecresse de, kendi bölgelerinde ‘yolcu abonman kartlarý’nda uyguladýklarý fotoðraf kýsýtlamasýnýn, ülke genelinde uygulanmasýný, fotoðraflarda baþörtüsü kullanýlmamasý yönünde karar çýkartýlmasýný talep etmiþti.

Anlaþýlýyor ki, bu gibi müdahaleci yaklaþýmlarla, Müslümanlarýn sinir ucuna dokunulmak isteniyor

*

Ve bu geliþmelerin sýcaðýnda, bu son cinayet sahnelendi.

Bu konuda son 3 gündür yapýlan resmî açýklamalar ve de medyada yazýlýp çizilenler konuyu anlamaya yardým ediyor.

Dahasý, konu Fransa sýnýrlarýný aþýyor ve ayný ‘terör’ suçlamasýndaki terkibî niteleme (yani, Ýslâm’la birlikte anýlarak yapýlan suçlama) Amerikan Baþkaný Trump’ý da hüzünlendiriyor ve ayný sözlerle ve ayný tonda tekrarlanýyor.

Nitekim, Trump, Cumartesi gecesi Wisconsin'deki mitinginde, ‘Bir arkadaþým olan Fransa Cumhurbaþkaný Macron'a, Birleþik Devletler adýna, gerçekten içten tâziyelerimi iletmek istiyorum, orada daha dün acýmasýz, kýsýr bir Ýslâmî terör saldýrýsý gerçekleþtirdiler - mâsum bir öðretmenin kafasýný kesiyorlardý. Paris yakýnlarýnda.. Fransa zor zamanlar geçiriyor ve Macron harika bir adam..’ diyordu.

*

Macron, öldürülen öðretmenle ilgili olarak, vatandaþlarýna hitaben yaptýðý konuþmada, ‘Yurttaþýmýz öðrencilerine ‘ifade hürriyeti’ni anlatmaya çalýþýrken saldýrýya uðradý. Ama, kazanamayacaklar.. Harekete geçeceðiz. Sýký ve çabuk.. Kararlýlýðýma güvenebilirsiniz.’ diyordu.

Bazý radikal ya da devrimci siyasetçilerin , sosyal bünyeye sert müdahaleler yapmak istediklerinde, bazý sosyal kesimleri açýða düþürmek için bir takým provokasyonara, tertiplere ve ezmek istedikleri kesimleri, savunulamayacak durumlara düþürecek entrikalara giriþtikleri çok görülmüþtür, dünyadaki ‘devrim’ hareketlerinde..

‘Bu son hadisede de böyle bir tertip ve tuzak yok mudur?’ diye düþünmeden edemiyor insan..

*

Buyrunuz, bu son hadisenin geliþim çizgisini takib etmeye çalýþalým.. Âdetâ, ‘Geliyorum’ diye bir haksýz tahrikler zinciri, ve..

Reuters, 17 Ekim günü, Fransa Terörle Mücadele Savcýsý Jean-Francois Ricard’ýn, ‘þüpheli’nin mesajýnda, "Kâfirlerin lideri Macron'a..’, diye baþlayan ve ‘Muhammed'i yere sermeye cür’et eden cehennem köpeklerinden birini öldürdüm!" cümleleri yazdýðýný, þüphelinin telefonunda ‘sorumluluðu kabul eden’ bir metin ve ‘kurbanýn bir fotoðrafý’nýn bulunduðunu bildirdiðini yazýyordu.

Yine ayný makamýn iddiasýnda göre, þüpheli, Moskova doðumlu, Abdullah … isimli bir Çeçenistan Müslümaný imiþ.. Bazý görgü tanklarý da, cinayetin iþlendiði bölgede birisinin ‘Allah’u Ekber!’ diyerek kaçtýðýný söylemiþler.

Ayrýca, ‘þüpheli’ye aid olduðu açýklanan bir Twitter hesabýnda, saldýrýdan dakikalar sonraki mesajýnda, maktulün ‘baþý kesilmiþ fotoðrafý’ da varmýþ.. Ama, sonra ‘þüpheli’, bu fotoðrafý kaldýrmýþ.. Halbuki, polis makamlarý, bu kiþinin, sözkonusu öðretmeni, okuluna 300 metre uzakta öldürdüðünü ve hemen ardýndan da polis tarafýndan öldürüldüðünü bildiriyor. O zaman, o þüpheli, Twitter hesabýnda bu kaydetme, paylaþma ve silme iþlemlerini hangi arada gerçekleþtirmiþ?

Sizi düþündürmüyor mu?

(Bu anlatýlanlar bize Mayýs-2016 ortasýndaki Danýþtay Saldýrýsý’ný hatýrlatmýyor mu?)

*

Hatýrlayalým, Ocak-2015’de, Hz. Peygamber (S) hakkýnda, alçakça karikatürler yayýnlamýþ olan Charlie Hebdo isimli bir derginin idarehanesine yapýlan bir baskýnda 12 kiþi ölmüþ ve emperial dünya, bu saldýrýyý, ‘ifade hürriyeti’ne karþý bir saldýrý olarak deðerlendirmiþti.

O dergi, o karikatürleri, geçen ay, ‘Ýfade hürriyeti hakkýný savunmak ve þiddet saldýrýlarý karþýsýnda sessizliðe gömülmeyeceðini göstermek için’ diyerek yeniden yayýnlamýþtý.

*

Bu cinayet, emperial dünyanýn medya organlarýnda 2-3 gündür yaygýn þekilde tartýþýlýyor.

Bu arada, bu öðretmenin, bu ayýn baþlarýnda, öðrencilerine ‘ifade hürriyeti’ konulu bir derste, Hz. Muhammed'in karikatürlerini gösterdiði ve bir çok Müslüman ebeveyni kýzdýrdýðý da medyaya yeni yansýyor.

*

Bazý Veliler ve öðrenciler de, Paty'nin cinayetten iki hafta önce verdiði ‘ifade hürriyeti’ konulu dersindeki tartýþmayý büyütmede sosyal medyanýn oynadýðý role dikkat çekti. 17 Ekim günü yazýlan þu satýrlar da ilginç: ‘Öðrenci Luisela, bu ayýn baþlarýnda Samuel'in sýnýfýna girdiðini ve 2015'te Charlie Hebdo dergisi tarafýndan yayýnlanan ve Müslümanlar tarafýndan küfür olarak kabul edilen karikatürleri öðrencilere gösterdiðini söyledi.

Lusiela, "Öðretmene böyle fotoðraflarý göstermenin iyi olmadýðýný ve büyük bir problemlere yol açacaðýný söyledik. Sýnýfa göstermeniz gereken sýradan bir karikatür deðil, çünkü sýnýfta Müslümanlar var, Ýslam, putperestliðe yol açtýklarýný ileri sürerek Peygamber’in görüntülerini yasaklar’ dediklerini söylüyor.

*

Bu -sözüm ona- ‘Ýfade özgürlüðü’ dersinin sonucu sanki planlanmýþ gibi..

Nitekim, The Telegraph’da, 17 Ekim günü yazýlanlara göre: ’Paty, sýnýfta çýplak bir Muhammed'in çizgi filmlerini gösterdikten sonra internete koydu. Görüntüleri göstermeden önce rahatsýz olabilecek tüm Müslümanlarýn odayý terk etmelerini önerdi.’

The Guardian ise, sýnýftan ayrýlmayan 13 yaþýndaki bir kýzýn, babasýna, Paty'nin, ‘çýplak bir adamýn fotoðrafýný’ gösterdiðini, bunu YouTube videosu olarak da yayýnladýðýný ve ‘bunun Müslüman peygamberi olduðunu söylediðini’ yazýyordu.

*

Evet, bu kanlý saldýrý, Macron’un, ‘müslümanlarýn, Fransýz Cumhuriyeti deðerlerinin dýþýnda paralel bir toplum oluþturduklarý’ gerekçesiyle, ‘Ýslâmî radikalleri kontrol altýna almak için bir kanun tasarýsý üzerinde çalýþtýklarýný’ açýklamasýnýn 2 hafta sonrasýnda geldi.

Ortada bir haksýz ve hattâ entrika olarak hazýrlanmýþ bir tahrik ve Müslümanlarý kendi istedikleri gibi inanmaya zorlamak için bir entrika ve bir manipülasyon yok mu? Kendi dünya görüþlerini kabullenmeyenlere karþý savaþ açmak için, yýðýnla savaþ metodlarý icad etmekte bu emperial odaklarýn nasýl mâhir olduklarý bilinmiyor mu?

Bir haksýz tahrikle, baþkalarý da, kendilerine savaþ açýldýðýný düþünüp, kendilerinin de baþka türlü bir ‘ifade hürriyeti’nin olduðunu düþünürse, evet, o zaman n’olacak?