Bugün verdiðim pratik bilgilerle her gün farklý bir çorba hazýrlayabilirsiniz. Birbirinden lezzetli çorba seçenekleri ile iftara keyifli bir baþlangýç yapacaksýnýz.
Sebzelerin gücü adýna
Mevsim itibariyle bol olan ve çorbada da kullanýlabilecek sebzelerin listesini çýkaralým: Semizotu, yeþil kabak, domates, taze patates ve fasulye. Patlýcan mevsimine biraz daha var ama Antalya’dan lezzetli patlýcanlar gelmeye baþladý. Çok fazla seçenek yok gibi ancak saydýðým tüm bu sebzeler lezzet konusunda garanti verir. Çorba için kabak buharda haþlanýp rondodan geçebilir, patlýcan közlenerek kullanýlabilir. Taze patatesle tavuk suyunu birleþtirip dilediðiniz baharatlarla enfes çorbalar da hazýrlayabilirsiniz. Taze fasulye ve semizotu ise genellikle yemekte kullanýlýr, çorba yapmak pek akla gelmez ama her ikisinden de son derece lezzetli çorba olabilir. Üstelik onlara iyi eþlik eden yeþil mercimek, bulgur gibi malzemelerle çorba yapmak süper fikir olur.
Et suyunun besin deðeri
Gün içindeki halsizlik, yorgunluk, uyku hali ve uzun süren açlýðýn sonunda kavuþulan iftar sofrasýnda vücudun tüm ihtiyacýný salata ve et suyu ile hazýrlanmýþ bir çorba karþýlayabilir. Üstelik mideyi de yormaz. Et suyu için seçtiðiniz et veya tavuðu onlara uyum saðlayacak kuru soðan, patates, havuç gibi sebzeleri hatta taze baharat buketlerini birlikte haþlayýp aromalandýrabilirsiniz. Eðer kemik kullanacaksanýz, önce fýrýnda nar gibi kýzartýn ardýndan kabýn içine saldýðý suyla birlikte düdüklü tencereye alýn ve üzerine su ekleyip tekrar haþlayýn. Bu suyun lezzetine doyamayacaksýnýz. Her halükarda çorba için kullanacaðýnýz et veya tavuk suyunu ince bir tülbentten veya süzgeçten geçirin.
Yoðurdun dayanýlmaz cazibesi
Yoðurt gibi bir malzeme yok, benzeri yok, hiç bir þeyle karþýlýðý yok. Yoðurt yemeklerde ve çorbalarda da iyi bir malzeme. Yoðurt çorbasýnýn birçok türevini cüretkarca deneyebilirsiniz. Dilerseniz içine biraz haþlanmýþ buðday ve semizotu atýn. Dilerseniz incik etiyle ev eriþtesi ekleyin. Sonuç her zaman mükemmel olur. Sadece yoðurdu piþirirken kesilmemesi için tuzu en son kullanýn.
Blender iþ baþýnda!
Tüm bakliyat ve sebzeleri haþlayýp, ister tek baþlarýna ister onlara yakýþýr dostlarýyla bir arada blendýrdan geçirin. Sonra kaynar su veya et suyunu dilediðiniz kývama gelene kadar ekleyin. Biraz da taze veya kuru baharatý iþin içine kattýnýz mý çorbanýz hazýr!
Üzerine eklenen her bir malzeme çorbanýn tadýný kesinlikle deðiþtirir
Çorba ister konsome ister püre olsun sunarken üzerine eklenen her malzeme sonucu deðiþtirir. Zeytinyaðýnda kýzartýlmýþ maydanoz ve taze nane dallarýna ben bayýlýyorum, deneyin. Dilerseniz sirkeyle birlikte ezilmiþ sarýmsak, dilerseniz tereyaðýnda köpürtülmüþ acý pul biber, karamelize soðan halkalarý, rendelenmiþ salatalýk, limonla çýrpýlmýþ kuru baharatlar, yeþil limon kabuðu rendesi sürpriz bir dokunuþ için bir çýrpýda aklýma gelen onlarcasýndan sadece bir kaçý.
Bakliyat keyfi
Et sulu çorbalarda tane tane, duru su ile yapýlanlarda da püre olarak kullanýlabilecek bakliyatlar hem lezzet verir hem de doðal kývam arttýrýcýdýr. Kuru börülce, siyah pirinç ve ispir fasulyesi gibi deðiþik alternatiflerinden de yararlanabilirsiniz.
Soðuk çorbalar ilaç gibidir
Yoðurtlu, taze naneli sýcak çorbalarýn önceden içilmesi mideyi rahatlatýr, arkasýndan gelecek aðýr yemeklere hazýrlýk yapar. Et yahni gibi bir yemek yaptýysanýz, yaz aylarýna denk geldiði için soðuk çorbalarý da tercih edebilirsiniz. Unutulduðunu düþündüðüm bir Mersin geleneði olan batýrýk bu iþ için biçilmiþ kaftandýr mesela.
Yemek hafifse çorbanýn hasý budur!
Hafif bir yemek yiyecekseniz mantýlý veya ekþi köfteli bir çorba son derece uygundur. Bol eriþteli, kuru bakliyatlý hatta içinde mini köfteler bulunan terbiyeli bir çorba sýcacýk çýtýr pideyle birlikte tek baþýna bile bir yemek olabilir.
Gelsin enfes tanecikler!
Buðday, pirinç ve eriþte! Çorbalarýn olmazsa olmaz malzemeleri. Çorbayý domatesli veya terbiyeli yaptýnýz diyelim. Ýçinde kullanacaðýnýz bu minik tanecikler iþleri emin olun tamamen deðiþtirir. Her birinin verdiði lezzet baþkadýr, bu lezzet seçeneklerinden faydalanýn. Eriþtenin onlarca çeþidini iþin içine katýn, pirinçte de farklý pirinç cinsleri denemekten korkmayýn.
Bayat pide için en güzel deniz
Sebze püreli veya konsome çorbalarýn hemen hemen tamamýnda rahatlýkla bayat pideyi kýzartýp kullanabilirsiniz. Bayat pideyi küçük küpler halinde kesin. Mutfak torbasýna dilediðiniz tüm baharatlarý, hatta ezilmiþ sarýmsaðý koyup küp pideleri içine atýn ve sallayarak her yerine bulaþmasýný saðlayýn. Yaðlý kaðýda serip fýrýnda kýzartýn. Bu kýtýr pideler çorbanýza müthiþ bir lezzet verir. Çorbasýna göre her seferinde farklý renk ve lezzette baharat kullanabilir, zeytinyaðý ekleyebilir veya sade olarak da fýrýnlayabilirsiniz.