Sofranýza hafif, lezzetli, renkli ve hepsinden önemlisi farklý lezzetler eklemeye hazýr mýsýnýz? Kullandýðým tüm malzemeler muhtemelen zaten hep iftar sofrasýnýzda var ama inanýn onlarý hiç böyle görmediniz. Denemelisiniz!
Havuç, ýspanak, taze fasulye, patates, þeftali! Bunlar aslýnda hep elimizin altýndaki malzemeler. Hedefim, birkaç küçük dokunuþ ve farklý aromalarla onlarý rutinlikten kurtarýp iftar sofrasý için ‘hafif’ bir þeyler hazýrlamak. Üstelik herbirinin tam da mevsimi, en güzel zamanlarý... Bugün ikisi yemek yerine bile geçebilecek üç salata ve çok basit ama lezzetli, üstelik çok hafif bir tatlý yapacaðým.
Salatalardan birinde bol miktarda yemiþ kullanacaðým için iftarýn olmazsa olmazý yemiþlerin sofrada ayrýca bulunmasýna da gerek kalmayacak. Siz belki yanýna hafif bir ýzgara köfte veya etle mönüyü tamamlarsýnýz. Aslýnda çið börek gibi bir hamur iþi bile iyi tamamlayabilir bu mönüyü...
BOL YEMÝÞLÝ ISPANAK SALATASI
Bu salata için bebek ýspanak kullanýyorum. Ispanaklarý yýkadýktan sonra sadece sýcak suya batýrýp çýkartýn, haþlamayýn. Süzüp zeytinyaðý ve limonla harmanlayarak servis tabaðýna taban yapýn. Üzerine ufalanmýþ ekmek kýrýntýsý, kavrulmuþ çam fýstýðý, kuru üzüm ve biraz da haþlanmýþ nohut ekleyin. Sonra üzerine biraz toz þeker, tuz, limon ve zeytinyaðýný çýrpýp gezdirin.
BÝR GÜN SONRA DAHA LEZZETLÝ
Herkesin bir yoðurt yeme þekli olduðu gibi her aþçýnýn da bir patates salatasýný yapýþ þekli vardýr, inanýn! Bu tarifte taze patates kullanacaðýz ki þimdi tam zamaný. Yani tahmin edilen ve bilinenin aksine patates yýllýk bir sebze deðil elbette onun da taze olduðu mevsimler var. Patatesleri temizleyip küp olarak doðrayýn ve tuzlu suda haþlayýn. Ben fasulyenin suyunda haþladým. Bu arada önceden haþlanmýþ tavuk göðsünü küçük küçük didin. Korniþon turþuyu doðrayýn. Sosu için iki kaþýk light mayonez, süzme yoðurt ve biraz limon suyunu iyice çýrpýn. Haþlanan patatesleri, süzerek sýcak sýcak bu sosun içine atýn. Hafif ezerek karýþtýrýn. Ýçine tavuk eti, turþu ve arzu ettiðiniz farklý malzemeleri ekleyin, buradaki önemli ayrýntý sosu ve ezerek kullanýlan patatesler. Ýkinci tabaðýmýz da böylelikle hazýr!
HAVUÇ SALATASI ÇOK MU TANIDIK
Bir avuç çalý fasulyeyi þeritler halinde doðrayýp az tuz atýlmýþ suda, rengini kaybettirmeden dirice haþlayýn. Bir kapta elma sirkesi, zeytinyaðý, ince kýyýlmýþ taze kiþniþ, bir diþ ezilmiþ sarýmsak, biraz tuz ve toz zencefille iyice çýrpýn. Haþlanan fasulyeleri sosun içine koyup güzelce harmanlayýn. Bu arada üç-dört adet (kiþi sayýsýna göre) havucu rendeleyin. Ardýndan rendelediðiniz havuçlarý çok az zeytinyaðý ve limon suyuyla harmanlayýp tabaða taban olarak yayýn. Üzerine fasulyeleri geliþigüzel serpiþtirin. Ýþte bu kadar basit.
BÝZÝM AÝLENÝN YEMEÐÝ
Bulgur pilavlý külbastý
Ýstanbul’dan Ayþe Gülümser kuzu külbastýda çok iddialý olduðunu ve tüm davet sofralarýnda bu yemeðin yer aldýðýný söylüyor.
KÜLBASTI için: 500 gr kuzu pirzola
Marine için: Bir adet kuru soðan, iki diþ sarýmsak, bir yemek kaþýðý biber salçasý, iki yemek kaþýðý sývý yað, tuz, karabiber, kekik
Pilav için: Üç yemek kaþýðý tereyaðý, bir su bardaðý pilavlýk bulgur, bir adet kuru soðan, üç adet domates, iki adet sivri biber, iki su bardaðý kaynamýþ su
Yemeðin üstü için: Bir yemek kaþýðý tereyaðý, iç badem, dolmalýk fýstýk
Kuzu etlerinin marinesi için rendelenmiþ soðan, diðer malzemelerle karýþtýrýlarak üç saat buzdolabýnda bekletilir. Ardýndan kuzu etleri tepsiye dizilip fýrýna verilir.
Bir tencereye tereyaðý konur, küçük küçük doðranmýþ soðan,biber ve domates eklenip kavrulduktan sonra bulgur ve kaynamýþ su eklenip orta ateþte piþirilmeye býrakýlýr. Hazýr olunca pilavýn üstüne piþen kuzu eti ve tereyaðýyla kavrulan iç badem ve dolmalýk fýstýklar konarak servis yapýlýr.