Ramazanda kalp ve damar saðlýðýnýn en büyük düþmaný saðlýksýz iftariyelikler. Salam, sucuk, pastýrma gibi þarküteri ürünlerinin baþý çektiði grupta aðýr baþlangýçlar ve soslar kalp krizi riskini artýrýyor.
Ýftar davetlerinde yemekler ve tatlý kadar iftariyelikler de tehlikeli. Sucuk, salam, pastýrma, kaymak gibi ürünler doymuþ yað bakýmýndan zengin olduklarý için özellikle kalp hastalarý, kolesterolü ve kan yaðý yüksek, þeker hastalarý ve 60 yaþ üzeri olanlar için risk taþýyor. Buna tuz ve yaðdan zengin pide, peynir çeþitleri, sýcak ve soðuk baþlangýçlar eklenince risk iki katýna çýkýyor. Vücudun sindirim sistemini rolantide býrakarak kendini temizlemek, onarmak ve yenilemek iþlerine yoðunlaþtýðý oruç süresinin hemen ardýndan aðýr yemeklerin yenmesi bedene hiç beklemediði bir yükü aniden bindirir.
Her bünye bu yükü kaldýramaz ve kriz kaçýnýlmaz olur. Diðer bir deyiþle ramazanda gelenek halini almýþ iftariyelikler adý altýnda tüketilen besinler, ölümün altýn tepside sunulmasý gibidir. Sucuk, salam, pastýrma, kaymak gibi besinlerden oluþan bu ürünler doymuþ yað açýsýndan zengin olup, kalori deðerleri de yüksektir. Kalp hastalarý, kolesterolü ve kan yaðý yüksek olanlar ve 60 yaþ üzeri bireylerin þarküteri tüketmemeli. Nitrit, nitrat gibi zararlý maddeler içeren sucuk, salam, sosisle orucu açmak yerine az yaðlý peynir, zeytin, hurma ve kuru meyvelerin tercih edilmesi saðlýklýdýr. Sucuk, sosis tüketmek isteyenler ise bu ürünleri birkaç dilimle sýnýrlý tutmalý ve ancak 1-2 dakika kaynayan suda bekletip daha sonra ýzgara da piþirerek yemeli. Ýftar kadar sahurda da iftariyeliklerin yenilmesi tehlikeli. Sahur için uykusunun ortasýnda kalkýp, bir þeyler yiyip, ardýndan tekrar yataðýna dönenler, ne yediklerine çok dikkat etmeli. Gece yenilen aðýr yemeklerin metabolizma hýzý düþtüðü için yaða dönüþme ve karýn-kalça bölgesinde birikme riski yüksek.