Allah oruç tutanlarý ibadetini kabul buyursun. Tutamayanlara da tutabilecekleri sýhhat ve afiyet versin.
Refah Partili belediye baþkanlarýnýn seçildikleri günden bu yana Ramazan etkinliklerinde gözle görülür bir geliþme ve kaliteye þahit oluyoruz. O geleneði þimdi AK Partili belediyeler sürdürüyor. Hatta bazý CHP’li belediyelerin de benzer etkinlikler düzenlediðini görüyoruz.
Ýftar çadýrlarýyla ve gýda kumanyalarýyla baþlayan etkinlikler bugün fukarayý rencide etmeden gözetleyen daha medeni boyutlara ulaþtý.
Ramazan vesilesiyle düzenlenen kültürel etkinlikler ise her türlü takdirin üzerinde.
Ramazan ayýnda -özellikle belediyelerimizin- etkinliklerinin Ýslam tarihinde eþinin benzerinin olmadýðý bir düzeye yükseldiðini düþünüyorum.
Ben ‘nerede eski Ramazanlar’ demiyorum. Yeni Ramazanlar daha Müslümanca ve daha kaliteli olarak geçiyor.
TV kanallarýnýn birbirleriyle rekabet edercesine hazýrladýklarý iftar ve sahur programlarý ise ayrý bir güzellik...
***
Fakat etkinliklere verilen sýnýrsýz ve ölçüsüz önem maalesef ibadeti gölgede býrakýr hale geldi.
Ýþte bu noktada bazýuyarýlarda bulunmak istiyorum.
Birincisi bu etkinlikler düzenlenirken etkinlik eksenli deðil ibadet eksenli olmalý.
Ýbadet ayýný eðlence ayýna döndürmemeliyiz.
Ýftar programlarýnýn çoðu akþam namazýnýn ihmaliyle sonuçlanacak kadar yemek ve eðlence eksenli icra ediliyor. Bu uygulama Ramazan ayýnýn ruhuna uygun bir uygulama olamaz.
***
Mesela Sultanahmet Camii çevresi önceki Ramazanlarda muhteþem bir fuara dönüþürdü. Bu güzel, çok güzel bir þey. Ama akþam namazýnda cami bomboþ! Yatsý ve teravihte cami çevresinde camiyi on kez dolduracak kalabalýk olmasýna raðmen caminin yarýsý boþ kalýyor.
Ýþte bu durum ibadet ayý olan Ramazan’ýn ruhuna taban tabana zýt.
O kalabalýðýn imanýndan þüphem yok. Ama onlarý camiye yönlendirmeyen yetkililerin -etkinlik düzenleyenlerin- organizasyonunun eksik olduðundan eminim.
Ayný þeyi çevresinde etkinlik düzenlenen diðer camilerimiz için de söylemek mümkün.
***
Mesela benim aklýma þöyle bir teklif geliyor. Cami çevresinde iftar verecek olanlarýn iftarý cami içinde vermeleri halinde hem iftar yapýlmýþ hem cemaatle namaz kýlýnmýþ hem de israfýn önüne geçilmiþ olur.
Týpký Mekke-i Mükerreme de ve Medine-i Münevvere’de Harem-i Þeriflerdeki iftarlar gibi.
Evet cami içinde saflar arasýna yayýlacak yer sofralarýnda sade bir iftar.
***
Beþ yýldýzlý otellerde ve lüks lokantalarda hatta bizim dernek vakýf merkezlerinde binlerce insana verilen iftar kimse kusura bakmasýn, iftar þova dönüþüyor.
Her þeyden önce bu tür iftarlar kelimenin tam anlamýyla israf. Hele de milyonlarca insanýn mülteci ve maðdur durumda olduðu günümüzde.
Ýftara davet edilenlerin hiçbiri yemeðe muhtaç deðil ama oraya sarf edilen para ile yüzlerce maðdur sevindirilebilir!
Ýkincisi bu binlerce kiþinin buluþtuðu iftarlarda gelenlerin büyük çoðunluðu akþam namazýný kýlamýyor, çok önemli bir kýsmý teravihe de yetiþemiyor. Sevap iþlemek þöyle dursun günaha giriliyor!
Bir de iftar sonrasý birisi konuþursa program iftar vaktinde müsrifane yemek yemenin ötesine geçmiyor.
Bunun Ýslam’la ve ibadetle alakasý yok, olamaz.
***
Öncelikle dini hassasiyeti olan dernek ve vakýflara sesleniyorum. Lütfen ya bu þova dönüþen iftar programlarýný iptal edin ya da camileri dolduracak bir formül ile icra edin ki ibadete dönüþmesi gereken iftar israfa ve ibadeti ihmale sebep olmasýn!
Ben þahsým adýna bu iftar davetlerine yýllardýr gitmiyorum. Birkaç tanesine mecburen katýldýðým oldu oralarda da ibadet ruhu görmedim. Hele de bir devlet ricali geliyorsa iþ iyice þova dönüþüyor!
Hanelerimizde az sayýda dost ile yapýlan iftarý yüzlerce ve binlerce davetli ile þova dönüþen iftarlara tercih ediyorum.
Kýsaca iftar þovlara hayýr diyorum. (06 Haziran2016, Star)