Balýk iftarýn en saðlýklý yemeði. Damar týkanýklýðý riskini azaltarak kalp hastalýklarýndan koruyan balýk, astým, diyabet hastalarý için cankurtaran bir besin.
Ramazan boyunca çoðu kiþinin kýzartma, hamur iþi börek ve þerbetli tatlýlara aðýrlýk verdiðini görüyorum. Gün boyu boþ kalan mideye iftarda aðýr ve yaðlý yiyeceklerle yüklenmek baþta kalp rahatsýzlýklarý olmak üzere, mide, karaciðer, pankreas sorunlarýna yol açabiliyor. Yapýlan araþtýrmalara göre oruç tutanlarýn yüzde 25’inde Ramazan sonunda kilo artýþý gözleniyor. Bunun birincil nedeni olarak iftarda aðýr ve yaðlý yiyeceklerin tercih edilmesi gösteriliyor. Ýftariyelik olarak salam, tereyaðý, kaymak gibi þarküteri ürünleri yerine; hurma, peynir, zeytin yanýnda bir avuç büyüklüðünde pide tercih etmek, ardýndan hemen ana yemeðe geçmek yerine mutlaka ýlýk bir çorbayla iftara baþlamak gerek. Ana yemek olarak kýrmýzý et yerine haftada en az 4 gün balýk tercih etmelisiniz. Balýk, vücut için çok gerekli olan omega-3 yað asidini içerir. Somon, sardalya, uskumru ve ton balýðý yüksek omega-3 içeren balýklardandýr.
Oruçta bitkinliðe çözüm
-Balýk, damar týkanýklýðý riskini azaltarak koroner kalp hastalýklarýndan korur.
-Haftada 2 kez balýk tüketimi þeker hastalarýnda sýkça karþýlaþýlan böbrek rahatsýzlýklarýný azaltýr.
-Oruç tutan ve çalýþan kiþilerde öðleden sonra konsantrasyon düþüklüðü gözlenir. Yapýlan araþtýrmalarda, balýk tüketiminin dikkat daðýnýklýðýný azalttýðý belirtiliyor.
-Araþtýrmalar, balýðýn içindeki saðlýklý yaðlarýn, damar yüzeyini geniþletip, dokulara daha fazla oksijen alýnmasýný saðladýðýný bildiriyor.
-Vücutta omega-3 depolarý azaldýðýnda bireyde mutsuzluk, halsizlik, yorgunluk semptomlarýnýn arttýyor. Bu nedenle Ramazanda balýk tüketimine ara vermeyin.