Ýðneada kýþýn bir baþka güzel

Zirvesinde Istranca Daðlarý, Longoz ormanýnda aðaçlarýn dallarýnda uzanmýþ doðanýn nice güzelliklerinin içerisinde büyüyen bir bebek gibidir kar Ýðneada’da…

Türkiye’de dört mevsim tatilin Trakya’daki keþfedilmemiþ cenneti Ýðneada’da her mevsim tatil ayrý güzeldir kýþýn ise apayrý…

2017’nin sert ve karlý geçen ocak ayýnda otobüs muavininin gür sesiyle gözlerimi araladým Ýðneada’nýn güzelliklerine. Yolculara yani bizlere “buyurun buraya hoþ geldiniz, son durak burasý Ýðneada” ve beyaz karlar Karadeniz’in maviliðiyle buluþuyordu. Tablo gibi bir manzaranýn gerçeði Ýðneada’ydý.

Ýðneada; Kýrklareli ili Demirköy Ýlçesine baðlý bir tatil beldesi. Ýstanbul’a 250 km, Edirne’ye 165 km, Kýrklareli’ne 97 km uzaklýkta, Bulgaristan’a sýnýr komþusu. Kilometrelerce sýnýrsýz tatilin Türkiye’deki adreslerinden biri.

Yaz aylarýnda tabir yerindeyse iðne atsan yere düþmeyen yoðun zamanlarýn yaþandýðý Ýðneada, kýþýn da þehirden kaçýp doðayla, denizle, ormanla kucaklaþmak isteyenler için tam isabet.

Kýþ aylarýnda özellikle av ve doða turizmi için bakir bir tatil cenneti. Havasý muhteþem, adeta terapi gibi. Ýðneada kýþýn sessizliðini yaþarken farklý anlamlar ve farklý keþifler için karþý yakasý gözükmeyen Karadeniz’in de seyri hiçbir denize benzemiyor. Ýþte Ýðneada’dan kýþ izlenimleri…

Karþý yakasý görünmeyen deniz

Karadeniz kýyýsýnda uçsuz bucaksýz sahillerinde boydan boya insanlara baktýðýnýzda benzerlik görürsünüz sebebi ise denizin renginin insanlarýn ruhuna yansýmasýdýr çünkü Karadeniz diðer denizler gibi karþý yakasýný göremediðiniz, seyri hiçbir denize benzemeyen, bulutlara renk veren görkemiyle insanda saygýnlýk uyandýran bir denizdir. Bilinir ki Karadeniz’i denizden fethetmek, onu bir tekneyle geçmek cesaret ve ustalýk iþidir.  Karadeniz adasý olmayan deniz özelliðiyle de denizcilere sýðýnma yeri býrakmaz. Ýðneada, ada yerini tutar fýrtýna da ticari gemiler bu limanýn kuytusuna sýðýnýrlar.

Marþlara konu olan deniz

Karadeniz Marþý’nda Osmanlý Levendleri Karadeniz’e “Gelen düþman deðil, biziz” diyerek gazabýndan korunurlar. Yine þarkýlarda çýrpýnan Karadeniz onu yakýndan tanýyanlar için kontrolü zor ve yakalanmasý imkansýz bir yaban atý gibidir. Batý Karadeniz’e dökülen Tuna Nehri, Orta Avrupa da yaþayan yelkenciler için kavuþmayý bekleyen anne kucaðý gibidir. Balkanlar’ý Tuna Nehri üzerinden geçen maceraperest denizciler için tekneleri, yatlarý, botlarý ve deniz motorlarýný akýntýnýn hýzýyla Karadeniz’e doðru sürerler güneye dönerken ilk Ýðneada’yý görürler.

Hamsi ve kalkan bir baþka

Karadeniz’in az tuzlu ve farklý biyolojik yapýsý yaþayan balýk türlerini de etkiler. Hamsi ve kalkana ev sahipliði yaparken, Karadeniz’de yakalanan tekir balýðýnýn tadý Akdeniz ve Ege’de yakalanan tekir balýðýna benzemez. Karadeniz insaný Karadeniz balýðý yer, Karadeniz’de yakalanan palamut her mevsimde farklý piþirilir çünkü kimi mevsim yaðlý ve büyük olan balýk sezon baþýnda ufak ve ýzgaralýktýr.

Denizin üzerinde yüzen kuþlar misali

Ýðneada’da deniz, yýlýn 300 günü dinmeyen rüzgarla sörfçüler için özel bir alternatif. Alaçatý, Karaburun, Foça, Gökova’dan sonra Ýstanbul’da olup buralara gitmekte zorlanan sörfçüler için yeni bir alternatif.

Her ne kadar turizm dalýþý için dip tabiatý Ege-Akdeniz kadar olmasa da amatör balýk avcýlarý için kefal, kaya levreði, minekop ve kalkan balýðý zýpkýnla balýk avlayanlara farklý alternatif olabilir. 

Ýðneada’da batýk gemi

2003 yýlýnda buz cam yükü taþýyan ve batan gemiyi de dalmaya gelenler görme þansýný bulabilirler.

Mert Gölü denize deðdi

Mert Gölü kýþ aylarýnda deniz ile birleþerek lagun halini alýr. Göle yumurtlamak için gelen deniz balýklarý müthiþ bir görsel manzara oluþturuyor. Tatlý suyu gören balýklarýn farklý atmosferi kýþ aylarýnýn ilginç gözlemlerinden. Gölleri, birçok bitki ve çiçekleri içinde barýndan doðal yapýsý, uçsuz bucaksýz longoz ormanlarý, av tutkunlarýnýn farklý deneyimler yaþadýðý ve her defasýnda hayata farklý açýlardan bakýlmasý gerektiðini hatýrlatan kendine özgü duruþuyla kýþ aylarýnda Ýðneada bir baþka güzel.

Kendine özgü tarzý, doðallýðýnýn bozulmayýþý, Trakya bölgesinin kendine has insanlarý týpký Rahmetli Emeti Teyze’nin köhne sobasýnýn etrafýnda toplanmýþ torunlarýna anlattýðý masal tadýnda masum umutlarý olan bir yer.

Soðuk içimi titretse de bir gün daha geceye durmaksýzýn ilerliyordu. Ve zaman çoktan ellerimden düþmüþtü. Ýðneada’da dalga sesleri yýldýzlara karýþtý gecenin koyu karanlýðýnda…