İhkak-ı hak

Geçen asırda kullandığımız, bu cümlecik haklılığına inandığı şeyi, yargıya bırakmadan kendisinin yerine getirmesi” mealindedir.

Geçen hafta başta CHP olmak üzere muhalefet partileri Silivri’de görülen “darbe” davalarında hâkimlere gözdağı vermek istemişler. Adliye binası önünde büyük olaylar çıkarmışlardır. Çeşitli sloganlarla hâkimleri tehdit etmişler. Dileriz, yargı bu hareketten olumlu veya olumsuz etkilenmez.

Ülkemizde genel kanaat yargının yavaş işlediği, bir eski Yargıtay başkanının tabiri ile yargıçlarımızın “vicdan ile cüzdan” arasındaki sıkışmış olduğu yolunda. Yargının reforma ihtiyacı olduğu da meydanda. Bu ihtiyaç, hiç kimseye “İhkak-ı hak” yapmaya kalkışmasını masum gösteremez.

Farz edelim ki Silivri de ki hâkimler aşırı bir düzeyde Devletten yana ve yargılananlar hakkında yanlı bir tutumları var. Pekiyi verecekleri bu karar Yargıtaydan geçmeyecek mi? Oradan da yanlı bir karar çıktı diyelim, bu karar Anayasa Mahkemesine gitmeyecek mi. Hadi diyelim oradan da yanlı bir karar çıktı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidilmeyecek mi? Bu yargılama evrelerine rağmen yanlı bir karar çıkacak endişesi ile  “İhkak-ı Hak”ka kalkıştık diyorsanız söyleyecek bir şeyimiz kalmaz. Böyle bir davranış ülkeyi bir bakıma kaosa götürmez mi?

Bu adliyeye saldıran ve yargının tecellisini geciktirenlerin akıllarına “ binlerce sayfalık dava dosyalarının tümü düzmece olabilirmi diye bir soru gelmiyor mu ? Tut ki hepsi düzmece, bu kadar büyük komplo yapılabiliyorsa, yargılama usul ve düzenlemeleri mevzuatı yasama organına niye getirilmiyor.

Bu güne kadar, muhalefet, bu yolda tutarlı bir düzenleme getirmiş değil. Milletvekilleri Silivri’de barikatları aşmaya çalışacaklarına meclis kütüphanesinde yargılama usul ve esaslarını yeniden düzenleyen kanun metinleri hazırlasalar daha iyi olmaz mı?

Ben sade ve yansız bir vatandaş olarak CHP’yi bu davranış ve tutumuyla darbe ile suçlanan bir takım insanlara arka çıkmak gayreti içinde görme durumuna girebilirim. Zaten CHP nin bir hukukçu başkan yardımcısı “bana militan yargıç lazım”dememiş miydi? Demek ki militan yargıç yetmedi, militan milletvekilleri istenmekte.

Benim kanaatim, CHP, sistematik olarak kendi içinden birileri vasıtası ile iktidardan uzak tutuluyor. İnsan haklarına dayalı hukukun üstünlüğünü savunacak yerde, hâkimlere had bildirme noktasındaki muhalefet iktidar olamaz kanaatindeyim.