CHP PM üyesi Ýstanbul Milletvekili Ýhsan Özkes, istifasýyla gündem oldu. CHP’ye yönelik ‘kiþisel’ eleþtirileri oldu, seçimlerde parti örgütünden destek görmediðini vurguladý.
Daha ‘kiþisellikten’ arýnmýþ olarak CHP analizi yapmasýný rica ettim, kýrmadý.
HDP’nin barajý aþmasýna desteðin arka planý, ‘muhafazakar’ aþýlarýn tutup tutmadýðý, MHP’ye baþbakanlýk teklifi, toplumsal duyarlýlýklara ve sosyal demokrasiye bakýþýna yönelik cevaplarý, ‘koalisyon kurulur mu’ sorusuna da cevap niteliðinde:
HDP’ye lokomotif oldu: “Ýstifamýn ana nedenlerinden biri CHP’nin HDP’nin barajý aþmasýna açýk ve örtülü destek vermesiydi. Bir PM toplantýsýnda üyelerden biri ‘Çevreme HDP’ye oy vermelerini telkin ediyorum’ diyebildi örneðin. CHP kendini küçülttü, HDP’yi büyüttü. Bu etik deðil. Bugün AKP ile hükümet ortaklýðý konuþabiliyorsan bunu HDP’nin yüzde 13 almasýna borçlusun. Bu, CHP’nin kendi baþýna iktidara gelemeyeceðini kabul ettiðini gösterir.”
‘6 ok’un 3’ü gitti: “CHP’nin 6 okundan üçü milliyetçilik, devletçilik ve cumhuriyetçilik. HDP’ye desteði bu ilkelerle nasýl baðdaþtýrabilirsiniz? Atatürk’ün kurduðu parti bu durumu nasýl hazmeder? Bu yöntemler kirli siyaset örneði olarak normal sayýlabilir.”
Bu bir ‘proje’ydi: “Proje, CHP’yi iktidar yapmaktan çok AKP’nin 276’nýn altýna düþürülmesiydi. AKP’nin tek baþýna iktidarýnýn engellenmesiydi. O yüzden CHP yüzde 25’e düþmesine raðmen sevindi! Aðlanacak haline güldü. Kemal Kýlýçdaroðlu’nun, kendi memleketinde 2 milletvekilini HDP’ye kaptýrmasýna -sunmasý mý diyelim- engel olunamadý. Erdoðan karþýtlýðý CHP’yi HDP’ye lokomotif yaptý, ancak yarýn vagona dönüþtürür. CHP, hükümet ortaklýðý ihtimali için böyle bir iþbirliðine girdiyse, iktidarda neler yapabilir?”
Bahçeli oyuna gelmedi: “CHP, HDP’nin yörüngesinde dönmeye baþlayýnca MHP’yi de oraya çekmeye çalýþtý. Baþbakanlýðý verelim teklifi bunun sonucu. Ancak Devlet Bahçeli bu oyunu boþa çýkardý.”
CHP-HDP kol kola: “Hala CHP ile HDP kol kola. Hükümetin terör konusunda bilgilendirme heyeti Kýlýçdaroðlu’na gitti, bilgi verdi. Ama Cumhurbaþkanlýðý’na giden TBMM Baþkanlýk Divaný heyetinde CHP ve HDP’li üyeler yoktu, Cumhurbaþkaný’na gitmediler, bu çok manidar...”
Koalisyona takla atýyor ama..: “CHP, AKP ile koalisyonu can simidi olarak görüyor, deyim yerindeyse takla atýyor. Çünkü yönetimin kendini kurtarmasý için koltuk beklentilerini karþýlamasý gerekir. Ayrýca parti yönetimi de bir süre tartýþýlmayacak. Bir taþla iki kuþ.
Koalisyon ihtimali bana göre zayýf. Ama iki tarafta da ‘bozan taraf biz olmayalým’ mutabakatý var.”
‘Öz evlatlar’ bizi kabul etmedi: “CHP’de büyük saygý gördüm. Ancak, 60 yýldýr iktidar görmemiþ bir parti için hala canla baþla çalýþan yüzde 97 sizi baþ tacý ederken yüzde 3’lük bir kesim ‘bunun aramýzda ne iþi var’ diyor. Ve onlara söz geçirilemiyor. Onlar kendilerini CHP’nin sahibi, ‘öz evlatlarý’ olarak görüyorlar.”
Dinle sorunlu kiþiler: “Bu ‘öz evlatlar’ arasýnda dinle sorunlu kiþiler var. Bir milletvekili aday adayý ‘ezanlarýn hoparlörden okunmasý topluma baský oluyor. Ýktidara gelirsek bunu kaldýrmak için mücadele edeceðim’ diyor örneðin. Diðer ikisi mübarek Ramazan ayýnda ‘Recep’le Þaban’ýn aþkýna Ramazan engel olamaz’ pankartýnýn açýldýðý LGBTÝ gösterisinde! Üstelik benim seçildiðim bölgeden, yani mesai arkadaþýyýz... Partililer beni arýyor, tepki gösteriyor. Ben bir emekli müftüyüm, buna ne diyeyim þimdi?”
Kemal Bey’e ilettim: “Bunlarý son iftarýmýzda Kemal Bey’e de ilettim. Ama deveye sormuþlar boynun neden eðri, ‘nerem doðru ki’ demiþ... CHP’nin büyümesine bu ‘öz evlatlar’ engel oluyor. En ufak bir açýlýmda ‘AKP’leþiyor muyuz’ diye tepki gösteriyorlar.”
Herkes birbirine rakip: “Tepe yönetimde herkes birbirini rakip görüyor. Ama halk öyle bakmýyor. Benim en yüksek oyla PM’ye seçilmem, delegenin yönetime mesajýydý.”
Ne dersiniz;
AK Parti CHP koalisyonu ne kadar mümkün?