Olayý “sorun” olarak niteledim, evet.
CHP için nasýl bir “sorun” haline geldiði ortada. Ama bizzat kendisi için de “sorun” niteliði taþýyor olay.
Ve, ne CHP olayýn “sorun” niteliðini görmezden gelebilir ne de bizzat Ýhsanoðlu’nun kendisi.
Ýhsanoðlu, mesela Ak Parti’nin adayý olsaydý, belki daha az sorun olacaktý, ama orada bile, Mýsýr vs olaylarýndaki farklýlaþma sebebiyle sorunlu bir alan bulunduðu ifade edilebilirdi.
Þimdi ise bir anlamda ortada “doku uyuþmazlýðý” bulunan bir olgu ile karþý karþýyayýz. Ve ortaya, CHP’nin mi doku deðiþtirdiði, yoksa Ýhsanoðlu’nun mu, tartýþmasýný çýkaran bir sorun çýkýyor.
CHP’deki tartýþma anlamlýdýr. CHP bir kimlik sancýsý içindedir. “Ulusalcý çatý” diye nitelenebilecek blok, CHP’nin klasik çizgisi ile keskin bir çeliþmeyi görmekte ve sesini yükseltmektedir. CHP’nin Ýhsanoðlu’nu aday göstermesi, bir yeni doðrultuya yöneliyor olmanýn iþareti ise bundan sonra bu grubun CHP’de devam etmesi, sadece, ikbal hesabý ile ilgili olabilir. “CHP elden gidiyor” ve siz hala orada duruyorsunuz. Önlerine çýkacak keskin sorgulama budur. Bu yüzden, çatlamanýn derinleþmesi ve yeni partileþmeye yönelinmesi de gündem dýþý deðildir.
Tabii, sürecin patronu olan Kýlýçdaroðlu da, eðer yeni bir yöneliþ söz konusu ise bunun baþlangýcý, sonu nedir, neden bu yola girildi ve nereye varýlacak, böyle bir yöneliþin partiye getireceði - götüreceði nedir’i hesaplamýþ ve bunu parti kurullarý önüne getirmiþ, oradan onay almýþ olmalýdýr. Günü birlik bir siyasetten mi söz ediyoruz, yoksa gerçekten tarihi bir viraj alýmý mý söz konusudur, sorusu parti bünyesinde sorulacaktýr.
Ben, CHP’nin muhafazakar bir açýlýma yönelmesini olumlu bulurum. Hatta bunu, týpký “Ak Parti döneminde Türkiye’nin muhafazakarlaþmasý” olgusunu “Türkiye’nin normalleþmesi”diye nitelendirdiðim gibi “CHP’nin Türkiye gerçeðine uyanmasý, normalleþmesi” olarak görürüm. CHP’nin Ýhsanoðlu’nu Çankaya’ya aday göstermesinin “Tayyip Erdoðan’ýn zaferi”olarak nitelenmesi de bu yüzden yadýrgatýcý deðildir. “Eski CHP” miadýný doldurmuþtur. Baðlýlarý yok deðildir ama, o bile “babadan oðula miras türü bir tür platonik baðlýlýk”týr.
Tabi CHP açýsýndan sorun “Oldu da bitti maþallah” türünden bir muhafazakar yöneliþle çözülecek kadar yalýn deðildir. Ýþ “Ekmeleddin” ve “Ýhsanoðlu”nu telaffuzda çekilen güçlükten de ötedir. Yeni çizginin içini doldurmaktýr asýl sorun. Ýhsanoðlu, ne kadar zorlanýrsa zorlansýn, “steril” hale getirilecek bir sima deðildir. Onu “Erdoðan karþýtlýðý”na ya da“Eþinin baþýnýn açýk olmasý”na indirgemek, onun tarafýndan bile benimsenmeyecek özelliklerdir. “Muhafazakar açýlým” -ki buna gerçekten yönelinip yönelinmediði, Ýhsanoðlu olayýnýn geçici bir operasyonel eylemden ibaret olup olmadýðý henüz net deðil- varsa, onun hem ideolojik açýdan hem de, siyasete taþýnacak isimler açýsýndan çok çok beslenmesi gerekir.
Bu konu üzerinde daha pek çok þeyin yazýlacaðýný belirterek, biraz da “sorun”un Ýhsanoðlu’nu ilgilendiren tarafýna bakabiliriz.
Ýhsanoðlu, adaylýðýnýn CHP’de ortaya çýkardýðý sancýyý görmezden gelemez. Demek ki genel baþkan tarafýndan kürsülerde onore edilmesine raðmen adaylýðý, CHP içinde bile ittifaký saðlamýyor. Gösterilen tepkiler de öyle eften püften tepkiler deðil. CHP’yi çatlatacak bir sorun olarak görülüyor. Bunu bekliyor muydu bilmem, ama adaylýðýnýn CHP için bir ameliyat anlamýna geldiði ayan beyan ortada. Bu durumda arkasýndaki destek, CHP-MHP noktasýnda bile tartýþmalý hale gelmiþ oluyor.
Olayý Ýhsanoðlu için “sorun” haline getiren daha ilginç boyut ise kendisi “muhafazakar” bir sima olarak bilinirken, Ak Parti’nin, yani muhafazakar bir kitlenin yoðunlaþtýðý partinin adayýna karþý misyonla donatýlmasýdýr. Bunu kabul ederken, kendi kiþisel profilini dikkate aldý mý, CHP-MHP’nin kendisini konuþlandýrdýðý misyonu dikkate aldý mý, onlarla uyum arz edip etmediðine, çeliþkilerin bulunup bulunmadýðýna baktý mý, seçilememe ihtimalini deðerlendirdi mi, seçildiði takdirde CHP ve MHP’den gerçekten baðýmsýzlaþabileceðini öngördü mü vs... Olayýn “uluslararasý proje” faslý ayrý bir önem taþýyor. Orada neye tekabül ettiðine dair bir deðerlendirmesi var mýdýr Sayýn Ýhsanoðlu’nun?
Sorun, evet sorun. Çöz çözebilirsen.
Ve sancý. Dindir dindirebilirsen.