Dünyada göze çarpan iki þýmarýk, iþgalci, kifayetsiz devlet var; Ýsrail ve Ermenistan.
Ýsrail ve Ermenistan iki küçük devlet olmakla birlikte iki büyük diasporaya ve lobiye sahipler.
Dünya çapýnda Ermeni ve Yahudi lobileri bölgesel çýbanbaþý olan iki devlete güç aktarýrlar. Bu iki devlet de iþgalcidir ve lobilerin þýmartmalarýyla uluslararasý hukuku ve barýþý gözardý eden keyfi hareketlerde bulunurlar.
Ermenistan tam bir sefalet içinde ama dünyadaki lobi ve diplomasi gücüyle hukuksuzluklarýný perdeleyebiliyor. BM kararlarýný hiç dikkate almayan Ýsrail’in iþgal giriþimlerini lobi ve diplomasi marifetiyle örtmesi gibi…
Son haftalarda iþgalci Ermenistan, Azerbaycan topraklarýna karþý saldýrgan davranýþlar sergiliyor. Ermenistan’ýn yeniden tacizkâr giriþimlerde bulunmasýnýn sebebi nedir, Ermenistan’ýn düðmesine kim, neden bastý?
Bilindiði gibi Türkiye’de milli mesele denildiðinde hemen öne çýkan üç husus vardýr. Kýbrýs meselesi, Filistin meselesi ve Karabað meselesi…
Milletimiz bu konulara karþý yakýndan ilgilidir ve bu konular dýþ politika mevzusu olmaktan öte kendi meselesi olarak algýlanýr.
Son yaþananlar birkaç senaryo ile izah edilebilir.
Birincisi, güçlenen Azerbaycan’ýn engellenmek istenmesi…
Azerbaycan son on yýlda enerji kaynaklarýnýn da etkisiyle büyük geliþme ve kalkýnma hamlesi yaþýyor. Ermenistan fakirleþirken Azerbaycan zenginleþiyor. Azebaycan’ýn bölgede parlayan ülke haline gelmesi baþta Ermenistan olmak üzere birçok devleti rahatsýz ediyor.
Karabað sorunu Kafkaslar’da Rusya’nýn istediði bir kilitlenme üretiyor. Azerbaycan’ýn artan gücü ve kapasitesi ise hem bu kilidi çözmek hem Ermeni iþgalini sonlandýrmak konusunda bir imkân oluþturuyor.
Rusya bölgeye müdahil olabilmek ve kendi varlýðýný gösterebilmek için sorunlarýn varlýðýna muhtaç ki, sorun çözücü olarak devreye girebilsin.
Ýkincisi Türkiye’ye bakan boyut…
Ermenistan’ýn Rusya ve Fransa’dan açýk destek gördüðü biliniyor. Ermeni lobisinin en güçlü olduðu ülkelerin baþýnda Fransa geliyor.
Türkiye’nin Libya’daki stratejik hamlelerinden en fazla rahatsýz olan iki ülke de Rusya ve Fransa…
Ýki kýtada üç ülkede ayný anda askeri operasyon yapabilen Türkiye’den duyulan rahatsýzlýk çekiþmeyi farklý zeminlere taþýma istidadý taþýyor.
Karabað sorununu çözmek için devrede olan Minsk grubunun iki üyesi Rusya ve Fransa ise meseleyi çözmek yerine kaþýmanýn gayreti içinde…
Herkes biliyor ki, Türkiye mevzu Azerbaycanlý kardeþleri olduðunda görmezden gelemez ve varý-yoðuyla gereken desteði verir.
Küresel güçlerin manipülasyonuyla harekete geçirilen Ermenistan yeni stratejik dengelerde güç devþiren deðil sadece kaybeden piyon olabilir.
Kimi yorumcular Ýran’ýn da Ermenistan’ý cesaretlendirenler arasýnda olduðu iddia ediyor. Ancak bölgede yaþanacak bir karmaþadan büyük Azeri nüfusuna sahip olan Ýran’ýn olumsuz etkilenmesi de pekâlâ mümkün. Bu yüzden daha büyük fotoðrafta küresel güçlerin baþka oyunlar kurmasý da deðiþik senaryolar ortaya koyabilir.
Ermenistan’ýn saldýrýda bulunduðu bölge Türkiye ile Azerbaycan arasýnda kurulan önemli enerji ulaþým güzergâhlarýndan birisi. Türkiye-Azerbaycan ortak projelerine ve dayanýþmasýna bu yönüyle darbe vurmak isteyenler olabilir. Ancak sonuç iki kardeþ ülkenin daha fazla yakýnlaþmasýna ve daha kapsamlý iþbirlikler geliþtirmesine sebep olacaktýr.
Kangren olmuþ ihtilaflý meseleleri yine birileri kanatarak oyun kurmaya çalýþýyor. Sorunlar eski ama ortada eski Türkiye ve Azerbaycan yok. Oyun kuranlar oyunun altýnda kalabilirler…