İki işgalci çıbanbaşı…

Dünyada göze çarpan iki şımarık, işgalci, kifayetsiz devlet var; İsrail ve Ermenistan.

İsrail ve Ermenistan iki küçük devlet olmakla birlikte iki büyük diasporaya ve lobiye sahipler.

Dünya çapında Ermeni ve Yahudi lobileri bölgesel çıbanbaşı olan iki devlete güç aktarırlar. Bu iki devlet de işgalcidir ve lobilerin şımartmalarıyla uluslararası hukuku ve barışı gözardı eden keyfi hareketlerde bulunurlar.

Ermenistan tam bir sefalet içinde ama dünyadaki lobi ve diplomasi gücüyle hukuksuzluklarını perdeleyebiliyor. BM kararlarını hiç dikkate almayan İsrail’in işgal girişimlerini lobi ve diplomasi marifetiyle örtmesi gibi…

Son haftalarda işgalci Ermenistan, Azerbaycan topraklarına karşı saldırgan davranışlar sergiliyor. Ermenistan’ın yeniden tacizkâr girişimlerde bulunmasının sebebi nedir, Ermenistan’ın düğmesine kim, neden bastı?

Bilindiği gibi Türkiye’de milli mesele denildiğinde hemen öne çıkan üç husus vardır. Kıbrıs meselesi, Filistin meselesi ve Karabağ meselesi…

Milletimiz bu konulara karşı yakından ilgilidir ve bu konular dış politika mevzusu olmaktan öte kendi meselesi olarak algılanır.

Son yaşananlar birkaç senaryo ile izah edilebilir.

Birincisi, güçlenen Azerbaycan’ın engellenmek istenmesi…

Azerbaycan son on yılda enerji kaynaklarının da etkisiyle büyük gelişme ve kalkınma hamlesi yaşıyor. Ermenistan fakirleşirken Azerbaycan zenginleşiyor. Azebaycan’ın bölgede parlayan ülke haline gelmesi başta Ermenistan olmak üzere birçok devleti rahatsız ediyor.

Karabağ sorunu Kafkaslar’da Rusya’nın istediği bir kilitlenme üretiyor. Azerbaycan’ın artan gücü ve kapasitesi ise hem bu kilidi çözmek hem Ermeni işgalini sonlandırmak konusunda bir imkân oluşturuyor.

Rusya bölgeye müdahil olabilmek ve kendi varlığını gösterebilmek için sorunların varlığına muhtaç ki, sorun çözücü olarak devreye girebilsin.

İkincisi Türkiye’ye bakan boyut…

Ermenistan’ın Rusya ve Fransa’dan açık destek gördüğü biliniyor. Ermeni lobisinin en güçlü olduğu ülkelerin başında Fransa geliyor.

Türkiye’nin Libya’daki stratejik hamlelerinden en fazla rahatsız olan iki ülke de Rusya ve Fransa…

İki kıtada üç ülkede aynı anda askeri operasyon yapabilen Türkiye’den duyulan rahatsızlık çekişmeyi farklı zeminlere taşıma istidadı taşıyor.

Karabağ sorununu çözmek için devrede olan Minsk grubunun iki üyesi Rusya ve Fransa ise meseleyi çözmek yerine kaşımanın gayreti içinde…

Herkes biliyor ki, Türkiye mevzu Azerbaycanlı kardeşleri olduğunda görmezden gelemez ve varı-yoğuyla gereken desteği verir.

Küresel güçlerin manipülasyonuyla harekete geçirilen Ermenistan yeni stratejik dengelerde güç devşiren değil sadece kaybeden piyon olabilir.

Kimi yorumcular İran’ın da Ermenistan’ı cesaretlendirenler arasında olduğu iddia ediyor. Ancak bölgede yaşanacak bir karmaşadan büyük Azeri nüfusuna sahip olan İran’ın olumsuz etkilenmesi de pekâlâ mümkün. Bu yüzden daha büyük fotoğrafta küresel güçlerin başka oyunlar kurması da değişik senaryolar ortaya koyabilir.

Ermenistan’ın saldırıda bulunduğu bölge Türkiye ile Azerbaycan arasında kurulan önemli enerji ulaşım güzergâhlarından birisi. Türkiye-Azerbaycan ortak projelerine ve dayanışmasına bu yönüyle darbe vurmak isteyenler olabilir. Ancak sonuç iki kardeş ülkenin daha fazla yakınlaşmasına ve daha kapsamlı işbirlikler geliştirmesine sebep olacaktır.

Kangren olmuş ihtilaflı meseleleri yine birileri kanatarak oyun kurmaya çalışıyor. Sorunlar eski ama ortada eski Türkiye ve Azerbaycan yok. Oyun kuranlar oyunun altında kalabilirler…