Deðiþiklik olsun diye vereceðim tarifler deðil bunlar, aman yanýlmayýn. Kumkuat narenciyegillerden portakalý andýran bir meyve, çok görmeye alýþýk deðiliz. Diðeri ise tezgahta dururken bile çok da fark etmediðimiz, þifa niyetine satýlan beyaz turp!
Tahmin ettiðim kadarýyla her ikisi de mutfaðýnýzda çok fazla yer bulamayan malzemelerden... Çünkü çok yaygýn kullaným alanlarý yok. Malzeme uygun deðilse istediðiniz kadar yaygýnlaþtýrmaya çabalayýn, nafiledir. Tuhaf karýþýmlar, birleþimler, füzyon denemeleri iyi sonuç vermez. Ancak her malzemenin kusursuz olduðu birkaç reçete mutlaka vardýr! Ýþte biri tamamen bana ait olan, diðeri ise Uzakdoðu mutfaðýnýn temel soslarýndan iki nefis tarif geliyor.
TATLI-EKÞÝ SOS ONSUZ?OLMAZ
Birinci malzemem beyaz turp! Hani havucun iricesi ve bembeyaz olan turp. Belki salatada bazen kullanýyorsunuzdur. Bugün onunla nefis bir sos hazýrlayacaðým. Bu sosu Çin böreðinin yanýnda veya tüm noddle eriþte yemeklerinde kullanmanýz mümkün. Buzdolabýnda uzun süre tazeliðini koruyacak. Kumkuata gelince... Kumkuat portakalýn onda biri büyüklüðünde minicik, yine portakalla kýyaslarsam, onun on katý kadar C vitamini içeren bir meyve. Ama bu vitaminin büyük kýsmý kabuklarýnda... Durum bu olunca tüm reçetelere kabuklu olarak dahil oluyor. Zaten kabuðunu soyarsanýz elinizde leblebi kadar bir þey kalýyor. Meyvenin neredeyse tamamý kabuk. Fakat iyi haber, kabuðu portakalýnki gibi kalýn ve acý deðil. Bence bu iki farklý tarifi en kýsa zamanda deneyin, afiyetle!
BEYAZ?TURP?SOSU
Bir büyük beyaz turpu bir kabýn içine rendeleyin. Üzerine iki kapya biberi rendesi, bir buçuk su bardaðý elma sirkesi ilave edin ve yarým su bardaðý toz þeker, biraz tuz ekleyip ocaða alýn. Sirkenin dörtte biri uçana kadar kaynadýktan sonra yaklaþýk 10-15 dakika daha kaynatýn. Ocaktan alýp soðutun ve kavanoza alýp buzdolabýna kaldýrýn. Kullanmadan önce en az 12 saat dolapta soðumasý gerekiyor ve dolapta bir ay tazeliðini koruyor.
Kumkuatlý tavuk
Tavuk butlarýnýn kemikleri alýn. Kemiksiz butlarý 3-4 kumkuat suyu, biraz bal, tane kimyon, zeytinyaðý, biraz karabiber ve tuzla marine edin. En az 12 saat buzdolabýnda dinlendirin. Bir avuç dolusu kumkuat meyvesini incecik dilimleyin ve marine edilmiþ tavuk butlarýyla harmanlayýn. Yaðlý kaðýt serilmiþ derin bir fýrýn kabýna alýn. Yüksek ýsýda ve ýzgara bölümünde alt üst çevirerek kýzartýn. Kapta biriken suyu biraz bir adet haþlanmýþ patates ile blender’dan geçirin ve tavuk butlarýný bu sosla servis yapýn.
BÝZÝM AÝLENÝN YEMEÐÝ
Bugünkü konuðumuz çýðýrtma tarifiyle Bergama doðumlu Derya Ülkü. Küçükken baðlarda oturup çýðýrtmanýn karakýzda (çýðýrtmaya özel kocaman bir kara tava) odun ateþinde yapýlmasýný beklermiþ. Basit bir yemek belki ama püf noktasý patlýcanlarý lokum gibi piþirebilmekte. Derya Haným bize bir de not düþmüþ: “Memleketin kurtarýcý yemeðidir, yumurta kýrmaktan pratik gelir. Tarifler zamanla deðiþime uðruyor ya, kimisi de çýðýrtmayý sarýmsaklý yapar mesela. Ancak sarýmsak baskýn bir lezzet ve çýðýrtmanýn tadýný anýnda deðiþtirir. Anneannem tadýný deðiþtiriyor diye yoðurt bile koymazdý üzerine, sade yerdi. O yüzden lütfen denerken sarýmsaksýz yapýn.”
Derya Haným tarifi bu köþede çýkýnca anneannesine sürpriz yapacakmýþ. Maalesef birkaç hafta önce anneannesini kaybetti. Bu sürprizi zamanýnda gerçekleþtiremediðimiz için çok üzgünüm. Anneannesine rahmet, kendisine ve yakýnlarýna baþsaðlýðý dilerim.
Çýðýrtma
l 5-6 adet uzun ince patlýcan (incecik olacak)
l 10 tane biber l 2-3 adet domates l Bol miktarda zeytinyaðý l Yeteri kadar tuz
Patlýcanlarý alacalý þekilde soyduktan sonra en üstten alta kadar elimizde döndürerek çiziyoruz. Çizmekteki amacýmýz patlýcanýn her yerinin eþit piþmesi. Kesikler çok derin olmamalý ki patlýcan kýzarýrken daðýlmasýn. Patlýcan ve bütün biberleri tavaya yerleþtirdikten sonra üzerine bolca zeytinyaðý dökerek kýzartýyoruz. Son olarak üzerine küp küp doðradýðýmýz domatesleri ilave edip tuz serpiyoruz. Su yok! Kapak kapatmak yok! Domatesin suyuyla azýcýk piþecek. Ekmeði parmaklarýnýzla bata, çýka yiyeceðiniz bir yemek bu. Afiyet olsun.