İki tavsiye

Bülent Yavuz, başarılı bir hakemlik ve MHK Başkanlığı süreci geçirdi. Ardından radyo ve televizyonlarda programlara çıkmaya, spor yazarlığı yapmaya da başladı. Bence hepsi başarılı geçiyor ama; Radyospor’da pazartesi sabahları yaptığı “Bülent Yavuz’la Ceza Sahası” programı, muhteşem ötesi bir şey... Haftanın maçlarındaki hakemleri değerlendiren hoca, yaptığı yorumlarla döktürüyor. Ağzım açık dinliyorum.

Kurallar konusunda o denli etkileyici, yararlı açıklamalar yapıyor, bilgiler veriyor ki; programı sürekli izleylen birisi, federasyonun resmi kurslarına katılmış kadar donanım sahibi oluyor. Bülent Yavuz bunları yaparken, işin içine kendi doğal heyecanını da bolca ve samimiyetle kattığı için; dinlemesine doyum olmuyor. Ben hastasıyım... Siz de kaçırmayın!

***

Declan Hill adlı bir gazeteci, orijinal adı “Bir Maç Nasıl Bağlanır” olan ama Türkiye’de “Şike” başlığı ile yayınlanan bir kitap yazdı. Piyasaya çıktığı her ülkede Best Seller oldu ama, ülkemizde aynı etkiyi pek yaratamadı. Oysa 3 Temmuz sürecini yaşayan Türkiye, bu kitabı çok daha iyi anlayabilir; işin uluslararası boyutunu öğrenince şaşkına dönerdi. Gene de o şansı var... Kitap; organize ve profesyonel şikeler konusunda dünyadan o denli çarpıcı örnekler veriyor ki, “Hadi canım, bu kadar da olmaz” dedirtiyor. Declan Hill; Avrupa Şampiyonası, Dünya Kupası, Olimpiyatlar ve Şampiyonlar Ligi dahil her konumda/her koşulda şike yapıldığını söylemiyor; adeta ispat ediyor. Dünyanın en saygın ligi olarak bilinen Premier Lig’de bile, ne dolaplar dönmüş!... Hatta dönüyor.

En önemlisi de; belgelenmiş şikelerin bile (Aynı Türkiye’deki gibi) nasıl aklandırılmaya çalışıldığını anlatıyor. Bazı ünlü futbolcuların, bahis çeteleriyle ortak çalışma yapmak üzere, 50 milyon dolara 5-6 yıllık dönem anlaşması yaptıklarını bile öğreniyoruz. İki yılını penceresiz tek kişilik hücrede olmak üzere, bu suçtan 8 yıl hapis yatan şike organizatörü Pal; “İyi para verirsen, dediğini yapmayacak hiçbir futbolcu yoktur. Kulübünden haftada 80 bin dolar alan futbolcu, sadece bir buçuk saat için 150 bin dolar verilmesini neden reddetsin? Büyük şöhret olmak bile buna engel değildir” diyor.

Bu kitabı okuyun, daha neler neler öğreneceksiniz.