İkramiye mi yoksa arkadaşımın işi mi?

İki çocuk annesi bir işçinin işini koruma mücadelesini anlattığı

İki Gün, Bir Gece empati, hümanizm ve sosyal adalet temalarına değiniyor.

 

Dardenne Biraderler öyle öyküler anlatır ki izleyiciyi allak bullak eder. Yenigerçekçi üslupla film yaptıkları ama filmle aralarında izleyicinin duygularını sömürmeyecek mesafe bıraktıkları için kendinizi kaptırmazsınız. Adalet, vicdan, ahlak üzerine söylev vermeden film yapabilen kaç sinemacı vardır ki! Üstelik kahramanlarını yargılamadan hatalarını sergiler, toplumu didaktik olmadan uyarır, angaje olmadan siyasi tavır alırlar.

Bu kez de bizi Sandra ve çalıştığı güneş paneli fabrikasındaki iş arkadaşlarının yerinde olsak ne yapmamız gerektiği sorunsalıyla başbaşa, doğruyu seçmekten ibaret olmayan seçenekler arasında ise muallakta bırakıyor. Avrupa işçi sınıfının bütün örgütlülüğüne rağmen patronların satranç tahtasında birer piyon olduklarını da altını çizmeden gösteriyor.

Marion Cotillard, geçen hafta Avrupa Film Akademisi tarafından Avrupa’nın En İyi Kadın oyuncusu seçilmesini sağlayan Sandra rolünde kariyerinin en iyi performansını veriyor. Sandra, depresyondan yeni çıkmış bir işçi. Çalıştığı yerden tensikat nedeniyle çıkışı verilince arkadaşları işini koruması için çabalıyor. Yöneticileri, eğer herkes ikramiyesinden vazgeçerse Sandra’nın ‘masrafı’nın çıkacağını söyleyince işyerinde oylama yapılmasına karar veriliyor. Sandra bir hafta sonu boyunca ev ev dolaşıp arkadaşlarına lehine oy kullanmaları için ricada bulunuyor. “Bana acımayın, kendinizi yerime koyun” diyerek... Bin avroluk ikramiye mi, arkadaşımın işi mi? Bütün seçim bundan ibaret...

EMPATİ, HÜMANİZM VE ADALET

İki çocuk annesi Sandra’nın ve onun karşısında farklı tavırlar alan, ikramiyeden vazgeçmeye ikna olan, vazgeçmemek için nedenler ileri süren ya da vazgeçemeyecek halde olan arkadaşlarının görüşmeleri bizi bazen utandırıyor bazen umutlandırıyor... Doğruyu seçmenin ne kadar zor olduğunu, böyle bir olayda bile birçok farklı etmenin ve bakış açısının bulunabileceğini bütün açıklığıyla gösteriyor Dardenne Biraderler.

Hep olduğu gibi minimalist bir yaklaşımla gerçekleştirdikleri filmde odak noktasını asla kaybetmiyor, objektifi Sandra’nın üzerinden ayırmıyorlar. İstikrar anıtı Dardenne Biraderler, yönetmenlikteki olağanüstü becerilerini yine doruklarda dolaştırıyor ve en kritik, en hassas, en ağdalı durumları bile ustalıkla beyazperdede canlandırmayı beceriyor. Empati, hümanizm ve sosyal adalet İki Gün, Bir Gece’nin iş hayatından insan manzaralarına damgasını vuran temalar olarak öne çıkıyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı: Deux Jours, Une Nuit

Yönetmen/Senarist: Jean Pierre & Luc Dardenne

Görüntü: Alain Marcoen 

Oyuncular: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Pilie Groyne, Simon Caudry, Catherine Salee, Baptiste Sornin, Alain Eloy, Myriem Akkheddiou

Tür: Dram

Süre: 95 dakika