AK Parti çok partili hayata geçtiðimiz günden beri birçok alanda rekor kýrmýþtýr.
Bu rekorlarýn en önemlisi de 4 dönem oylarýný artýrarak iktidarda kalabilmesidir.
Oylarýný artýrarak iktidarýnýn devam etmesi diðer rekorlarýn da iþaretidir.
2002'de %34 ile iktidar olmuþ, 2007'de oylarý %47’ye, 2011’de %50’ye çýkmýþ, 2015 Haziran seçimlerinde %40’a gerilemiþ ama 6 ay sonra toparlanarak tekrar %50’ye demir atmýþtýr.
Cumhurbaþkanlýðý seçimlerinde ve anayasa referandumunda da parti %50’lik oy oranýný korumuþtur.
Bu destek çok anlamlý bir destektir.
***
Halk desteði baðlamýnda AK Parti’ye en yakýn olaný Demokrat Parti’dir (DP). 1950 seçimlerinde %55 ile iktidara gelen DP, 1954 seçimlerinde %57 oy almýþtýr ama üçüncü döneminde (1957)%47’ye gerilemiþtir.
Daha sonra tek baþýna iktidar olan Adalet Partisi (AP) 1965 seçimlerinde %52 oy almýþ ama ikinci döneminde (1969) %46’ya gerilemiþtir.
1980 darbesinden sonra Anavatan Partisi (ANAP) %45 ile iktidar olmuþ ama ikinci döneminde (1987) %36’ya gerilemiþtir.
***
Kimin ne yazdýðý ve söylediði hiç önemli deðildir. Önemli olan halkýn ne söylediðidir. Halk da sözünü sandýkta söyler.
Halk önceki iktidar partilerinden bir/iki dönem sonra desteðini çekerek siyasilere çok net mesajlar vermiþ ama siyasiler bu mesajý alamamýþlardýr!
Halk 7 Haziran 2015 seçimlerinde de AK Parti’ye açýk bir mesaj vermiþ, parti yönetimi bu mesajý doðru okuyarak 6 ay içinde partiyi toparlamýþlar ve halk da gereðini yapmýþtýr.
***
Ýktidarýn partileri yýprattýðý gerçeði inkâr edilemez.
Ýktidar partileri çýkarcýlarýn daima göz diktiði bir þekilde sýzdýðý ve zarar verdiði partilerdir.
Parti yönetimleri bu yýpranmaya ve çizgisinden sapmaya karþý ne kadar dikkatli olsalar da yerlerini koruyan çýkarcýlardan tamamýyla kurtulamýyorlar.
Genel baþkanýn metal yorgunluðundan ve ýsrarla bir deðiþimden bahsetmesi bu nedenle çok önemlidir.
AK Parti lideri geçmiþten ders almasýný bilen bu yüzden de her türlü baský ve darbe teþebbüsüne karþý direnerek baþarýlý olmuþ tecrübeli, birikimli ve icracý bir lider.
***
Aslýnda metal yorgunluðu diyerek kimseyi kýrmamaya özen gösteriyor. Yoksa asýl mesaj parti içinde veya parti adýna partinin altýný oyan makyevelistlerden partiyi arýndýrma mesajýdýr.
Özellikle davanýn çilesini çekmemiþ kimilerinin AK Parti adýna kötü örnek oluþturmalarý liderin gözünden kaçmýyor.
Liderin kuruluþ yýldönümünde verdiði "Bu defa çok daha köklü bir deðiþime ihtiyacýmýz var" mesajý boþuna deðil.
“Hiç kimse kerameti kendisinde görmesin. Bizim baþarýlarýmýzýn gerisindemilletimizle kurduðumuz güçlü iliþki, ondan aldýðýmýz büyük destek var. AK Parti, kimsesizlerin kimsesi, sesini duyuramayanlarýn sesi, gücü yetmeyenlerin eli kolu olduðu için bunca yýl milletimiz tarafýndan sahiplenildi" mesajý da nahak yere verilmiþ deðil.
***
Liderin Giresun'da AK Parti Ýl Danýþma Toplantýsý'nda verdiði, "Yapmamýz gereken, kapý kapý dolaþacaðýz. Gurur, kibir bize yakýþmaz. Biz mütevazý olacaðýz. Son zamanlarda gerileme yaþandýysa maalesef yaptýðýmýz yanlýþlardan. Kendi çýkarýný partisinin ve ülkesinin önünde tutan hiç kimse AK Parti'de yöneticiliðe talip olamaz" mesajlarý da çok nettir.
Evet, liderin cumhurbaþkanlýðý gibi aðýr bir yükü taþýrken, partinin yükünü de omuzlamasý partisinin önceki partilerin akýbetine uðramasýný engelleme istikametinde atýlmýþ isabetli bir adýmdýr.
Bu adým, sadece AK Parti’yi deðil, Türkiye’nin hatta bölgenin geleceðini ilgilendiren önemli bir adýmdýr.
O yüzden deðiþim þart.