Enginarý sadece karaciðer saðlýðýyla iliþkilendirmek haksýzlýk. Süper sebzenin, kanser, kalp ve damar saðlýðýnda da rolü var.
AMERÝKAN Gýda ve Ýlaç Dairesi’nin (FDA) yürüttüðü ‘En Saðlýklý Besin Maddeleri’ araþtýrmasýnda baþ sýralarda yer alan enginarýn en önemli etken maddelerinden biri Cynarin’dir. Enginar içeriðindeki cynarin, karaciðer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yaðýn vücuttan atýlýmýný saðlar. Ayrýca vücuttaki amonyak ve kolesterolü azaltýr. Bir orta boy enginar; diyet lif, magnezyum ve krom için mükemmel bir kaynaktýr ve bol C vitamini ihtiva eder, Enginar folik asit, biyotin, mangan, niyasin, riboflavin, tiamin, A vitamini ve potasyum kaynaðýdýr.
Kolesterolün düþürülmesinde etkili
Enginar, güçlü choleretic aktivitesi ile (safra salgýlarýný teþvik etkisi) karaciðerdeki kolesterol atýlýmýný artýrarak kolesterol seviyesi ve trigliseridin düþmesine yardýmcý olur. Bu nedenle enginar damar sertliðine karþý önemli bir sebzedir. Enginarý bir ilaç olarak deðil de kolesterolün düþürülmesinde ve kontrol altýna alýnmasýnda bir yardýmcý unsur olarak düþünmek gerekir. Enginar genel anlamda kolagog (baðýrsak boþaltýcý) ve diüretik (idrar söktürücü) etkileri ile hazmý kolaylaþtýrýr ve vücudun gereksiz ödem (su) tutmasýný da engeller.
Serviks kanserini önlediði kanýtlandý
Süper sebzede bulunan diðer maddeler ferulik asit, inulin ve beta-sitesteroldür. Bu maddeler kolesterol ve trigliseridin düþmesinde çok etkilidir. Ýçeriðindeki inülin maddesi diyabetliler için kan þekerini düþürücü etkiye sahiptir. Enginarýn çok önemli bir etkisi de ‘rahim aðzý kanserini’ týp literatüründeki ismiyle serviks kanserini önlemesidir. Enginar arpaçýk soðan, kýrmýzý kuru soðan ile garnitür olarak yapýldýðýnda kalorisi oldukça düþüktür. Her öðünde 1 adet yemek basen ve bel bölgesindeki yaðlanmanýn da azalmasýna yardýmcý olmaktadýr. Enginarý salatalara ekleyebilir, çorbalarda kullanabilir veya zeytinyaðlý yemeðini yapabilirsiniz.