Ýlave istihdamda vergi teþviki nasýl uygulanacak?

Ýþsizlikle mücadele ve istihdamýn bu yýl 2 milyon arttýrýlmasý amacýyla 687 sayýlý KHK ile ilave istihdam teþviki getirildi.

Buna göre 01/02/2017 tarihinden itibaren özel sektör iþverenlerince ÝÞKUR’a kayýtlý iþsizler arasýndan iþe alýnanlar içi hem sigorta primi hem de gelir vergisi teþviki saðlanacak.

31/12/2017 tarihine kadar iþe alýnan her bir sigortalý için geçerli olmak üzere, 01/02/2017 tarihinden itibaren özel sektör iþverenlerince ÝÞKUR’a kayýtlý iþsizler arasýndan iþe alýnanlarýn; iþe alýndýklarý tarihten önceki üç aya iliþkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylýk prim ve hizmet belgelerinde kayýtlý sigortalýlar dýþýnda olmalarý ve 2016 yýlýnýn aralýk ayýna iliþkin aylýk prim ve hizmet belgelerindeki sigortalý sayýsýna ilave olmalarý kaydýyla iþe alýndýklarý tarihten itibaren 31/12/2017 tarihine kadar uygulanmak üzere, ücretlerinin 2017 yýlýnda uygulanan asgari ücretin aylýk brüt tutarýnýn prim ödeme gün sayýsýna isabet eden tutarý üzerinden hesaplanan gelir vergisinin asgari geçim indirimi uygulandýktan sonra kalan kýsmý, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilecek.

Ýlave istihdam, özel sektör iþverenlerinin 2016 yýlý aralýk ayýna iliþkin olarak verdikleri aylýk prim ve hizmet belgelerinde bildirdikleri sigortalý sayýsýna 01/02/2017 tarihinden sonra ilave olarak yeni iþe aldýklarý ve belirtilen þartlarý taþýyan sigortalýlarý ifade etmektedir.

01/02/2017 tarihinden önce iþe alýnanlar için gelir vergisi stopajý teþviki uygulanmayacak.

2016 yýlýnýn aralýk ayýnda sigortalý çalýþtýrýlmamasý nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumuna bu aya iliþkin aylýk prim ve hizmet belgesini vermemiþ olan iþverenler, diðer þartlarý taþýmak kaydýyla 01/02/2017 tarihinden sonra iþe aldýklarý sigortalýlarýn, 2016 yýlýnda Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen aylýk prim ve hizmet belgelerinde kayýtlý sigortalý sayýsýnýn ortalamasýna ilave olmalarý durumunda gelir vergisi stopajý teþvikinden yararlanýrlar.

Diðer teþviklerden yararlanma

Bu kapsamda gelir vergisi stopajý teþvikinden yararlananlar, diðer kanunlarda yer alan benzer nitelikli gelir vergisi stopajý teþviklerinden yararlanamaz. Yine bu kapsamda yapýlan ücret ödemelerine iliþkin düzenlenen kâðýtlara ait damga vergisinin aylýk brüt asgari ücretin prim ödeme gün sayýsýna isabet eden kýsmý beyan edilmeyecek ve ödenmeyecek.

01/02/2017 tarihinden itibaren iþe alýnan ve belirtilen þartlarý taþýyan ilave sigortalýlar için asgari ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, asgari geçim indirimi uygulandýktan sonra kalan kýsmýnýn verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilmesi suretiyle özel sektör iþverenlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadýr.

Teþvikten yararlanacak iþverenler

Bu teþvikten, özel sektör iþverenleri aþaðýdaki;

a) Sigortalýnýn 01/02/2017 tarihinden itibaren iþe alýnmýþ olmasý,

b) Sigortalýnýn iþe alýnmadan önce Türkiye Ýþ Kurumuna kayýtlý olmasý,

c) Sigortalýnýn en az ve kesintisiz üç ay süreyle iþsiz olmasý (iþe baþladýðý tarihten önceki üç aya ait sosyal güvenlik kurumuna verilen aylýk prim ve hizmet belgelerinde kayýtlý sigortalýlar dýþýnda olmasý),

ç) Sigortalýnýn iþe girdiði tarihten önceki üç aylýk sürede iþsiz olmasýna raðmen, iþe girdiði tarihten önceki altý aylýk süre içerisinde, Sosyal Güvenlik Kurumunun mevzuatý çerçevesinde, iþten ayrýlýþ nedeni en son (19), (20) ve (30) olarak bildirilenlerden olmamasý,

d) Sigortalýnýn, 2016 yýlýnýn aralýk ayýna iliþkin aylýk prim ve hizmet belgelerinde yer alan sigortalý sayýsýna ilave olarak iþe alýnmýþ olmasý þartlarý dahilinde yararlanacak.

Teþvik uygulamasýnda iþverenin faaliyet konusu ile tam veya dar mükellefiyet esasýnda vergilendirilmesinin bir önemi bulunmamaktadýr.

Teþvikten yararlanýlmaya baþlanmasýndan sonra, gerek eski çalýþanlarýn gerekse de ilave istihdam edilenlerin 01/01/2018 tarihinden önce iþten çýkarýlmasý nedeniyle, 2016 yýlý aralýk ayýndaki toplam istihdam edilen sigortalý sayýsýnýn üzerinde kalýnmak koþuluyla, bir azalma meydana gelirse terkin edilecek vergi tutarýnýn tespitinde, ilave istihdam amacýyla iþe alýnanlardan kalan sigortalýlar dikkate alýnýr. Bu durumda, sigortalýlardan hangisi için teþvikten yararlanýlacaðý iþveren tarafýndan serbestçe belirlenecek.

Üç aylýk dönemler halinde verilen muhtasar beyannamelerde, ilave istihdam ile ilgili þartlarýn varlýðý her bir ay için ayrý ayrý deðerlendirilerek terkin edilecek tutar belirlenecek.

Birden fazla iþyerinde faaliyette bulunan ve her bir iþyeri için ayrý ayrý aylýk prim ve hizmet belgesi veren iþverenler, ilave istihdamdan dolayý gelir vergisi stopajý teþvikine iliþkin þartlarý her iþyeri için ayrý ayrý dikkate alacaktýr. Ýþverenin birden fazla iþyerindeki çalýþanlarýna yaptýðý ücret ödemeleri ile ilgili tek muhtasar beyanname vermesinin bir önemi bulunmamaktadýr.

Ýlave istihdam teþvikinden faydalanan iþverenin ölümü halinde, ayný iþe devam eden mirasçýlarýn þartlarý taþýmak kaydýyla teþvikten faydalanmalarý mümkündür.

Gelir vergisi stopajý teþviki 31/12/2017 tarihine kadar uygulanacaktýr. Dolayýsýyla en son uygulama, 2017 yýlýnýn aralýk ayý ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi için geçerli olup 2018 yýlý vergilendirme dönemlerinde ise söz konusu teþvikten yararlanýlamayacak.

Muhtasar beyanname üzerinden terkin edilecek tutar; teþvikten yararlanýlan sigortalý bazýnda 2017 yýlýnda uygulanan asgari ücretin aylýk brüt tutarýnýn çalýþýlan gün sayýsýna isabet eden kýsmý üzerinden hesaplanan gelir vergisinden asgari geçim indiriminin mahsup edilmesi sonucu kalan tutarý geçemeyecek.

Gelir vergisi stopajý teþvikinden yararlanmak isteyen iþverenlerin sirkülerimizin ekinde yer alan ‘Ýstihdamýn Teþvikine Ýliþkin Bildirim’i (EK:1) doldurmalarý ve muhtasar beyanname ekinde vermeleri zorunludur.