Baþlýðýn uzun þekli “Ýlginç zamanlarda yaþayasýn”.
Çin atasözüymüþ. Beddua niyetine kullanýldýðý söylenir.
Ama bizim konumuz beddua deðil, o iþi Pensilvanya’daki zat hakkýyla yapýyor zaten.
Zamanýn ilginç olmasý “Mitoman” ve çetesinin yalanlar üzerine kurduklarý dünyalarýndan çýkamamalarý.
Bundan 10-15 sene öncesinde bu yalancý güruhu, piþkinlikle hareket eder, kimseye hesap vermedikleri gibi açýklama da yapmazlardý.
Ancak devran deðiþti. Pijamayla karþýlayabildikleri Baþbakanlarý olmadýðý için yalanlarýný da savunmak, sözlerine açýklýk getirmek zorunda kalýyorlar.
Hayatlarýnda hiç doðru söylemedikleri için açýklamalarýný da bir baþka yalan olarak piyasaya sürüyorlar.
Patronunun gadrine uðrayan, uzaklaþtýrma cezasý almasýna raðmen, vekilinin iþi yüzüne gözüne bulaþtýrmasý nedeniyle dönmek zorunda kalan, çetenin en azýlýsý Ertuðrul Özkök, Cumhuriyet gazetesine röportaj vermiþ.
“Terörden deðil devletten korkarým” demiþ. E tabi insan bildiðinden niye korksun deðil mi?
Sonra terör yaltakçýsý deyince bozuluyorlar.
Mesele o da deðil. Teröre verdikleri destek ayyuka çýktý zaten.
Benim asýl derdim nasýl bu kadar piþkin olabildikleriyle ilgili... Ertuðrul Özkök, neredeyse tam sayfalýk röportajý yalan makinasýna baðlý olarak yapsaydý inanýn sistem çöker, cihaz kendini imha ederdi.
Sadece bir cümlesi aslýnda ne kadar kolay yalan söylediklerinin, kendi okuyucularýyla nasýl dalga geçebildiklerinin göstergesi aslýnda.
“POAÞ, televizyonda canlý yayýnlanan, içinde KOÇ gibi dev gruplarýnda bulunduðu 18 þirketin eþit þartlarda yarýþtýðý bir ihalede, Ýþ Bankasý ve Doðan Grubu’nun en yüksek teklifi vermesiyle alýndý.”
Yumuþak karýnlarý POAÞ olduðu için bu konuyu gündeme geldiðinde hemen konuyu deðiþtirme gayreti içine giriyorlar.
Hafýza tazelemek babýndan kýsaca hatýrlamakta yarar var. Ertuðrul Özkök’ün dediði gibi oldu ihale. Aralarýnda KOÇ gibi þirketlerin de olduðu canlý yayýnda yapýldý ihale. Ama Özkök eksik anlatýyor, perdeleme yapýyor.
Özkök’ün dediði bu ihale 2000 yýlýnýn Temmuz ayýnda yapýldý. Ama ilk ihale tarihi 1998 yýlýnýn Mart ayýydý. Ýhaleye girip en yüksek teklifi Hayyam Garipoðlu vermiþti. Garipoðlu’nun ifadesine göre “evinde pijamayla karþýladýðý Baþbakan Mesut Yýlmaz’ýn adamý” Mehmet Kutman, ihalenin hemen öncesinde Garipoðlu’na “Bu ihaleye girme, kazansan da sana vermeyecekler” demiþ.
Nitekim öyle oldu. O ihaleye 1 milyar 160 milyon dolar teklif veren Garipoðlu, en yüksek fiyatla kazanmasýna raðmen POAÞ ona verilmedi. Ýkinci sýradakine teklif edilmeden üçüncü sýraya atlandý. Çörtük, Ciner ve Ýþ bankasý konsorsiyumuna kaldý. Bir þekilde onlar da alamayýnca ihale iptal edildi.
Ýki yýl beklendi. Garipoðlu Hürriyet’in manþetlerinde çarmýha gerildi “elleri kelepçelenerek” safdýþý býrakýldý.
2000 yýlýna gelinince yeniden ihale edildi. Bu kez Doðan Ýþ bankasý ortaklýðý kazandý. Kullanýlan krediler, rakipleri safdýþý býrakmalar, manþetlerden infazlar yapmalar, iþ dünyasýna diz çöktürmeler hep bu dönemde yapýldý, ben milliyim diyen Aydýn Doðan tarafýndan organize edildi. Ýþ dünyasýnýn þartlarý bu olabilir. Rekabet böyle þeyleri gerektirebilir belki, bilmiyorum. Ama insanca olmadýðý, kalleþçe olduðu ortada.
Kýsa anlattým. Bu konuyla ilgili yüzlerce makale onlarca kitap var.
“Beni POAÞ bitirdi” diyen milyar dolarlýk bir iþadamý hala hayattayken, yalanýn bu kadar piþkince söylenmesi, hafýzamýzla aklýmýzla dalga geçilmeye çalýþýlmasý, bunlarýn taktikleri. Bilin istedim.
Terörist deðiliz diyorlar, en ala terörü kendileri yapýyorlar.
Milliyiz diyorlar, en gayri milli hareketler bunlarda görülüyor.
Ülkeye aþýðýz diyorlar, ülkeyi baþkalarýna peþkeþ çekmek için yarýþýyorlar.
Adamý böyle, peki sahibi nasýl?
Ne diyor Aydýn Doðan...
“Böyle yayýncýlýk oluyor mu? Sen gazeteci misin, parti komiseri misin, militan mýsýn? Hepsi militant. Bir de kendilerine göre millicilik uydurmuþlar. Kim milli? Milli benim, ben. Benim gidecek yerim yok”
Hayýr Aydýn Doðan... Senin gidecek yerin var. Nasýl kankan Pensilvanya’yý yurt edinip çekirgelerini etrafýnda toplamaya baþladýysa sen de, ne bileyim Almanya’nýn bir eyaletini yurt edinirsin istersen.
Aydýn Doðan, senin gidecek yerin var, var olmasýna da esas yatacak yerin yok farkýnda deðilsin.