Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

İlham veren öğretmenler pes etmez!

Çocuk gelişim uzmanı İngiliz yazar Penny Tassoni, bir öğretmenin hangi niteliklere sahip olması gerektiğini anlattı.

Anne ve babaların, çocuklarıyla ilgili olarak endişelendiği konuların başında eğitim hayatı geliyor. Okula başlamadan önce hem kurum hem de öğretmen arayışı, en büyük telaş sebebi. Öğretmenlerin sahip olması gereken nitelikler hakkında konunun uzmanlarından görüşler aktarmak istiyorum size. Çocuk gelişimi üzerine 70’i aşkın kitabı bulunan İngiliz yazar Penny Tassoni, geçen hafta İstanbul Çekmeköy’deki Özel Ütopya İlkokulu’nda gerçekleştirilen 'Small Hands & Ütopya Okulları Kongresi’ne katıldı. Ana konu başlığı “Birey olarak varolma” olan kongrede Tassoni de etkili bir öğretmenin nasıl olması gerektiğini anlattı. Üniversitede eğitmenlik yapmaya başlamadan önce ilkokul öğretmeni olan Tassoni’nin dikkati çektiği noktalar, anne babalar için de önem taşıyor…

- Her şeyden önce öğretmenler, kendini öğrenen kişinin yerine koymalı. Örneğin bir otomobili tamir edebilmek, dil veya matematik öğrenmek için sıfırdan başlamak gerekir. Bunu unutmayıp gerektiğinde 'tekrar sınıfa dönmeyi' bilmek lazım.

- İlham veren öğretmenler pes etmez. Daha zor koşullarda çalışmaya hazırlıklı olmalılar. Herbir çocuğa ulaşmalı ve eğilmeliler.  Örneğin, ben öğrenciyken Fransızca öğretmenimiz herkesin seviyesine göre ödev verirdi. Ancak ödev kağıdı üzerindeki her şeyi yeşil kalemiyle düzeltirdi. Öyle ki yeşil kalemle yazılan yazılardan hiçbir şey görünmezdi. Ama bir aydır Türkçe öğreniyorum. Türkçe öğretmenim “İlk başta seni düzeltmeyeceğim. Siz öğrenmeye başlayın, hataları sonra düzelteceğim” dedi. Bu beni çok yüreklendirdi.

- İlham veren bir öğretmen, sadece bireysel değil, grup enerjisini de çok iyi yönetmeli. Dolayısıyla hem bireye hem de gruba ulaşmalı.

- İyi bir öğretmen, çocuğun ödevini kontrol ederken önünden kağıdını alıp çekip bakmamalı. Tam tersine yaklaşımı “Ödevine bakıp sana yardımcı olacak tavsiyelerde bulunabilir miyim?” şeklinde olmalı. “Sana yardımcı olacak birkaç not yazıyorum” diye açıklama yapmalı. Çünkü doğru da olsa yanlış da olsa, eksik de olsa o çalışma çocuğundur, bunu unutmamalı. Öğretmen çocuğa saygı göstermeli.

- İlham veren öğretmenler, kendilerinden emin kişilerdir. Eğer öğretmenin elinden güvenini alırsanız, performansı düşer.

- İyi öğretmen her çocuğun her bilgiyi aynı seviyede öğrenmeyeceğini bilir. Bu nedenle herbir öğrenciyle özel ilişki kurup her öğrenciye kendini özel hisettirmeyi becerebilmelidir. En önemlisi de herkesin birbirine yardım etmesini sağlar.