‘Ilımlı İslam’ Suudilerin 28 Şubat’ı mı?!

Suudi Veliahd Muhammed b. Selman’ınIlımlı İslam’ mesajı Arap Dünyası’nı yeterince takip etmeyen Türk medyasında hayli yankı buldu. Çoğu sürpriz gelişme olarak değerlendirdi.

Muhammed b. Abdulvehhab’ınSelefilik adı altındaki katı ideolojisini benimsemiş ve 90 yıldır tavizsiz uygulayan Suudilerin ‘Ilımlı İslam’ mesajı Arap dünyasını ve medyasını takip edenler için hiç de sürpriz olmamıştır.

Çünkü bunun sinyalini Katar’a ambargo uyguladıklarında çok açık ve net bir şekilde vermişlerdi.

***

İslam Dünyası’ndaki karanlık projelerin hemen hepsinin arkasından ismi çıkan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Vaşington Büyükelçisi Yusuf el-Uteybe Ilımlı İslam’ı da gölgede bırakacak açıklamalar yapmıştı.

Eş-Şarqu’l-Evsat gazetesine 30 Temmuz 2017 tarihinde yaptığı açıklamada el-Uteybe, “BAE, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Bahreyn’in Ortadoğu'da istediği şey laik hükümetlerdir” demişti.

El-Uteybe’ninne denli büyük bir görev üstlendiğinin (!) altını çizmek için hatırlatalım ki bu beş ülkenin anayasalarında ‘devletin dini İslam’ yazıldığı gibi ‘yasama kaynağının da İslam’ olduğu açıkça belirtilmiştir.

Buna rağmen alenen laiklik mesajı verilirken Suudi veliahtının Ilımlı İslam mesajının pek bir sürpriz yanı olmasa gerektir.

***

Batı dünyası Arap Baharı’na müdahale ederek Tunus haricinde halk devrimine izin vermedi. Yemen, Suriye, Mısır ve Libya’yı kaosa mahkûm etti.

Suudi Arabistan, Ürdün ve Faskrallıkları zekice adımlar atıp kimi iyileştirmeler yaparak halkın heyecanını bastırdı ve devrimin ülkelerine sıçramasına engel oldular.

Öyle anlaşılıyor ki birileri bu ülkeleri de Ilımlı İslam ve laiklik gibi bir takım dayatmalarla dönüştürmek istiyorlar.

***

Şunu kabul etmek gerekir ki anılan ülkelerde halk, siyasete bulaşmadıkları sürece dini eğitim ve hayatı özgürce yaşamaktadır.

Ilımlı İslamgerekçesiyle bu özgürlüklere kısıtlama getirildiğinde toplumdaki patlama Arap Baharı’ndan daha sessiz olmayabilir.

Hele de katı bir ideoloji ile yoğrulan Suudi Arabistan halkının böyle bir dayatmada sessiz kalmayacağı kuvvetle muhtemeldir.

Senaryoyu yazanlar bunu da hesap etmiş olmalılar ki Ilımlı İslam mesajı 500 milyar dolarlık fon ile devasa (mega) proje kısa adı Neom (İngilizce New’in ‘yeni’ ve Arapça Müstakbel 'gelecek’ kelimesinin ilk harflerinin birleşiminden oluşur.)Yeni Gelecek’ anlatılırken, ‘arada’ verilmiştir.

***

Neom Suudilerin ‘2030 Perspektifi’ olarak sunuluyor.

Görünüşte çılgın bir proje...

Neom,Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır’ın, Suudi Arabistan Kuzey batısına düşen Kızıl deniz sahilinde yaklaşık 26 bin 500 kilometrekareye kuracakları veSuud yasalarının uygulanmayacağı (!) bir serbest bölge projesi.

Neom projesinin enerjiden gıdaya, ulaşımdan medyaya, ticaretten turizme hemen hemen bütün hayati alanlarla ilgili yatırım planlarını içerdiği açıklanıyor. Bu makaleye sığmayacak kadar detay var.

Hülasa, dikkatleri bu büyük projeye çekip ‘cambaza bak’ dercesine bu arada ABD ürünü Ilımlı İslam projesini gerçekleştirme kurnazlığından endişe edildiğinin altını kalın çizgilerle çizelim!

Dileriz öyle değildir, dileriz bu Neom projesi Ilımlı İslam projesinin paravanı olmaz.

Ve dileriz Ilımlı İslam Suudilerin 28 Şubatı olmaz!