İlk yalanı kim söyledi?

Perşembe akşam 22.30 civarı… ABD Başkanı Donald Trump, halka açık yaptığı bir konuşmada “Suriye’den çekiliyoruz” dedi. Tüm dünya medyasında olduğu gibi bizim medyada da SON DAKİKA gelişmesi olarak verildi bu açıklama.

***

Trump’ın böyle bir açıklama yapması kesinlikle ŞOK etkisi yarattı. Rusya’nın Suriye’de varlığını arttırmaya devam ettiği bir dönemde ABD’nin çekilme kararı alması pek resme oturmuyordu. Nitekim ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Trump’ın bu kararından haberi olmadığını açıkladı.

***

Tüm ekranlar Trump’ın kafa karıştıran bu açıklamasını anlamlandırmak için uzmanları peş peşe yayına alırken bir anda bambaşka bir son dakika giriverdi sıcak gündeme. Bu defa dünyanın bir başka başkentinden önemli bir açıklama vardı ekranlara bakılırsa. İddiaya göre Fransa Cumhurbaşkanı Macron PKK/PYD’ye destek için suriye’ye asker gönderme kararı almıştı.

***

Son dakika doğru muydu?

***

HAYIR!

Size “hayır”a nasıl ulaştığımı adım adım yazayım.

Bu son dakika çok önemli olduğu için ben de peşine düştüm. Kaynağını araştırmaya başladım. İşte size bir YALAN haberin nasıl yayıldığının hikayesi.

***

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, terör örgütü PKK/PYD heyeti ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elize’de görüşüyor. Görüşmenin ardından heyetteki PKK’lılar bazı Fransız gazetecilere görüşmenin içeriğini anlatıyor. Macron’un kendilerine destek için Suriye’ye asker göndereceğini söylediğini aktarıyorlar. Bu gazeteciler daha sonra perde arkasını aldıkları bu görüşmenin detaylarını sosyal medya hesaplarından paylaşıyor. Bu tweetleri haber yapan ilk medya kuruluşu MARİANNE.NET adlı internet sitesi. Bu sitedeki haber BBC Türkçe editörlerinin dikkatini çekmişe benziyor ki onlar da haberleştirmiş. Ama haberi bir adım daha ileri taşıyarak. BBC Türkçe bu gelişmeyi doğrudan Elize Sarayı’na dayandırdı. BBC’nin haberinin hemen ardından bizim televizyonlar ve internet siteleri her zamanki gibi birbirini takip ederek TEYİT ETMEDEN son dakikaları vermeye başladı. BBC Türkçe, ilerleyen zamanda verdiği bu son dakika için DÜZELTME geçti.

***

Gel gör ki bizim medya çoktan yol almıştı. Hatta bir gazetenin Paris temsilcisi CNNTÜRK’te bir tartışma programına bağlanarak kesin bir dille Fransa’nın Suriye’de PKK/PYD’nin hakim olduğu bölgelere asker göndereceğini söylüyordu. Bunu teyitli bilgi kabul eden program konukları da başladılar durumu analiz etmeye. Hatta yayın sırasında kendilerine gelen uyarıcı mesajlara rağmen haber kaynaklarına güvendiğini vurguluyorlardı.

***

Oysa gerçek sabahın erken saatlerinde Elize Sarayı’nda yapılan RESMİ açıklamayla anlaşıldı. Saray’dan yapılan açıklamada özetle; “Fransa’nın Suriye’ye PKK/PYD’ye destek amaçlı asker gönderme planı olmadığı” belirtildi.

***

Bir kez daha İLK vermenin dayanılmaz hafifliği ile medyamız İS-TE-ME-YE-REK de olsa terör örgütünün propagandasını yaptı. Ankara’nın deneyimli gazetecilerinin reyting şehvetine bile bile yenilmesi ise benim açımdan bir başka üzüntü kaynağı oldu.

***

Bir kez daha tekrarlayayım. Biliyorum bu çağda DOĞRU BİLGİ’ye ulaşmak zor ve meşakkatli ama biz habercilerin misyonu her zaman olduğu gibi gerçeği aramak.