Ýlker Baþbuð, Hurþit Tolon

Ýki çok önemli orgeneralden bahsediyoruz, tartýþýyoruz.

Ýki orgeneralimiz de uzun sayýlabilecek bir süre hapis yattýlar, Hurþit Tolon hala hapiste.

Ýlker Baþbuð için 13. Aðýr Ceza Mahkemesi Ergenekon davasý gerekçeli kararýnda terör suçlusu ifadesini kullanýyor.

Çok samimi bir yazý yazacaðým, iki orgeneralimizin de, birincisi Genelkurmay Baþkanlýðý, ikincisi 1. Ordu Komutanlýðý gibi çok önemli görevlerde bulunmuþlardýr, gerçekten suçsuz olmalarýný en içten duygularýmla temenni ediyorum.

Bu yazýyý yazmaya beni Sayýn Ertuðrul Özkök’ün Hürriyet gazetesinde söz konusu iki emekli paþamýz hakkýnda yazdýðý yazýlar yönlendirdi, geçerken, bunu da belirtmek isterim.

Neden bu iki paþamýzýn suçsuzluðunu en içten duygularýmla temenni ediyorum, bunu da açýklayayým.

TSK’nýn ülkemizdeki anayasal, yasal konumundan çok rahatsýzým ama asla antimiliter biri deðilim, TSK’nýn ürettiði savunma kamu hizmetinin ne kadar önemli olduðunun da bilincindeyim ama ýsrarla kamu hizmetleri ve bu hizmetlerin üreticileri arasýnda, mesela saðlýk, mesela eðitim, bir hiyerarþi olmamasý gereðini de çok iyi biliyorum.

Paþalarýn suçsuz olmalarýný gerçekten çok temenni ediyorum zira darbecilik denen þeyin olabilecek en aþaðýlýk þey olduðunu da biliyorum.

Düþünebiliyor musunuz, TBMM demokratik bir süreçte bütçeden askere bir ödenek ayýrýyor, asker bu ödenekle topunu, tankýný alýyor ama sonra, bir nedenden, ayný asker TBMM’nin kendisine aldýðý bu topu, tanký yine TBMM’ye çeviriyor.

En þerefsiz giriþimin darbecilik olduðu tezimin kaynaðý bu sýradan bütçe iliþkisidir.

Gerekçeli karar Sayýn Baþbuð için terör suçlusu ifadesini kullanýyor, basýnda ilk önceleri terör örgütü lideri ifadesi kullanýlmýþ idi, bu niteleme yani bir Genelkurmay Baþkaný için terör örgütü lideri denmesi haklý olarak çok garipsendi.

Meseleyi Sayýn Baþbuð’un þahsýndan ve Türkiye’den ayrý düþünelim, Matagonya ve bu muhayyel ülkenin muhayyel bir Genelkurmay Baþkaný’ný örnek alalým.

Siyaset bilimi uluslararasý literatürü terör kavramýný “bir siyasi amaca ulaþmak için þiddet kullanmak” olarak tanýmlar.

Terör dendiði zaman bizim aklýmýza haklý olarak otobüs yakmak, banka soymak gibi fiiller geliyor ama meþru ve anayasal bir parlamentoya karþý askeri darbe yapmak da yani bir siyasi amaç için top, tank yani þiddet kullanmak da, par ekselans, terör tanýmýna uyuyor.

Matagonya Genelkurmay Baþkaný þiddet kullanarak Matagonya’nýn meþru ve yasal parlamentosunu feshetmiþ ise bu fiil bir terör eylemidir, emir-komuta zinciri içinde harekete geçen Patagonya ordusu da bir terör örgütüne dönüþmüþ demektir.

Dünkü yazýmda amerikalýlarýn KISS ilkesinden bahsetmiþ idim, konu aslýnda bu kadar basittir.  

Temennim, bizde de, sonuç alýnmamýþ bile olsa, benzer bir giriþimin yaþanmamýþ olmasýdýr.

Aksi takdirde, kime, hangi kuruma ne deneceði çok açýktýr.

Gelelim, Sayýn Ertuðrul Özkök’ün “çaðdaþ bir orgeneral” diye tanýmladýðý Hurþit Tolon Paþaya.

Tolon Paþamýz hakkýndaki en korkunç iddia Malatya’daki misyoner katliamýnda yönlendirici ve azmettirici olduðu iddiasýdýr, dosyalara hakim deðilim, bu iddia hakkýnda bir somut bilgim yok ama 1. Ordu Komutanlýðý gibi çok önemli bir göreve gelmiþ bir orgeneralin böyle korkunç bir iþe soyunacaðýný düþünmek bile istemiyorum.  

Ama, Tolon Paþamýzý emeklilik öncesi günlerinden, üzerinde orgeneral üniformasý varken AB ve Kýbrýs konularýnda yaptýðý açýklamalardan hatýrlýyoruz.  

O günlerde ülkemizde bir grup insan AB sürecini ve Kýbrýs’ta çözümü Tolon Paþa’nýn kafasýndaki çerçeveden çok daha farklý biçimlerde savunmuþlar ve Tolon Paþa da bu insanlar için “hainler” ifadesini kullanmýþ idi.

Askere göre, bir haine ne yapýlacaðý, olanaðý olur ise, bellidir galiba, bu tavrý biliyoruz zaten ama bunun “çaðdaþlýk” ile ilgisi nedir, bunu anlamak Tolon Paþa’yý anlamaktan çok daha zor.

Son zamanlarda da hain suçlamalarý gýrla gidiyor, umarým bunun da yanlýþlýðý anlaþýlýr, hain suçlamasý gerçek bir çaðdaþ toplumda bir kanuna dayalý olmalý. Baþbuð ve Tolon paþalarýn çaðdaþ anlamda suçsuz olmalarý gerçekten en büyük temennim.