Ýlkyardým sertifikasý zorunluluðu var!

Ýþyerlerinde çeþitli tehlikelere yönelik olarak ilk yardým yapýlmasý için iþyerlerinin ilkyardým sertifikasý aldýrma zorunluluðu bulunmaktadýr. 

Ýlkyardým Yönetmeliði ilk olarak 22. 05. 2002 tarihli ve 24762 sayýlý Resmî Gazetede yürürlüðe girmiþ ancak 29.07.2015 tarih ve 29429 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlanan Ýlkyardým Yönetmeliði ile yürürlükten kaldýrýlmýþtýr. 29.07.2015 tarihinden itibaren yeni yönetmelik uygulanacaktýr.

29.07.2015 tarihli Ýlkyardým Yönetmeliðinin uygulanmasýndaki en temel amaç;

- Fertlerin ve toplumun temel saðlýk bilgisinin artýrýlmasý,

- Ýlkyardým bilgi ve becerisinin topluma öðretilmesi,

- Tüm kamu ve özel kurum/kuruluþlarýnda personel sayýlarýna göre ilkyardýmcý bulundurulmasý ile kazalara baðlý ölüm ve sakatlýk riskinin azaltýlmasýdýr.

Bu doðrultuda ilkyardým eðitici eðitmeni, ilkyardým eðitmeni ve ilkyardýmcý yetiþtirilmesi ile bu eðitimleri düzenleyecek merkezlerin açýlýþ, iþleyiþ ve denetimi ile ilgili usul ve esaslarý, Ýlkyardým Yönetmeliði’nde düzenlenmiþtir. Ayný zamanda ilkyardým eðitimlerinin düzenlenmesi ile birlikte yetki belgesinin verilmesi ve bu eðitimi alacak olan bütün kamu kurum ve kuruluþlarý, gerçek kiþiler, özel hukuk tüzel kiþileri yönetmelik kapsamýnda alýnmýþtýr.

Bu anlamda ilkyardým eðitimlerinin usul ve esaslarý dikkate alýndýðýndan özel kurum/kuruluþlarýn çalýþan sayýsýna baðlý olarak ilkyardýmcý bulunma zorunluluðu bulunmaktadýr. Çalýþtýrýlmasý zorunlu olan ilkyardýmcý sayýsý aþaðýdaki tabloda verilmiþtir.

Ýlkyardýmcý belgesinin geçerlilik süresi üç yýldýr. Geçerlilik süresinin bitimini takiben en geç 3 (üç) ay içerisinde güncelleme eðitimi alýnmasý zorunludur.

Milli Eðitim Bakanlýðý eðitim programý dâhilinde ilkyardým eðitimi verecek öðretmenlerin 16 saatlik ilkyardým eðitimini almalarý zorunludur.

Yaþýný büyütenler erken emekli olabilir mi?

Okurumuz Necati Özdemir, “Sayýn hocam iyi günler; nüfus kaðýt bilgilerine göre 15.03.1972 doðumluyum. 01.08.1987 yýlýnda SSK’lý oldum. 7000 gün primim var. Sorum þu, gerçek ana doðumum 1968 yýlýdýr. 1975 yýlýnda ilkokula baþladým. 1980’ de orta okula baþladým. Akranlarým 1968 doðumlular ve bu günlerde emekli oluyor. Yaþýmý büyütürsem erken emekli olur muyum?” diyor.

Aslýnda birçok okurumuzun merak ettiði konulardan biri de yaþýný mahkeme kararýyla büyütenlerin emeklilik yaþýnýn deðiþip deðiþmeyeceðidir.

Özellikle emeklilikte kademeli geçiþ olarak bilinen sosyal güvenlik reformu ile 1999 yýlýnda emeklilik þartlarýnýn deðiþtirilerek yaþ þartýnýn da aranmasýyla birlikte birçok kiþi mahkeme kararýyla yaþýný büyüterek erken emeklilik arayýþlarýna girmiþti.

Sosyal Güvenlik uygulamalarýnda bu durumda olanlarýn erken emeklilik haklarý zorlaþtýrýlarak sigortalý olunan tarihteki yaþa bakýlmaya baþlanmýþtýr.

5510 sayýlý Kanun gereðince uzun ve kýsa vadeli sigortalar ile genel saðlýk sigortasýndan yararlanmada sigortalarýn yararlanmaya baþlamadan önceki yaþ düzeltmeleri kabul edilmekte, sigortalýlýklarý baþlatýlanlarýn sigortalýlýk baþlangýç tarihinden sonra yaptýklarý yaþ düzeltmeleri ise dikkate alýnmamaktadýr.

Bu durumda yaþ düzeltmelerine iliþkin mahkeme kararlarýna istinaden tescil kütüklerinin tashihli yaþla ilgili bölümleri düzeltilecek ancak, uzun ve kýsa vadeli sigortalar ile genel saðlýk sigortasýna tabi olunduktan sonra yapýlan düzeltmelerde sigortalýlýk hak ve mükellefiyetinin düzeltilmeden önceki yaþa göre belirleneceði sigortalýlara bildirilecektir.

Sonuç olarak ilk defa sigortalý olunan tarihteki yaþ esas alýnarak emeklilik yaþý belirlenmektedir. Sigortalý olduktan sonraki bir tarihte mahkeme kararýyla yaþýn büyütülmesi halinde emeklilik yaþý deðiþmemektedir.