Ýlle de mahalle lokantasý! Trattoria Serenzo!

Lezzetli yemek seviyor musunuz? Ýþte size cennetin kapýlarýný Mecidiyeköy’ün arka sokaklarýnda açan gerçek bir mahalle lokantasý.

Mahalle kültüründe sosyal iliþkiler ve gündelik hayat kalitesi, keyifli ortamlara ve sohbetlere vesile lokanta, kafelerle belirlenir. Çocukluðumda hatýrlarým, sýk sýk gittiðimiz hemen arka sokaktaki pidecimiz, caddeye yakýn küçük bir balýk lokantamýz vardý, anneler saçlarýný yaptýrýr çocuklar tertemiz giyinir sofrada yerini alýr ve güzel bir sohbet baþlardý. Hatta bazý mahallelerin küçük sinema salonu bile vardý. Kentsel dönüþüm AVM’leri ve þehrin merkez noktalarýnda büyük ölçekli restoranlarý hayatýmýza dahil etti. Elbette bu çok fena demiyorum ama tüm bunlar olurken mahalleledeki o küçük sevimli dükkanlar neden azaldý ya da tamamen yok oldu merak ediyorum. Talep mi azaldý yoksa mahalle lokantalarý kendini daha iyi bir noktaya taþýyamadý mý? Aslýnda bu sorunun cevabýný belki de bu iþi hakkýyla yapan dört dörtlük bir mahalle lokantasý Trottorio Serenzo’ya bakarak verebiliriz. 

Sýradýþý bir lezzet

Mecidiyeköy’ün arka sokaklarýnda, tabelasý da kendisi gibi sade küçücük bir lokanta. Ben buradayým diye baðýrmayan bir kapý ve renkler. Aslýnda önünden geçerken fark etmemeyedebilirsiniz. Ama biraz dikkatli bakarsanýz Ýtalyanlara özgü tipik duvar resmini görürsünüz. Hadi kapýyý aralayýp içeri girelim. Sýradan masalar, sýradan bir dekor, A4 kaðýda basýlmýþ menu. Masa örtüsü tertemiz, içerisi mis gibi. Menüde makarna çeþitleri, salata, bir de günün yemeði. Az gelebilir ama her damak tadýnýn bir þey bulabileceði içerikte. Mutfaktan her an emin adýmlarla yürüyen, duru ve kendinden emin bir yüzle masalara dikkatla bakan bir kadýn çýkabilir. Ýþte o kadýn, bu mütevazi ve lezzet odaklý lokantanýn sahibesi, Serpil Prandino. Serpil Haným, yemek yapmaya aþýk eþiyle birlikte burayý iþletiyor.

Geçtiðimiz sene bir gün yolum düþtü bu lokantaya ve o gün bu gündür her hafta bir öðle yemeðimi orada yiyorum. Her gün mü lezzet ayný olur, her seferinde de mi standart korunur? Mahalle lokantalarý nasýl yaþar diye sormuþtum yazýmýn baþýnda. Ýþte cevabý; lezzet ortalamanýn üzeri, lokanta tertemiz, sahibesinin yüzündeki gülümseme gerçek ve rakamlar çok uygun olursa, iþte tüm bunlarý birleþtirdiðinizde mahalle lokantanýzýn kapýsý ben buradayým demese bile içerisi týklým týklým olur. Hatta öðle yemeði için rezervasyon yaptýrmanýz gerekir. Mahalle kültürü iyidir çünkü lokantada en iyi malzemeyi kullanýrsýnýz ama kiralar bir AVM’ye göre o kadar düþüktür, çalýþanlar o derece az sayýdadýr ki maliyeti otomatik düþürür, bu da hesaba yansýr. Lokanta sahibi kasmaz sevdiði iþi yapar, müþterinin de eli yanmaz sevdiði yemeði lezzetiyle yer. Ýki tarafta mutludur.

Mutlaka deneyin

Þimdi açýk söyleyeyim burasý Ýtalya’da rastlayabileceðiniz iyi bir restoranýn lezzetini hiç aratmýyor. O sebeple her þeyi denemenizi tavsiye ederim. Özellikle Serpil Haným’ýn günün yemeði olarak yaptýðý bizim ev iþi yemekler de gerçekten iyi. Malzemeler kaliteli. Ama her mekanda olduðu gibi burada da öne çýkan yemekler var. Sadece akþam menüsünde yer alan deniz ürünleri, bolonez soslu ýspanaklý ricotta peynirli ravioli ve yine bolonez soslu gnocchi (nioki oknuyor), dört peynir soslu fettucine benim favorim.

Daha neler mi var? Ahtapot carpaccio, dana dil füme, bruscetta, Makarna olarak, frutti di mare, carbonara, bolognese soslular, lazanya özellikle pesto soslu olan, etlerde gorgonzola veya pepeverde soslu “yeþil biberli hardal soslu” bonfile, ossobucco. Balýklardan, kremalý karidesli levrek, fýrýnda ballý soya soslu somon ve risotto en beðenilen yemekleri. Tiramisu ile tatlý severler de müdavimi olmuþ, evlere paket servisi bile yaptýrýlýyor.

Pazar günleri kapalý olan lokanta öðle saatlerinde oldukça yoðun. Rezervasyona ihtiyacýnýz olabilir. Akþam servislerinde menu tamamen deðiþiyor, balýk aðýrliklý oluyor. Bazý geceler akustik müzik de yer alýyor. Samimi, sýcacýk, lezzet dolu bir lokanta. 0212 274 4410

Mutfakta italyan mý var?

Enzo Prandino, Ýtalya’nýn Milano kentine yakýn Vercelli doðumlu. Her Ýtalyan gibi yemeklerin kötü malzemeyle ve yanlýþ yapýlmasýna dayanamayanlardan. Vercelli Ýtalya’nýn arborio çeltik ve pirinç borsasý merkezi. Prandino, tekstil makinalarý teknologluðu kariyerini iplik makinalarý teknoloðu olarak geliþtirmiþ. Dünyadaki on beþ önemli exper danýþmanlarýndan da biri. Türkiye’deki ikinci büyük iplik fabrikasýna 18 yýl danýþmanlýk ve üretim müdürü olarak hizmet etmiþ. Fabrika kapanýnca hobi olarak yaptýðý yemek iþini profesyonel uygulamaya karar vererek eþi Sepil haýnýmla birlikte 3.5 yýl önce bu lokantayý açmýþlar. Serpil Prandino ise sosyoloji bölümünü kazanýp gaztecilik okuyup hiç durmadan çalýþan becerikli bir kadýn. “Aramýzda çeþitli iþ bölümleri yaptýðýmýz gibi, yemekleri de  paylaþtýk. Örneðin lazanyayý mutlaka Enzo, tiramisularý da ben yapýyorum. Bu arada söz etmeden geçemeyeceðim, çok beðenilen fresh bir tadý olan, limonlu tiramisu tamamen kendi yaratýmýmýzdýr.” diyor ve iþini gerçekten çok ama çok seviyor.

Lezzet tutkunlarýný þok eden haber!

Ürün gamýnýn önemli bir bölümünü kendi yetiþtiren et, ekmek ve mevsimsel sebzelerde neredeyse rakibi olmayan sipariþ aðý ile servis veren Tazedirekt kapandý. Geçtiðimiz hafta basýna düþen servis ilgili tüketicide soðuk duþ etkisi yaptý. Tazedirekt taptaze olduðu gýda piyasasýnda ciddi bir týrmanýþa geçmiþti. Gerekçe olarak operasyonel problemleri öne süren firma, bu kararý ani bir þekilde almýþ. Bu geliþme tüketicilerine, sosyal medyada #tazedirektkapanmasýn hashtagý ile bir sayfa açtýrttý ve özel sektöre ait bu güne kadar hiç bir markanýn yer almadýðý bir þekilde change.org’dan bir kampanya baþlattý. Bu da tarihimizde bir ilk oldu. Sen ne kadar sevilmiþsin be Tazedirekt! Umarým kararýný tekrar gözden geçirir ve kaldýðýn yerden devam edersin.