Ýmam Hatipler Ilýmlý Ýslam projesi midir?!

Gazetemiz yazarlarýndan Ardan Zentürk bey 8 Kasým günü ‘Nesil yetiþtirmek devletin iþi deðildir’ baþlýðýyla bir yazý yayýnladý. 

Andýmýz meselesinden demokrasiye, oradan nesil yetiþtirmeye kadar verdiði mesajlara ben de katýlýyorum. 

Ancak Ýmam Hatipler’in baþlangýçta bir Ilýmlý Ýslam projesi olduðunu Erbakan sayesinde millileþtiðini belirttiði yazýsýndaki “Ýmam-Hatip Liseleri”nin kuruluþu 1949 tarihlidir ama esas olarak Menderes döneminde hýz kazanan bir baþka uygulamadýr, esas olarak ABD’nin Sovyetler Birliði’ne karþý Türkiye’den baþlayýp Kazakistan üzerinden Çin’in Uygur bölgesine kadar uzanan “Yeþil Kuþak” stratejisinin ana zemini olarak planlandý” paragrafý üzerine bir deðerlendirme yapmak istiyorum. 

Amacým bir polemik baþlatmak deðil. Amacým sadece yanlýþ anlaþýlmayý izale edecek bir hatýrlatma yapmaktýr.   

*** 

Ýmam Hatipler Osmanlý döneminde 1913 yýlýnda Medresetü-l Eimmeti vel Hutaba adý altýnda kurulmuþ, 3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu'yla kapatýlmýþ ancak 4. maddesi gereðince ayný yýl (1924) Ýmam Hatip Mektepleri adý altýnda yeniden açýlmýþ ve 1933 yýlýnda yine CHP eliyle kapatýlmýþtýr.

CHP’nin takip ettiði batýlýlaþma politikasý sebebiyle köylerde cenazeleri kaldýracak imam bile bulunamayýnca gelen tepkiler üzerine CHP bu sefer mecburen 1949 yýlýnda 10 aylýk Ýmam Hatip kurslarý açmýþtýr ki Ardan beyin bahsettiði okullar bunlardýr. Okul deðil kurstur!

1949 sonuna kadar da sadece 50 kiþi mezun olmuþtur.   

*** 

Demokrat Parti dönemindeki kuruluþunun da ‘Yeþil Kuþak’ projesiyle ilgisi bulunmamaktadýr. 

Çünkü kuruluþu için bizzat çalýþan Celaleddin Ökten beyin gayretleri ehli tarafýndan bilinmektedir. 

“Celâleddin Hoca, 1949 yýlýnda açýlan Ýmam-Hatip kursuna müdür ve öðretmen olarak tayin edilmiþ, bu tip kurslarýn yeterli olmadýðýný görmüþ ve bunlarýn orta dereceli okullar haline getirilmesi kanaatine varýp, baþta dönemin Maarif Vekili Tevfik Ýleri olmak üzere birçok yetkiliyle görüþmeler yaparak Ýmam-Hatip okullarýnýn açýlmasýna öncülük etmiþtir. 17 Ekim 1951 tarihinde öðretime baþlayan Ýstanbul Ýmam-Hatip Okulu’nun ilk müdürü de Celâl Hoca olmuþtur. Ýmam Hatip okullarýnýn kurulmasý fikrinin ilk sahibi ve ilk program yapýmcýlarýndan biridir.” 

Bu sebeple de çok sayýda Ýmam Hatip lisesine ismi verilmiþtir!   

***

Evet, Ýmam Hatipler ABD’nin Ilýmlý Ýslam projesi olmadýðý gibi bir DP projesi de deðildir! 

Eksiðiyle fazlasýyla yerli ve milli bir Celal Hoca projesidir.

Ardan beyin hatýrlattýðýrahmetli Erbakan hoca da bu okullarýn ihyasý için mücadele etmiþ emeði asla unutulamayacak ve inkar edilemeyecek bir siyasi önderdir. 

ABD’nin bu okullarýn ne kuruluþunda ne de yaþatýlmasýnda bir payý vardýr. 

Tam tersine ABD’nin etkin olduðu dönemlerde bu okullar budanmýþ ve önü kesilmiþtir. ABD kaynaklý darbeler (12 Mart, 12 Eylül ve 28 Þubat) sürecinde bu okullarýn orta kýsmý kapatýlarak önü kesilmiþ, üniversite yollarý da kapatýlmýþtýr.   

*** 

Müfredatý belki istediðimiz düzeyde deðildir ama Ýmam Hatip ismiyle teþekkül eden þahs-ý manevi, Ýslam inancýný, ahlakýný, amelini ve düþüncesini esas alan bir istikametin adýdýr!

Bu çizgi ne ABD emperyalizmini benimsemiþtir ne de Rus komünizmini! Ne de sosyalizmi! 

Milletimizin binlerce yýllýk ve medeniyetimizin bin yýllýk bilgi, birikim ve tecrübesiyle yerli ve milli bir politika izleyen cumhurbaþkanýnýn ilk fikir kaynaklarýndan biri de Celal hocanýn kurduðu Ýmam Hatiplerdir. 

Ýmam Hatiplerin eksiðini fazlasýný tartýþabiliriz ama kuruluþuna ABD damgasýnýn vurulmasýný asla kabul edemeyiz.