Gizli görüþmede yakalandýlar... CHP sözcüsü Faik Öztrak, ÝYÝ Parti’li Durmuþ Yýlmaz ve kimi IMF yetkilileri...
Mekân, Ankara Hilton Oteli...
Basýna haber verilmiyor.
Çünkü toplantý “çok gizli...”
Partilerin haberi var mýdýr?
Faik Öztrak’ýn, toplantý öncesi “büyüklerini” bilgilendirdiðini tahmin ediyorum. Ama ayný þeyi Durmuþ Yýlmaz için söylemek çok zor.
Ýyi Parti Ekonomi Politikalarý Baþkaný Mustafa Cihan Paçacý görüþmeden haberi olduðunu söylüyor: “Durmuþ Bey bana daha önce bilgi verdi, böyle böyle bir toplantý olacaðýný. Ama IMF midir, nedir onlar bilmiyorum yani...”
Böyle söylüyor ama büsbütün adamýný ateþe atmýyor: “Ben katýlmasýnýn faydalý olacaðýný söyledim. IMF’ciler Durmuþ Bey’i tanýrlar, eski dostluklarý vardýr. O açýdan onlar Durmuþ Beyle temas kurmuþlardýr. Durmuþ Bey, bizim ekonomi politikalarýmýzda çok saygýn bir isim. Türkiye açýsýndan da öyle... Türkiye'nin bu insana sahip çýkmasý lazým... Katýlmasýnýn faydalý olacaðýný söyledim. Herhangi bir problem yok.”
Durmuþ Bey çok deðerli bir insan olabilir...
Ona sahip çýkalým, iyi de, önce Cihan Paçacý ona sahip çýksýn...
Bakýn, “Durmuþ Yýlmaz’ýn parti adýna mý, bireysel mi katýldý” sorusuna Cihan Paçacý ne cevap veriyor: “Valla onu tam olarak bilmiyorum. Parti adýna veya kendi adýna, tam emin deðilim. Ama kendisine öyle bir davet geldiðini, katýlma durumunu sordu. Ben de ‘katýlabilirsiniz’ dedim. CHP ve Ýyi Parti orasýndan emin deðilim. Ama partimizin milletvekilidir. Onlar hangi amaçla çaðýrdýlar onu bilmiyorum.”
Buradan þu sonucu çýkarabilir miyiz?
Durmuþ Yýlmaz, partisinden habersiz, IMF’cilerle iþ çeviriyor.
Ne iþ çevirdiði sorusunun cevabýný Faik Öztrak’ta aramalýyýz.
Önce Faik Öztrak kim, ona bakalým:
Türkiye’nin ekonomik olarak dibe vurduðu 2001 krizinde Hazine Müsteþarlýðý’na getirildi.
Uluslararasý finans çevrelerinin bildiði ve birlikte çalýþmaktan hoþlandýðý/hoþlanacaðý bir isimdi... (Türkiye’deki “yerli” mallar da onu çok seviyordu. Çünkü babasýnýn oðluydu. Babasý, birkaç kez, darbe hükümetlerinde bakanlýða getirilmiþti. Faik’i de paraþütle indirmeye çalýþmýþlardý ama imdada 2002 seçimi yetiþmiþti.)
Kestirmeden söyleyelim:
Dünya Bankasý’ndan Türk ekonomisinin baþýna paraþütle indirilen Kemal Derviþ’in bir numaralý adamýdýr...
Bu nitelikleri “deðerlendirildiði” için, Kemal Derviþ tarafýndan Hazine Müsteþarlýðý’na atandý.
Sebep?
Çok açýk:
Borç vererek Türk ekonomisinin yönetimini ele geçiren IMF’yi hoþnut etmek... Çünkü Kemal Derviþ’in direktörlüðünü yaptýðý IMF programýnýn baþarýlý olmasý için uygun aktörlere ve “dikensiz gül bahçesi”ne ihtiyaç vardý.
Faik Öztrak bu nedenle Hazine Müsteþarlýðý’na getirildi.
Siyaset kurumu ikna edilebilseydi, ekonominin baþýna getirilecekti ve IMF bu duruma çok sevinecekti. (Faik de, babasýnýn oðlu olarak çok mutlu olacaktý.)
Kemal Derviþ ve yamaðý konumundaki Faik Öztrak’ýn (ve de sonradan Merkez Bankasý’nýn baþýna getirilen Durmuþ Yýlmaz’ýn) kurtuluþ reçetesi þuydu: “Yüksek vergi, yüksek enflasyon, yüksek faiz, yüksek kur ve sýfýr yatýrým...”
Kýsacasý, ulusal ekonomiyi tasfiye etmek ve ülkeyi yüksek faizle semiren uluslararasý finans çevrelerinin kulu kölesi yapmak...
Bu plan iþlemedi.
Ýlk seçimde aparatlarý ve aktörleriyle birlikte tasfiye edildiler.
Þimdi otel köþelerinde IMF’yle gizli-kapaklý ne görüþüyorlar?
Neyin sözünü veriyorlar?
IMF’yle yeni bir stand-by anlaþmasýnýn (yani yeni bir “kölelik mukavelesi”nin) sözü mü?