İMKB’de Takas ve alan-satanı görünür kılın

Uzun süredir yazıyorum ve elimden geldiğince her programda televizyonlarda anlatmaya çalışıyorum; şeffaf olan takas sistemi “kör havuz” şeklinde kalmaya-zorlanmaya-bırakılmaya devam ederse sonuç 2001’den farklı olmayacak ve en kötüsü “amatör yerli yatırımcılar” son bir hafta içinde gördüğümüz gibi “büyük oyuncuların” oyuncağı olmaya devam edecekler!

Sevgili dostlar, yapıldığı ilk günden bugüne her zaman karşı çıktım, çıkmaya da devam edeceğim! Bu adım yanlıştı ve artık daha da net görüldüğü gibi “bu yanlış, büyük felaketlere” sebep olabilecek bir yapının “harcı”, ilk adımı!

Nasıl mı?

Son bir hafta içinde İMKB-100, İMKB-30 ve VOB Şubat vadeli kontratların grafiklerine birlikte bakalım;

1- İMKB-100

86,000 üstünden başlayan düşüş, hiçbir sebep yokken 78,000-80,000 arasına kadar devam ediyor. Hareketler son derece sert ve şeffaf-analiz edilebilir bir piyasada görülmeyecek kadar “manipüle edilmiş”

2- İMKB-30

Aynı durum İMKB-30 için de geçerli. 108,000-110,000 aralığından başlayan düşüş çok kısa bir süre içinde 10,000 puana varıyor ve 98,000’in dahi altı görülürken, “amatör yatırımcılar” adeta LİNÇ EDİLİYOR!

3- VOB Şubat kontratı

VOB’da durum çok farklı değil. Günlük hareketler çok sert olurken özellikle 5 ve 60 dakikalık hareketler amatörler için tam anlamıyla bir “LİNÇ”! 100 bin üstünde olan endeks 5 dakika içinde 98,000 altını rahatlıkla test edebiliyor ve “amatörler” çarkların arasında kalıp öğütülüyor!

Sevgili dostlar, her yükselen borsa gibi İMKB’nin de REALİZE olması-kar satışlarının gelmesi gayet doğal! Burada normal olmayan aylar süren çıkışların, görünmeyen takaslar yüzünden günler-saatler süren satışlar ile realize olması ve amatörlerin “bir savaş alanına dönen” borsa yüzünden SERMAYE PİYASALARINA olan güvenlerini ve birikimlerini kaybetmeleri...

Sonuç: ACİLEN ama acilen takas-alan-satan bilgisini “anlık görünür” hale getirin! Bu yapılmadığı her gün PİYASA “rendeye dönüşmeye” devam edecek ve bu ülkenin insanının birikimleri BÜYÜKLER tarafından emilecektir! Bu adımı atmayan her YETKİLİ sorumludur ve bunun sorumluluğundan kaçamaz...

Son söz: Türkiye YENİ DÜNYA DÜZENİ içinde FİNANSAL MERKEZ olmaya doğru ilerliyor fakat bu ilerleyiş atılan yanlış adımlar ve yapılan anlamsız büyük hatalar ile BİLİNÇLİ-BİLİNÇSİZ sabote ediliyor! Bu noktada sabotajın neden, nasıl ve kimler tarafından yapıldığının sorgulanması Siyasi Otorite’nin atması gereken bir adım! Son bir hatırlatma; Türkiye, 200 Ocak ayında yani yabancı takası “zirvedeyken” kuru dalgalanmaya bıraksaydı, 2001 krizi çıkmazdı. 2001 Şubat’a kadar aynen “kör havuz” gibi birileri ısrar etti ve 57. Hükümet o dalganın altında kaldı!