‘İmparatoru’ tahtından nasıl indirdiler?

Türk futboluna 1996 yılından bu yana damgasını vurdu Fatih Terim. Onu Galatasaray futbol takımının başına getirdiğinde, dönemin Başkanı Faruk Süren çok eleştirilmişti; yabancı bir hoca varken... Nasıl olur...” gibisinden eleştiriler uçuşmuştu havada ama Faruk Süren kimseye kulak asmadı. Takım beklenmedik yenilgiler aldığında, hele de Fenerbahçe’ye Ali Sami Yen’de açık farkla mağlup olduğunda Fatih hep istifa mektubuyla geldi yönetime ama Faruk Süren istifasını kabul etmedi ve hep arkasında durdu.

Faruk Süren Hagi, Popescou, Taffarel gibi çok büyük yıldızları getirdi, Türk futbolcularla uyum içinde çalışmalarını da Terim sağladı ve başarı geldikçe geldi. Şampiyonluklar, UEFA kupası birbirini kovaladı ama bir sabah Terim, Selahattin Beyazıt ve İnan Kıraç’ın  yönlendirmeleriyle Floransa’ya gitti. Faruk Süren, Terim’le çalışmak istiyordu ama derin Galatasaray Faruk Süren’in çok güçlendiğini varsayarak ondan kurtulmak gerektiğine karar vermişti bir kere! Üstelik Faruk Süren Liseli de değildi! Başarıyı salt Fatih Terim’e bağlayarak onu Galatasaray’dan kopardılar, böylece de futbol takımının çökeceğini sandılar. Faruk Süren, Hagi’nin önerisiyle Lucescou’yla anlaştı ve Galatasaray Monaco’da Real Madrid’i yenerek Süper Kupayı da Türkiye’ye getirdi. Fatih’se bu arada Fiorentina Başkanıyla anlaşamadı, Milan’a geçti, kısa süre sonra da Türkiye’ye döndü.

Bu arada rahmetli Özhan Canaydın, Galatasaray Başkanı seçilmişti. Takımı şampiyon yapan Lucescou’yu gönderip Fatih’i göreve çağırdı. Ama bu kez Fatih başarıyı yakalayamadı ve Galatasaray’dan bir buçuk yıl sonra ayrılmak zorunda kaldı. Rahmetli Canaydın sonrası Adnan Polat döneminde Galatasaray hepten dibe vurdu. Ve Ünal Aysal Galatasaray’ın başına geldi.

***

 

Ünal Aysal’ın hesabında Fatih Terim hiç yoktu. Avrupalı ünlü bir teknik adamla çalışmak istiyordu. Ama Faruk Süren ve Ali Dürüst devreye girdi; bir tür oldu bittiyle Fatih’i takımın başına gelmesini sağladılar. Ünal Aysal bilmediği bir ortamdaydı. Her şeyi öğreninceye kadar hep dinledi. Onun için önemli olan kurumsal yapılanmaydı. Sporun bütün dallarında yönetimi profesyonellere bırakmak istiyordu. Bunu ilk yönetimindeki bazı yöneticilerle yapamayacağını anladığı an hemen seçime gitti ve bu yöneticileri tasviye etti. Kulüp ancak kurumsallaşır ve profesyonellerce yönetilirse mali başarı yakalanabilirdi.

Fatih Terim’e gelince, üzerine düşeni fazlasıyla yaptı; futbol takımı iki yıl üst üste şampiyon oldu, Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final oynadı. Bu arada basketboldan voleybola kadar bütün dallarda şampiyonluk yaşıyordu Galatasaray. Aysal, Snijder, Drogba gibi dünyaca ünlü futbolcuları getirdi. Galatasaray birbiri ardına nice şampiyonluklara gidecekken birden Futbol Federasyonu (TFF) devreye girdi. TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Ünal Aysal’ı arayarak Fatih Terim’le görüşmek için izin istedi; Galatasaray’la birlikte mili takımı çalıştırmasını isteyecekti. Aysal hayır dese “vatan haini” ilan edilecekti, Terim’in milli takımı çalıştırmasına izin vermedi diye. Kabul etti tabi ve bu Fatih Terim’in Galatasaray’daki sonunu hazırladı...

Terim’le çalışmak kolay mıdır? Hayır. Hele de Ünal Aysal gibi Avrupa düzeyinde büyük bir iş adamı için çok zordur. Terim kimseyi karıştırmaz işine, bildiği gibi yönetir takımını. Camiaya ve taraftara karşı sorumlu olansa Ünal Aysal’dır. Hele de kendi sahanda Real Madrid’den altı gol yemişsen, soru sormak hakkına sahiptir başkan elbet. Aysal soru yerine Terim’in önüne iki yıllık sözleşme koydu, “Ya imzala, ya imzala...” dedi. Terim imzalamadı. Var olan anlaşması Mayıs 2014’de bitiyordu, o zaman konuşulurdu yeni sözleşme. Laf taşıyanlar, fısıldanan dedikodular Ünal Aysal’ı sinirlenirdi; sinirlendikçe de basına dökmeye başladı içini ama terbiye ve nezaket sınırlarını hiç aşmadı, tıpkı Fatih Terim gibi. Sonunda önceki gün ipler koptu, yollar ayrıldı, Fatih Terim’in sözleşmesi feshedildi. Ama Fatih bu haberi kızından öğrendi; kızı da internetten! İşte bu Galatasaray’a hiç ama hiç yakışmadı. Yönetimden birinin Fatih Terim’e gidip kararı bildirmesi gerekirdi en azından!

Taraftar tam anlamıyla öfke kusuyordu ki Galatasaray Yönetimine, TFF, Fatih Terim’le 3 artı 1 yıllık sözleşme imzalayacağını açıkladı ve Galatasaray Yönetimini taraftarın öfkesinden kurtardı; ipten aldı bir bakıma!  Şimdilik.... Bundan sonrası yeni gelecek Teknik Direktörün başarısına bağlı. Eğer şampiyonluk gelirse sorun olmaz yok gelmezse...