Araþtýrmalara göre ‘sefalik faz’ yani bir yiyecek hayal edildiðinde bile pankreastan insülün salgýlanmasý, kiþide iþtah açýklýðý ve beraberinde fazla kilolarý getiriyor.
Sefalik faz denilen kavram, tad sinyallerinin sinir sistemi ve kan þekeri arasýndaki iliþki ile besin tercihinin geliþiminde farklý algýlamalarýn olmasý olarak tanýmlanmaktadýr. Öðünler arasý açlýk periyotlarý, çevresel koþullardaki deðiþiklikler, stres ve heyecanýn pankreasýn insülin hormonunu üreten ve salýnýmýný saðlayan adacýklarýný etkilediði artýk bilinen bir gerçek. Yiyeceklerin görüntüsü, kokusu, denenmiþ lezzetin hayal edilmesi tükürük ve mide salgýlarýnda artýþa neden olmakta ve kanda insülin düzeyi artmaktadýr. Bu durumda açlýðý tetikleyerek yeme dürtüsünü ortaya çýkarmaktadýr. Araþtýrmalar, þiþmanlarda sefalik fazýn yani bir yiyeceði hayal bile edilerek pankreastan insülin yanýtýnýn oluþmasýna ve muhtemel iþtahýn artmasý ile fazla yemeye yönelip þiþmanlýðýn tetiklenmesinden sorumlu olabileceðini bildirmektedir.
Araþtýrmalarýn çoðunda þiþman kiþilerin yemek sonrasý tatlýya karþý yüksek bir otomatik yanýt geliþtirdiðini göstermiþtir. Þiþmanlarda bu nedenle insülin yanýt normal kiþilere göre farklýdýr.
Diyet planý önemli
Bu nedenle zayýflama diyetleri öðle sebze, akþam et yemek demek deðildir. Zayýflama diyetleri planlanýrken besin alýmýna tetik çeken uyaranlarýn kontrolü ve doðru beslenme alýþkanlýklarý kazandýracak davranýþlar gözetilmelidir.