Ýnanmak ve gereðini yapmak

Bugün Mübarek Ramazan ayýnýn ikinci günü. Ramazan ayý müminler için ibadetin yoðunlaþtýðý, þeytanlarýn zincirlendiði, hayýrlar ve bereketlerin müjdelendiði bir ay.

Teravih ve sadaka gibi Ramazan ayýna mahsus kimi ibadetler vardýr; belirli zamaný olmamasýna raðmen zekât da genel olarak bu ayda verildiði için sosyal dayanýþmanýn zirve yaptýðý bir aydýr.

Fakat bu ayýn en belirgin ibadeti oruç tutmaktýr.

Oruç kýsaca ibadet niyetiyle imsak vaktinden güneþ batýmýna kadar yemekten içmekten ve cinsel arzulardan uzak durmaktýr.

Mümin bir kimse 'Neden oruç tutmalýyým?' diye sormaz, sormak aklýnýn ucundan bile geçmez.

Çünkü mümin Allah'a iman etmiþtir, onun emir ve yasaklarýný sorgulamaz, uygulamaya çalýþýr.

Zira kâinatý ve insaný Allah'ýn yarattýðýna inanýr. Kuluna neyin faydalý neyin zararlý olduðunu en iyi Yaratan bilir.

Onun için kitaplar indirmiþ, gönderdiði kitaplarý kusursuz uygulasýnlar diye de peygamberler göndermiþtir.

Týpký bir beyaz eþya satýn aldýðýnýzda yaný sýra bir kullanma kýlavuzu verirler ama uygulamasýný göstermek için de bir servis elemaný gönderirler ya aynen öyle.

Mümin kiþi Allah'ýn emrini itirazsýz uygular ama uygulamanýn nasýl olduðunu peygamberden öðrenir. Kitabý en iyi anlamanýn yolu kitabý en iyi bilene sormaktýr.

Onun için Allah'ýn emirlerini uygulamadaki en güzel örneðimiz Peygamber Efendimiz aleyhisselamdýr.

Evet mümin kiþi Allah'ýn emrini itirazsýz uygular ama aklýndaki sorularýn cevabýný öðrenmek de imanýný güçlendireceði için ve tatmin olmak için sorabilir de!

Ýþte o zaman dini kurallarýn faydalarýný açýklama görevi ilim ehlinin bir görevi haline gelir.

Orucun faydalarý ve hikmetleri konusunda 14 asýr boyunca çok sayýda araþtýrma inceleme yapýlmýþ ve kitaplar yazýlmýþtýr.

Günümüzde ilim adamlarý týbbýn çaðdaþ verileriyle orucun faydalarýný sayýp dökmüþlerdir.

Elimde Prof. Abdulmecid Zindani'ye ait "Orucun hüküm ve hikmetleri' isimli 80 sayfalýk bir kitap var.

Týbbî oruçla Ýslâmî orucu birbirinden ayýrmýþ.

Ýslâmî orucun, toksinlerden arýnma, yaðlardan kurtulma, hücrelerin yenilenmesi ve yaþlýlýða karþý direnci artýrmak gibi týp doktorlarýndan naklettiði bilgilerle anlatýyor.

Mesela 25 Kasým 2000 tarihli Ýngiliz Nature dergisinin yayýnladýðý bir araþtýrmaya göre, "Planlý ve cüzi bir açlýk orucu, bazý hormonlarýn salgýlanmasýndan sorumlu genlerin canlanmasýna ve vücudun canlýlýðýný ve aktivitesini artýrmasýna yardýmcý olmaktadýr. Bu hormonlar insanlarda yaþlanmaya sebep olan hücrelere karþý koyan hücrelere yardýmcý hormonlardýr."

Müminler dini emirleri sorgulamadan yerine getirirler ama her dini emir ve yasaðýn hikmetlerini öðrenince de imanlarý güçlenir.

Mesela Efendimiz aleyhisselam iftarý hurmayla bulunamazsa suyla açmayý tavsiye eder.

Týp açýklýyor ki oruç tutan kiþinin bedeninde günün sonunda kanýndaki glikoz ve insülin yoðunluðu düþüþ gösterir hurma ise glikoz takviyesi saðladýðý için dengeyi saðlar.

Mümin kiþi, Ýslam'ýn her emir ve yasaðýnýn gerekçesini ve hikmetini bilmese bile insanýn faydasýna olduðuna iman eder.

Oruçla ilgili ayet ve hadisleri burada sayacak deðilim. Ama oruç, ibadetler içinde riyasý en az olan ibadettir. Çünkü kiþi yalnýz kaldýðýnda da orucun yasaklarýna riayet ediyorsa, Allah için oruç tutuyor demektir. O yüzden kutsi bir hadiste Allah Teala, "Oruç benim içindir, mükâfatýný da ben veririm." buyuruyor.

Peygamber Efendimiz de, "Ýnanarak ve Allah rýzasý için oruç tutan kiþinin bütün geçmiþ günahlarý baðýþlanýr." buyuruyor.

Baðýþlananlardan olmak duasýyla mübarek olsun!