İnat bazen teslim olmanın dışavurumudur

İzlanda’nın Oscar adayı ‘İnatçılar-Rams’, basit bir film gibi görünmesine karşın aslında birey, toplum ve devlet ekseninde çok önemli saptamaları olan ve bunu evrensel olmayı becererek yapan bir film...

İzanda’nın Oscar adayı olan, aynı zamanda 2015 yılında Cannes Film Festivali, Belirli Bir Bakış bölümünde En İyi Film Ödülü’nü almış ‘İnatçılar Rams’ bu hafta sinemalarda. İnatçılar, kolay seyredilebilen ama derinliğine inmenin zor olduğu bir yapım. Sinemanın büyüsü de aslında bu tür filmlerde yatıyor. İnsana dair çok önemli şeyler söylerken bunun şovunu yapmayan ama hayatı tartışarak yaşamayı, anlamayı isteyen izleyiciye imkan sunan filmler bunlar. İnatçılar’ın, ilk sahnesinden itibaren hissettiğim şey son dönem Türk sinemasıyla taşıdığı büyük benzerlikti. ‘Kış Uykusu’, ‘Sivas’ ve hatta ‘Kuzu’ filminin doğa-insan ilişkisi ve birey-toplum çatışması bu benzerliği yaratıyor olabilir.

“Film, hem dokunaklı hem de toplumun bireyi nasıl ezip geçtiğini  anlatıyor.”

İki kardeş hikayesi

Söz konusu toprak olduğunda birçok film yaşam döngüsü bağlamında yerel olur. Ama aslında bu yerellik özünde büyük bir evrenselliği de yakalamanın yoludur. Filmde İzlanda kırsalında Gummi ve Kiddo adlı yaşlı iki kardeşin hikayesini izliyoruz. Bu iki kardeş 40 yıldır birbirlerine küsler ama babalarından kalan çiftlikte yanyana iki kulübede yaşarlar. İkisi de hayvancılık yapar. Her yıl düzenlenen en sağlıklı ve görkemli koç yarışmasında birbirlerine rakip olurlar. İkisinin de hayatlarında koçları dışında hiçbir şeyleri yoktur. Bu yarışmaları kazanmak ve kardeşinin elinden ödülü kapmak her ikisinin de amacıdır. O önemli gün gelir ve yarışmada Kiddo birinci, Gummi ise ikinci olur. Gummi ödül töreninden hırs ve kıskançlıkla ayrılır. Ağabeyinin şampiyon koçuna yakından bakar. Birden koçta bir rahatsızlık olduğunu anlar. Salgın çıkmasına sebep olacak önemli bir hastalıktan şüphe eder. Bunu diğer hayvan yetiştiricileri ile paylaşır. Yerel yönetim hemen olaya el koyar ve Kiddo’nun şampiyon koçu gözlem altına alınır. Kiddo 40 yılın verdiği öfkeyle kardeşinin evini kurşunlar. Aslında diğer çiftlik sahipleri de Gummi’nin kıskançlık yaptığını düşünürler. Gerçek bir salgın olma ihtimalini kabul etmezler. Ama yetkililer gerçekten koçta çok tehlikeli bir salgın hastalığa rastlarlar. Bu hastalık o kadar bulaşıcı ve tehlikelidir ki vadide bulunan çiftliklerdeki hayvanların hepsinin itlaf edilmesine karar verirler. Böylece Gummi’nin de canından çok sevdiği koçu ve diğer hayvanları öldürülecektir. Gummi kendince bir çözüm bulur 147 baş hayvanını kendisi öldürür. Ama sevdiği koçu ve birkaç koyunu evinin altındaki bodrumda gizler. Kiddo bunun farkına varır. Kiddo’nun önünde bir ikilem vardır, ya kardeşini gammazlayacaktır ya da yok edilen kendi üretimleri koyun neslinin yaşaması için de tek şans olan bu sırrı koruyacaktır. İki kardeş bu sırrı paylaşır. Filmin finali hem dokunaklı hem de toplumun bireyi nasıl ezip geçtiğini gösteren bir şekilde sonlanır.

VİZYONDAKİLER

Lanetli Çocuk

Film, genç bir kadının, ıssız bir köyde kendini bir kabusun içinde bulmasını konu alıyor. Greta, gerçek çocukmuş gibi muamele edilen bir oyuncak bebek Brahms’e bakması için kendisini işe aldığını öğrenince şoke olur. 20 yıl önce kaybettikleri oğullarının yerine koydukları Brahms’in bakımı için Greta’ya bir kural listesi verilir.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: The Boy

 Yönetmen: William Brent Bell

Oyuncular: Lauren Cohan, Rupert Evans, James Russell, Jim Norton

Yapım: 2016, ABD, 97 Dk.

Ammar 2: Cin İstilası

İlk filmdeki kaset, gazetecilik okuyan gençler tarafından tez konusu olur. Feride ve Mustafa’nın ölümünü araştırmak üzere bir belgesel film hazırlarlar. Olaya karışmış kişilerle araştırmalarını tamamladıktan sonra Sivas’ta gerçek izlere ulaşırlar. Polisin kapattığı dosyanın Cinlerle bağlantılı olduğuna inanırlar.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Özgür Bakar

Senarist: Özgür Bakar

Oyuncular: Özlem Polat, Cem Coşkun Aksakal, Balamir Emren, Buse Narcı

Yapım: 2016, Türkiye

Siyahın Elli Tonu

Filmde, Florence Henderson’un canlandırdığı Mrs. Robinson, tecrübesiz Christian’ı eleştirerek bir travma yaşamasına sebep olur. Henderson, konu baskın kadını oynamaya geldiğinde geri adım atmayacağını söylüyor ve ekliyor: “Eğer işin içinde Marlon Wayans yoksa bir daha bunu asla yapmam.” diyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı:

Fifty Shades of Black

Yönetmen: Michael Tiddes

Oyuncular: Marlon Wayans, Kali Hawk, Affion Crockett, Fred Willard

Bin Başlı Canavar

Kanser olan kocasının tedavi masraflarını karşılamayı reddeden sigorta şirketi karşısında çaresiz kalan Sonia, eline bir silah alarak yetkilileri tek tek ziyaret etmeye başlar. Tek amacı ölümle boğuşan eşine ilaçları yetiştirmek olan kadının ikna etmesi gereken yetkililerin her biri, bin başlı canavarın görünen parçalarıdır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Un Monstruo de Mil Cabezas

Yönetmen: Rodrigo Pla

Oyuncular: Jana Raluy, Sebastián Aguirre Boeda, Hugo Albores

Merkezi İstihbarat

Film, bir zamanların dalga geçilen öğrencinin, büyüyünce ölümcül bir CIA ajanına dönüşerek lise mezunlar buluşmasına gelişiyle başlıyor. CIA ajanı çok gizli bir vaka üzerinde olduğunu iddia ederek, eskiden kampüsün popüler adamıyken, şimdi parlak günlerini özleyen bir muhasebeci olan arkadaşını gönüllü olarak göreve alır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Central Intelligence

Yönetmen: Rawson Marshall Thurber

Oyuncular: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Amy Ryan

Senden Önce Ben

Lou, ailesine yardım etmek için bir işten diğer işe gider. O’nun neşeli görünüşü, şehir içindeki ‘Şato’da’ çalışmaya başladıktan sonra, sınanmaya başlar. Trafik kazası geçirerek tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Will Traynor’un bakıcısı ve yardımcısı olur. O’na hayatın değerli olduğunu göstermeye karar verir.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı:  Me Before You

Yönetmen: Thea Sharrock

Oyuncular: Emilia Clarke, Sam Claflin, Jenna Coleman, Matthew Lewis

Robinson Crusoe

Robinson Crusoe, gemisi batınca tek başına bir adaya düşer. Daha önce hiç insanla karşılaşmamış olan adadaki hayvanlar için bu ilginç tür karada yürüyen bir deniz canavarıdır. Robinson kendine yeni bir hayat kurarken adanın sevimli sakinleriyle güzel bir dostluk kuracaktır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı:  Yönetmen:Vincent Kesteloot, Ben Stassen

Seslendirenler: Yekta Kopan, Buğra Gülsoy, Matthias Schweighöfer, Aylin Tezel