Ýngiltere ile Rusya arasýndaki krizin asýl sebebi ne?

Ýliþkilerin tarihi serüvenine bakmadan, bu son “Rusya ajan zehirledi” iddiasýný anlamak zor gözükebilir. Ýngiltere’nin; Rusya’ya karþý bakýþ açýsýný anlamak için, 1. Dünya Savaþýnda Rusya’nýn, Avrupa’ya yönelik adýmlarýný tetikleyen Ýngiltere’nin hedeflerine bakmak lazým. Rusya’nýn; Japonya ile savaþa itilmesi, sonuç itibari ile bu savaþtan kaybederek çýkmasý, Ýngiltere için önemliydi, lakin bu az idi. Anglo Sakson ittifakýn esas hedefi; Rusya, Osmanlý, Almanya ve Avusturya Macar devletlerinin zayýflatýlmasý ve geriye kalan topraklar üzerinde hâkimiyetin kurulmasý idi. Ve tabii ki Rusya’nýn, Ýran üzerindeki etki ve alakasýný da ortadan kaldýrmak lazým idi. Almanya ile Rusya’nýn savaþa itilmesi, neredeyse Ýngiltere’nin planlý ve beklediði bir sahne idi. Fransýzlar ile Almanlarýn, meþhur 1870-71 sonrasý durumu, Fransýzlarý epey kindar ve her þeye hazýr duruma getirmiþti. Almanlarýn savunma sanayisindeki baþarýsý, Ýngiltere için tehdit idi. Ve bu durumda týpký þimdiki gibi, kendisi savaþa girmeden savaþtýrýlmasý gerekiyordu. Nitekim ki bunu kurgulamayý baþardý. Ve sonuç olarak Rusya’nýn savaþa girmesi, Almanya ve Rusya’nýn zayýflatýlarak tarih sahnesinde farklý bir boyuta geçit almasýný saðladý.

Bu küçük hatýrlatma nedenim; bugünkü çatýþmanýn içini anlamamýza yardýmcý olabilecektir.

Rusya’nýn; tarih sahnesine iddialý geri dönme çabasý, Ýngiltere’nin sessizliðini bozmasýna neden oldu. 2010’lardan itibaren Ýngiltere-Rusya istikametinde, zaman zaman sesini yükseltebilmiþtir. Ýngiltere Savunma Bakaný; 2015’te açýk ve net, “Rusya tehdittir ve ona yönelik ambargo doðru karardýr, aksi takdirde Putin’in aklý baþýna gelmeyecek” diyecek kadar, fikirlerini açýktan ifade etmiþtir.

Peki neden. Ýngiltere neden Rusya’yý açýk hedef tahtasýna koymaktadýr. Ýngiltere; yeni dünya düzeninde tekrar Rusya’nýn tarih sahnesinde, kendi baþýna güç olarak çýkmasýný istemiyor. Ýran ve petrolü üzerindeki etkisinden, pek memnun deðil! Almanya ile Rusya arasýnda, Ukrayna krizi üzerine derinleþen çatýþmanýn da mimarýnýn, Anglo Sakson ittifak olduðunu hatýrlatmak isterim.

Putin Rusya’sý küresel sistem içerisinde rakip istemeyen Ýngiltere için tehdittir. Rusya, bu nedenle Avrupa Birliði üzerine ciddi yatýrýmlar yaptý. Kamuoyunu kendine çekmek için petrol-doðal gaz hattýný, siyasi baský unsuru olarak devreye sokmasýnýn nedeni de bu idi zannýmca.

Suriye konusunda siyaseten köþeye sýkýþtýrýlmýþ Rusya’nýn tekraren masaya dönüþü, Ýngiltere’nin pek razý geldiði durum deðildir. Ayrýca Ýran-Türkiye-Rusya üçlüsünün de, Suriye’deki yapmak veya kurmak istediði istikrardan da rahatsýzdýr. Baltýk ülkelerine yönelik hamlelerini tehdit olarak gören Ýngiltere, Rusya’ya yönelik baskýlarýn artmasýndan yanadýr. Kuzey denizindeki Ruslarýn, denizaltý gemilerinin devreye girmesinden de pek mutlu deðil Ýngiltere! Ukrayna konusu ile yeniden sýcak savaþ ortamýný kurgulamak ve bunu tekraren Almanlarýn desteði ile gerçekleþtirmek, yeniden Rusya’nýn daha derin zayýflamasýna hizmet etmek için dizayn edildiði de nettir. Þimdi Ýngiltere’nin açýktan hiç bir delil göstermeden, Rusya’yý Devlet Ýstihbarat Kurumunun eski generalini zehirlemekle suçlamak ve bu sebepten de Rusya’ya yönelik yaptýrýmlarý þiddetlendirme çaðrýsýnda bulunmasý, Ruslarýn “beraber araþtýralým” çaðrýsýna katiyen sýcak bakmamasý, Ýngiltere’nin boþ bardakta nasýl bir fýrtýna arzusunda olduðunu göstermekte! Ve bu çabasýnýn da altýnda nasýl bir telaþýn yattýðýný da kanýtlamakta! Evet, tüm kavga; önümüzdeki yeni asýrda, masadaki söz sahiplerinin kim olacaðý üzerinedir. Ajan kavgasýný da, bu büyük savaþýn “küçük piyon konusu” olarak okumakta yarar vardýr.