Geçenlerde yapýlan ‘Katýlým Bankalarý Birliði’ genel kurulunda Halk Bankamýz ve Ziraat Bankamýzýn katýlým bankalarý kurma hazýrlýðýnda olduðu söylendi. Bu yönde de bazý haberler verildi. Hatta Ziraat Bankasý’nýn Asya Katýlým Bankasý’ný almak istediði þeklinde söylentiler de dolaþmaða baþladý. Son söyleyeceðim þeyi hemen söyleyeyim. Devlet hakimiyetinde ‘Katýlým Bankasý’ kurmak kadar yanlýþ bir þey olamaz. Kurulumun birinci yýlýnda Siyaset müessesesine suiistimal suçlamalarý baþlayacak.
Daha çok geçmedi iki bin yýlýný düþünün. Hazine devletin bankalarýna 45 milyar dolar fon aktararak bu bankalarý düzlüðe çýkardý. Sebebi doksanlý yýllarýn koalisyon dönemlerinde bu bankalar talan edilmiþlerdi. Hatýrlardadýr, Demirel in ‘aile fotoðrafý’nda bulunan evlatlarý Devlet Bankalarýný dolaylý dolaysýz on bir milyar dolar tokatlamýþlardý. Mecliste araþtýrma komisyonu kuruldu, Bankalar ‘ticari sýr’ diyerekten dolandýrýlma ile ilgili bilgi vermediler. Yani mevzuatýmýza göre Banka üst yönetimi ile bir dolandýrýcý anlaþtýðýnda bankanýn içi boþaltýlýyor ve kimseye de hesap verilmiyor. Anlayýþ ve mentalite deðiþmediðine göre, hazinenin ‘katýlým bankasý’ kurmasý halinde bu bankalarýn içleri çok kolay boþaltýlacak, kamuoyu suistimaller söylentileri ile çalkanacaktýr.
Katýlým Bankasý kurulmasý planlanýyorsa Ziraat ve Halk Bankalarýnýn sermaye iþtiraki olarak yüzde ellinin altýnda kalmalarýný saðlamak gerekir. Aslýna bakarsanýz bir tek katýlým bankasý kurulmalý, yönetimi de özel sektörde olmalýdýr. Bu bankanýn öz kaynaklarý bu günün dördü toplamýndan fazla olmalýdýr.
Dünyada 1 600 milyar dolar tutarýnda katýlým banka varlýklarý olmasýna raðmen, ülkemizde bunun sadece yüzde 3.1 dört bankamýz arasýnda bölüþülmektedir. Sektörün fonlanmaya ihtiyacý var ama kamu fonlarý ile deðil.
Katýlým bankalarý Þer’i kurallara göre çalýþýr. Devlet idaresi seküler olduðuna göre bu banka nasýl yönetilecek. Bu günkü düzenlemede Katýlým bankalarý ilk kurulduðu yýllarda olduðu gibi Þer’i hükümlere uyamýyor. Mevcudu düzeltmeden bir de devlet katýlým bankasýný hayata geçirmek sektöre global anlamda zarar verir diye düþünüyorum.