İnşallah hayır olur

Evet bu gün itibarı ile belli oldu ki Cumhurbaşkanlığı için üç aday yarışacak. Yarış tabi ki iki aday arasında olacak. Üçüncü aday kendi ayrılıkçı zihniyetinde ne kadar yandaşı olduğunu da anlayacak, anlayacağız. Biz Cumhurbaşkanını halk seçsin tercihini bazı aklı evvellerin Cumhurbaşkanı seçimini TBMM de kilitlediği için yaptık. Bu güne kadarki parlamenter sistemdeki uygulamada mevcut adayların kullanabileceği kelimeler sınırlı, halka yapabileceği vaad yok gibi. Teorik olarak mevcut anayasamız yarı başkanlık sistemine açık, ama uygulamasını pek yapmadık. Tam bir yarı başkanlık sistemi için anayasanın bir iki maddesini değiştirmek lazım. Geçmişteki siyasi tartışmalar gösterdi ki böyle bir geçiş bir hayli zorlu ve sancılı olur.

Sayın Erdoğan seçildiği takdirde ki kuvvetle muhtemel, mevcut anayasada bulunan yetkileri sonuna kadar kullanacaktır. Bunu zaten kendisi de açıklamış durumda. Vakti ile TBMM deki siyasi parti başkanlarından biri yerine takdir ettiği bir milletvekilini hükümeti kurma ile görevlendirmiş ama başarılı olunamamıştı. Hoş bu tercih kendisinden Ziyad’a askerlerin tercihi idi, siyasi ortam bir hayli gerilmişti. Çünkü yapılan parlamenter sistem uygulamalarımıza aykırı idi.

Önümüzdeki ay içinde halkın seçeceği Cumhurbaşkanı Meclise değil halka sorumlu olacak. Kendisi pek ala siyasi partilerin düşünceleri dışında görüşe sahip olacak ve farklı bir uygulamayı tercih edebilecektir. Eğer ikinci bir dönem için seçimi düşünmüyorsa halkın görüşlerini de dikkate alamayabilecektir. Bu durumda zorunlu olarak anayasayı değiştireceğiz. Önümüzde siyasi çalkantıların bol bol olacağını düşünüyorum onun için bu gün İnşaallah siyasi ortam daha kötüleşmez İnşaallah ekonomik büyüme devam eder İnşaallah enflasyon oranları tekhaneli devam eder İnşaallah cari açık süratle eski seviyelere döner İnşaallah komşularımız ile iyi geçinmeye başlarız İnşaallah yeni cumhuriyetimiz insanlarımıza hayırlı olur.

Duamız ülke insanlarımızın büyük bir çoğunluğu tarafından paylaşılmakta olduğunu görüyorum.