Sizi bilmem ama Kemal Abi beni pek eðlendiriyor. Durup durup öyle þeyler söylüyor ki, insan ister istemez basýyor kahkahayý. "Yönetemiyorlarsa býrakýp gitsinler efendim!!" diyor. Ýyi gitsinler de yerine sen geleceksen yandý gülüm keten helva!! Kiminle müttefik, kiminle dost, kiminle düþman olduðumuzu çözünceye kadar kendimizi üçüncü dünya savaþýnýn ortasýnda buluruz ki, kurtul kurtulabilirsen!! Bunca yýl oldu bendeniz hala anlayamadým Kemal abimin dýþ politikasý nedir? Asayiþ, eðitim, kültür, ekonomi, devlet ve özel sektör yatýrýmlarý konularýnda ön görüleri, somut politikalarý, beklentileri nelerdir? Yapýlaný eleþtirmekten öte örneðin "Ben olsaydým onu yapmaz þunu yapardým"dediðini bir kez olsun duymadým. O ve tayfasý köprülere, otoyollara, tüp geçitlere, alt geçitlere, hýzlý trene, sanayici ve esnafa verilen düþük faizli kredilere... Kýsacasý hemen her þeye karþý da, o iktidarda olsa bunlarýn yerine ne yapardý... Yok!! Ýþte bu yüzden de millet ona oy vermiyor; vermemeyi de sürdürecek bu gidiþle! Ve demokrasimiz tek kanadý sapasaðlam öbür kanadýysa kýrýk bir kuþ örneði uçmaya çalýþacak!!
Muhalefet hemen her konuda "istemezük" derken bir tek konuda, Osmanlý Ýmparatorluðu'yla ilgili eleþtirilerde bayramlýk aðzýný bir açýyor pir açýyor. Her þeyin cumhuriyet döneminde yapýldýðý; eðitim ve saðlýkta, bayýndýr, üretim, tarým gibi konularda imparatorluðun kýlýný bile kýpýrdatmadýðýný söyleyebiliyor yüzü hiç kýzarmadan. Yahu bu kadar geçmiþinden, mirasýndan nefret eden bir topluluk daha var mýdýr dünyada acaba? Ben bilmiyorum. Bilen varsa lütfen söylesin. Sovyetler Birliði bile Çarlýk Rusyasýnýn yaptýklarýný inkar etmemiþtir. Övmemiþtir ama yaptýklarýný bir kalemde silip atmamýþtýr da...
Geçtiðimiz günlerde Osmanlý'da son yüzyýl dýþýnda bir tek hastane bile olmadýðýný söyledi Kýlýçdaroðlu Kemal Bey. Herhalde Meþrutiyet'e kadar hastalananlar uçaða binip Amerika'ya gidiyordu tedavi için! Bendeniz tarihçi deðilim. Ancak okuma yazmam var; iki de dil bilirim naçizane. Araþtýrdým; okudum hem yerli hem yabancý kaynaklardan, Osmanlý'nýn kuruluþ yýllarýnda saðlýða önem verilip verilmediðini bir göz attým:
Kemal Beyim, Osmanlý ilk hastaneyi Meþrutiyet'ten sonra deðil çok çok önce Bursa'nýn doðusunda, Uludað'ýn eteklerinde 1389 yýlýnda yaptýrdý. Yani Yýldýrým Bayezid döneminde. Bayezid, Memluk hükümdarý Malik Zahir Barkuk'tan "Üstat bir tabib göndermesini rica etmiþ, o da Þemseddin Sagir adýnda bir doktor yollamýþtýr."Hastanenin yönetime ayrýlmýþ dört, hastalar içinse yapýlmýþ 20 odasý vardý. Hastanede bir baþ tabip, üç tabip, iki eczacý, iki þerbetçi (hastalara ilaç veren) bir aþçý, ekmekçi, çokça hademe çalýþýyordu. Bu hastane uzun yýllar hizmete devam etti.
Bursa'nýn dýþýnda Osmanlý Sivas, Amasya, Tokat, Çankýrý, Kastamonu ve Konya'yý ele geçirdikten sonra buralarda kurulu derme çatma "dispanserleri ihya etti, her birine bir baþ tabip, tabipler, eczacýlar, þerbetcilerle aþçý ve hademeler gönderdi." Yani Osmanlý bütün topraklarýnda hastanelere önem verdi, buralarda hastalarýn en iyi biçimde bakýlýp bakýlmadýklarýný anlamak için da zaman zaman müfettiþler yollayarak denetledi. (Prof Ýsmail Hakký UzunçarþýlýOsmanlý Tarihi, Cilt I)
Eðer isterseniz size camileri, imaretleri, medreseleri, kervansaraylarý ve zaviyeleri de anlatýrým, bu kurumlarýn topluma nasýl hizmet ettiðini, dirlik ve düzenini nasýl koruduðunu uzun uzun anlatýrým. Osmanlý'yý sevmek ve savunmak Cumhuriyet'i kötülemek anlamýna gelmez! Sadece geçmiþimizi anlamamýza, geleceðimize daha saðlýklý bakmamýza yardýmcý olur. Biz dev bir imparatorluðun çocuklarýyýz; insan anasýna babasýna söver mi hiç?