Her toplumda olduðu gibi bizde soy sop mühim. Bizim insanýmýz da tabiatýyla atasýyla övünür gurur duyar.
Epeydir sorduðum bir soru bu yazýnýn baþlýðý oldu. Ýnsan aslýnda kime aittir?
Ýnsan bu dünyadan göçünce onun maddi ve manevi mirasý gündeme gelir. Maddi mirasý biyolojik evladýna ve yakýnlarýna intikal eder. Manevi mirasý ise bir tartýþma konusu...
Modern dönemde siyasi liderlerimizin, mütefekkirlerimizin ve sanatçýlarýmýzýn ardýndan bu mesele bir tartýþma konusu haline geldi.
Maddi mirasý ile manevi mirasýn birbirine girdiði zamanlardayýz.
Bir yanda bu dünyadan ebedi aleme göçen dava adamýnýn hapishane arkadaþlarý, talebeleri, çilekeþ takipçileri var öte yanda yaþarken çok az görüþebildiði ve belki de davasý uðruna ihmal ettiði çocuklarý var. Feyz kimdedir, ruh hangisindedir, misyon nerededir?
Bu soruyu uzun zamandýr farklý meclislerde gündeme getiriyorum. Münir Nurettin Selçuk, musikimizin yüz aký, büyük ses sanatkârý ve bestekâr. Oðlu Selim Selçuk da bir müzisyen. Uzun yýllar ABD'de yaþadýktan sonra yurda döndü. Selim Bey bir süredir babasýnýn þarkýlarýný söyleyen herkesi takip ediyor ve telif hakký istiyor. Ýnternet mecralarýnda, televizyon programlarýnda Münir Bey'in þarkýlarýný söyleyen ses sanatçýsý bulmak artýk neredeyse imkânsýz.
Bu yazýyý yazarken Kutalmýþ Türkeþ'in babasý merhum Alparslan Türkeþ'i rehber edinmiþ Ülkü Ocaklarýna ve MHP'ye dönük olumsuz, hatta edepsiz sözleri haber ajanslarýnda dikkatimi çekti.
Sahi insan kimindir?
Soyadýna sahip olmak o lidere ve ideale ömrünü vermiþ insanlarý, darbe günlerinde çile çeken gençleri yok sayma hakkýný verir mi?
Genç yaþta davasýna gönül vermiþ, bir sobanýn etrafýnda toplanarak 9 Iþýk'ý öðrenmiþ gençleri merhum Türkeþ'in manevi mirasýndan uzak görmek günü birlik hýrslara ve politik hamlelere teslim olmak o davanýn esasýna uzak kalmak deðil de nedir?
Merhum Erbakan'ýn mirasý da onun ideallerini benimseyerek bugüne uyarlayanlarýndýr. Türkiye'nin kalkýnma hikayesine yön veren ve ideallerini gerçekleþtirmek için mücadele eden Erbakan Hoca'nýn misyonu yalnýzca oðlu Fatih Erbakan'da olabilir mi?
Bu mevzuda onlarca meþhur ismin manevi mirasýndan misal verebilirim. Ailelerin büyük bir kýsmý ne yazýk ki manevi mirasý kendilerine yontmaya meyyaldir. Baþkasý sevmesin, anmasýn, konuþmasýn diye çýrpýnýp dururlar.
Liderlerin, dava adamlarýnýn çocuklarýný yok sayamayýz ancak büyük kitlelere yön vermiþ, milyonlarca insaný peþinden sürükleyen büyük adamlarý biyolojik evladýyla sýnýrlandýrmak onlarýn bu ülkeye olan aþkýný anlamamaktýr. Onlara düþen vazife soyadlarýnýn kýymetini bilerek babalarýnýn mirasýný ucuz politik atmosfere, dünyevi çýkarlara teslim etmemektir.
Ömrünü bu ülkenin geleceðine adamýþ bir siyasetçinin, mütefekkirin, dava adamýnýn, sanatçýnýn hayat yolculuðunda yanýnda olanlar, derdiyle dertlenenler ve misyonlarýný yaþatanlar elbette daha kýymetlidir. Onlarýn isimlerini bilmezsiniz. Belki unvanlarý, mevkileri yoktur ancak onlarýn sabrý ve sadakati geleneði yaþatýr.
Büyük adamlar idealleri, hayalleri ve rüyalarý için çoðu zaman ailelerini ihmal ettiler ve bu ülkenin geleceðini inþa etmek için yaþadýlar. Onlarýn yollarýný benimsersiniz benimsemezsiniz ama manevi mirasýný pay etmek o kadar kolay deðil.
Sahi, insan kimindir?